Zadovoljna.si
Jack Razparač

Novice

Jack Razparač je bil ženska

Z.K.
09. 05. 2012 13.54
0

Knjiga z naslovom 'The Hand Of A Woman', ki je izšla pred kratkim, je med zgodovinarji povzročila pravo senzacijo, saj je v njej navedena trditev, da je bil serijski morilec iz 19. stoletja Jack Razparač, pravzaprav ženska. Šlo naj bi za Britanko Lizzie Williams, ki naj bi svoje žrtve ubijala, ker ni mogla imeti otrok.

Kdo je skrivnostni morilec?

Eden izmed najslavnejših serijskih morilcev Jack Razparač je poznan po okrutnih umorih vsaj petih žensk. Oblasti so menile, da je umore od aprila 1888 do zgodaj leta 1891 zagrešila ista oseba, umorjenih pa bi bilo lahko celo 11 žensk. Ženske so bile prostitutke, ki so jih mrtve našli v londonski četrti East End, na javnih ali delno zasebnih krajih s prerezanimi vratovi in močno iznakaženimi telesi. Morilec jim je odstranil notranje organe, zaradi česar je policija sklepala, da je šlo za zdravnika ali kirurga. Poleg tega, da je bil morilec levičar, naj bi bila omenjena podatka po mnenju izvedencev edina zanesljiva v preiskavi umorov Jacka Razparača.

Jack Razparač
Jack Razparač FOTO:

Je morilka res ženska?

V knjigi avtorja Johna Morrisa je predstavljena teorija, ki je med zgodovinarji povzročila pravo senzacijo. Morila naj bi ženska, Britanka Lizzie William, ki so jo poimenovali tudi 'pošast Whitechapel'. Avtor v knjigi trdi, da je Lizzie svoje žrtve ubila, ker sama ni mogla imeti otrok. Zaradi tega jim je iz trebuha iztrgala maternico. Morilka je bila žena kraljevega zdravnika Johna Williamsa, ki ga je policija večkrat obravnavala kot osumljenca v primeru Jacka Razparača. Morris je v knjigi navedel tudi nekaj dokazov, ki naj bi pričali o tem, da je morilka ženskega spola. Nenavadno naj bi bilo to, da nobena od petih žrtev ni bila spolno zlorabljena. Predmeti umorjene Annie Chapman naj bi bili zloženi ob truplu zelo 'po žensko'. Avtor je knjigo napisal skupaj z očetom, oba sta raziskala na tisoče dokazov o umorih in sestavila primer, v katerem umorov obtožujeta Lizzie. Poleg trupla Catherine Eddowes je policija namreč našla tri majhne gumbe z ženskih škornjev.

Ubijala naj bi jih, ker so bile plodne

Med iskanjem potencialnih morilcev so raziskovalci spregledali dokaze, ki bi lahko nakazovali na žensko morilko. Razparač je udaril vsaj petkrat v roku krvavih desetih tednov. Med žrtvami so bile prostitutke Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes in Mary Jane Kelly. Trem od žrtev je storilec odstranil maternice, kar je po Morrisovem mnenju bistvenega pomena Trdi, da Lizzie ni mogla imeti otrok, zaradi česar naj bi se spravila nad tiste, ki so jih lahko imele. V pepelu trupla Mary Kelly so našli tudi ostanke ženskega ogrinjala, krila in klobuka, česar naj žrtev nikoli ne bi nosila. John verjame v to, da je Mary Kelly z razlogom zadnja žrtev, saj je imel mož morilke z umorjeno afero. Avtor je še dodal, da je ogromno majhnih dokazov, ki združeni nakazujejo na to, da je morilka res ženska. Po številnih umorih je Lizzie utrpela živčni zlom in umrla za rakom leta 1912.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368