Zadovoljna.si
Stekleničke upanja-Pediatrična in Onkološki-1

Novice

Jan Plestenjak razveselil bolnike

Nina Valant
03. 04. 2009 06.20
0

Stekleničke upanja, ki so jih izdelovali znani Slovenci, smo podarili malim bolnikom na Pediatrični kliniki in odraslim na Onkološkem inštitutu. Če smo jim polepšali dan, smo dosegli namen. Z našo ekipo je bolnike obiskal tudi Jan Plestenjak.

Stekleničke upanja so ob pomoči koordinatorke projekta za Slovenijo Klavdije Kurent in Tanje Jankovič z nami izdelali Jure in Alenka Košir s hčerkama Alino in Aniko, Zmago in Monika Jelinčič s hčerkama Aleksijo Iris in Aleksandro Tiso, Manca Špik, Špela Močnik, Matjaž Tanko, Maja Sodja, Katja Jevšek, Jana Kobal, Metka Albreht s hčerko Alino, Gal Gjurin, Taya, DJ Pikec, Marcelo, Jeanine, Mateja in El Tyeb iz Big Brotherja, Maša Pečnik, Zlatko, Luka Markus, Miha Krušič, Ana Rotar, Tina in Rihard (bodoča starša iz akcije Prihajam, pravita se! na portalu bibaleze.si) ter novinarke portalov Vizita.si, Bibaleze.si in Zadovoljna.si. Izpod spretnih prstov prijaznih gostov so nastale živopisane stekleničke z rožicami, srčki, metulji, ribicami, muckami, konjički, celo pingvin in pav.

Stekleničke, ki so jih izdelali Koširjevi, Jure, Alenka, Alina in Anika.
Stekleničke, ki so jih izdelali Koširjevi, Jure, Alenka, Alina in Anika.FOTO: Dare Čekeliš

Jan je bolnikom polepšal dan

Skupaj s Klavdijo Kurent in Nežo Cankar smo stekleničke upanja dopoldne odnesli bolnikom. Kar 391 unikatnih mojstrovin vseh barv, ki so jih izdelali spretni prsti dobrovoljnih ljudi, smo odnesli na Pediatrično kliniko v Ljubljani in Onkološki inštitut. Z nami je odšel tudi Jan Plestenjak, ki se vedno rad odzove, kadar gre za pomoč nemočnim in bolnim. Mali bolniki v Pediatrični kliniki so ga danes nestrpno čakali. "Želim si, da bi tudi ti otroci imeli lepo otroštvo, da bi sanjali kot vsi drugi," je dejal Jan. "Naj jih breme zdravljenja čim manj ovira pri uresničevanju njihovih otroških sanj. Vem, da imajo veliko volje, da so polni življenja, vendar jim je treba spodbujati interese. Človek, ki ima velike sanje, v katere verjame, prej ozdravi. To ne velja samo za otroke, tudi za odrasle."

Jan Plestenjak je malim bolnikom polepšal dan.
Jan Plestenjak je malim bolnikom polepšal dan.FOTO: Dare Čekeliš

Sanje so pomembne

Jan večkrat obišče bolnike in pravi, da se zaradi tega počuti odlično. "Seveda je hudo, ker včasih vidiš ljudi, ki se borijo za življenje. Takrat pomislim, da morda v meni včasih vidijo nekaj, kar bi radi dosegli. Prepričan sem, da nekdo, ki se že v mladih letih sooča s težko boleznijo, v življenju zagotovo uspe in ga zna ceniti," je razmišljal Jan. Priznani pevec in umetnik je bolne otroke obiskal že večkrat. "Spomnim se deklice, ki so ji zdravniki napovedali najhuje. Takrat so me poklicali, naj jo obiščem, saj si tega zelo želi. Pozneje sem zvedel, da je zmagala njena volja, deklica je ozdravela. Njeni najbližji so menili, da je svoje prispeval tudi moj obisk. Ne vem, ali to drži, ampak tega sem bil izredno vesel. Verjetno pa veliko pomeni tudi močna notranja želja, ki jo ti bolniki imajo."

Stekleničke upanja za vse

S Pediatrične klinike smo se odpravili še na Onkološki inštitut, kamor smo odnesli odnesli 258 stekleničk, vsakemu bolniku je bila namenjena ena. Tudi tokrat nas je spremljal Jan, ki se je zaustavil ob številnih bolniških posteljah in pokramljal z bolniki. Eni od bolnic, ki je imela dan pred tem rojstni dan, je celo zapel pesmico, veselje pa je bilo nepopisno. Ob pomoči prostovoljcev, ki redno delajo družbo bolnikom, smo naše stekleničke razdelili po vsej bolnišnici in ponesli žarek upanja do vseh, ki so ga še kako potrebni. Poslovili smo se z mislijo in željo na boljši jutri.

Stkleničke smo podarili tudi bolnikom Onkološkega inštituta.
Stkleničke smo podarili tudi bolnikom Onkološkega inštituta.FOTO: Dare Čekeliš

Akcijo Stekleničke upanja smo izpeljali ob pomoči podjetij Antus, Pivovarna Union, Hiša čokolade Rustika in Sadje in zelenjava Pelati. Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471