Zadovoljna.si
Kraljica mati in kraljica Elizabeta

Novice

Škandal na britanskem dvoru: Je kraljica vnukinja francoske kuharice?

Z.K.
02. 04. 2012 11.28
0

Britanska kraljica mati naj bi bila hčerka francoske kuharice, ki je služila v Buckinghamski palači. Za kraljevo družino dokaj neprijetno trditev je v svoji knjigi o kraljici materi, ki je leta 2002 umrla stara 101 leto, objavila Lady Colin Campbell. Posamezni delčki iz knjige, ki bo sicer izšla prihodnji mesec, so že pricurljali v medije in sprožili vročo debato med zgodovinarji in zagovorniki britanske kraljeve družine. Še najbolj je javnost razburila trditev, da je kraljica mati, s polnim imenom Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyon, v resnici hčerka kuharice Marguerite Rodiere. Kot je Campbellova še zapisala v biografiji, naj bi se zaradi tega kraljice matere prijel vzdevek Cookie, piškotek oziroma "mala kuharica".

Neprimeren čas za take teorije?

Avtorica knjige Lady Collin Campbell je s trditvijo, da je mati britanske kraljice Elizabete II. francoska kuharica Marquerite Rodiere, med drugim skušala pojasniti nenavaden vzdevek kraljice matere, ki so jo klicali "Cookie" ali piškotek oziroma "mala kuharica". Trditev je v javnosti sprožila precejšnje polemike, angleški pisatelj Hugo Vickers pa je med drugim povedal, da se mu čas obelodanjenja takih teorij o kraljičini materi zdi skrajno neprimeren, saj prav letos mineva 10 let od njene smrti. "Lady Colin Campell predstavlja bizarno teorijo že nekaj časa in menim, da je vse skupaj en velik nesmisel," je povedal. "Da je njena prava mama Cecilia, je več kot očitno, če le primerjate fotografije kraljice matere in njene mame. Brez kakršnih koli oprijemljivih dokazov teorijo pisateljice povsem zavračam," je še dodal.

Je babica kraljice Elizabete II. res kuharica?
Je babica kraljice Elizabete II. res kuharica? FOTO: Reuters

Hči "služkinje"

Britanska kraljica mati se je rodila 4. avgusta 1900 kot lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyon. Še vedno ni znano, ali se je rodila v londonski bolnišnici ali v domačem okolju v Hertfordshiru. Ameriška pisateljica je leta 1997 sprožila vprašanja, zakaj je tretje ime kraljice matere francosko. Že takrat je namigovala, da naj bi bila hči služkinje, ki je delala na škotskem dvorcu pri njeni družini. Lady Colin sicer poudarja, da njena mama ni bila služkinja, temveč francoska kuharica. Cecilia Cavendish Bentinck, s katero je imel oče kraljice matere že osem otrok, naj mu ne bi mogla več dati potomcev.

Bila je najboljša plesalka

Kraljica mati je bila deveta od desetih otrok stare škotske aristokratske družine, katere korenine segajo v začetek 14. stoletja, in se je že pri desetih letih naučila tekoče govoriti francosko. Za njen 14. rojstni dan je izbruhnila 1. svetovna vojna, med katero so glavni družinski dvorec na Škotskem spremenili v bolnišnico, v kateri je negovala ranjence. Ženina je iskala in našla v britanski prestolnici, sicer pa je slovela kot najboljša plesalka v Londonu. Sramežljivi in plahi yorški vojvoda, princ Albert, drugi sin tedanjega britanskega kralja Jurija V. in kraljice Mary, jo je kar trikrat zaprosil za roko in 26. aprila 1923 sta se vendarle poročila. Čez tri leta se jima je rodila prva hči, princesa Elizabeth Alexandra Mary, današnja britanska kraljica Elizabeta II., leta 1930 pa še druga hči, princesa Margaret Rose.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368