Zadovoljna.si
Žensko golo telo

Novice

Je vložkom in tamponom odklenkalo?

Marjana Harcet
2008-05-12 12:51
6

Odslej lahko pozabite na vsakomesečne skrbi povezane z nakupovanjem vložkov in tamponov.

Zdaj lahko tudi v Sloveniji kupite menstrualno skodelico, ki je že navdušila Angležinje, Američanke in Finke. Od aprila dalje je v slovenskih drogerijah možno kupiti silikonsko skodelico za zbiranje menstrualne krvi. Ker se skodelico lahko opere in uporablja celo več let, njeni izumitelji pravijo, da bo zaradi svoje ekonomičnosti nadomestila klasične menstrualne vložke in tampone. Izdelek pod različnimi imeni že dolgo uporabljajo Angležinje, Američanke in Finke. Zdaj pa bomo videli, ali se bo ta, do okolja in denarnice prijazni izdelek, uveljavil tudi med Slovenkami. Na nekaj vprašanj o izdelku, njegovi uporabnosti in razlogih, da so se odločili prav za to znamko, je odgovorila zastopnica za prodajo Mateja Kalin.

Iz česa je izdelana menstrualna skodelica?
Menstrualna skodelica je izdelana iz stoodstotno medicinsko preverjenega silikona, ki je pridobljen iz najbogatejšega minerala na zemlji, kremena. Zato je primeren tudi za občutljivo kožo, nagnjeno h glivičnim obolenjem, alergijam in podobno.

Najprej sem imela nekaj težav z izstavljanjem skodelice,vendar sem se navadila že po prvem ciklusu. Nekako tako, kot sem prvič poskusila in se privajala na tampone. Danes mi več ni treba hiteti v trgovino po vložke, ko dobim menstruacijo.

V čem je menstrualna skodelica boljša od tamponov in vložkov?
V primerjavi z vložki je boljša, ker okoli nožnice ne ustvarja toplih in vlažnih pogojev, ugodnih za razvoj bakterij, poleg tega pa skodelico lahko nosimo tudi med rekreacijo, na primer med plavanjem, kolesarjenjem ali jahanjem. Drugače od vložkov skodelica ne povzroča cistitisa s prenašanjem bakterije Esherichia coli.

V primerjavi s tamponi skodelica ne suši in ne draži vaginalne sluznice, saj ne posega v naravni proces čiščenja odmrlih celic in bakterij nožnice z menstrualno krvjo. Razen tega v nožnici ne pušča vlakninastih sledov. Ker so tamponi ponavadi beljeni, pogosto porušijo naravno kislost nožnice, kar se z uporabo skodelice ne zgodi. Menstrualna skodelica je hipoalergična in ne vsebuje lateksa. Po uriniranju ne pušča mokre vrvice za seboj.

Kakšne so njene slabosti v primerjavi s tamponi in vložki?
V primerjavi s tamponi in vložki je pri skodelici potrebno vzdrževanje in negovanje, ker je po uporabi ne zavržemo in jo lahko imamo več let. Prva uporaba skodelice je podobna prvi uporabi tampona, kjer se mogoče nekoliko lovimo pri odstranjevanju. Ker pa skodelico lahko vstavimo v nožnico kadarkoli v mesecu, lahko že pred mesečnim perilom, vadimo njeno uporabo.

Koliko časa jo lahko uporabljamo?
Silikon se ponavadi uporablja 10 let, in s primernim vzdrževanjem tudi skodelica lahko doseže 5–10 let.

Kako se jo
vstavlja? Je boleče? Se jo lahko menja v javnih prostorih?
Skodelico prepognemo na polovico in jo vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo vakuuma in nožničnih mišic. Za razliko od tampona, ki ga potisnemo bolj v notranjost nožnice je menstrualna skodelica pozicionirana bolj ob ustju nožnice in tudi zato ne čutimo nobene bolečine.

Kako skodelico praznimo in s čim jo umivamo?
Skodelico povprečno praznimo 2- do 3-krat na dan.
Spere se jo z navadno vodo in blagim intimnim milom, ki ne vsebuje dodatnih dišav. Lahko pa jo obrišemo z dezinfekcijskim robčkom. V javnih straniščih je najbolj priporočljivo, da si pomagamo s plastenko navadne vode, s katero splaknemo skodelico kar nad straniščno školjko.

Ali obstajajo različne skodelice?
Obstajajo skodelice različnih blagovnih znamk, vse pa delujejo na isti princip. Razlikujejo se samo po obliki, površini in barvi.

Kako skodelico vzamemo iz nožnice?
Pri izstavljanju si pomagamo s stiskom trebušnih mišic. Ko zagrabimo dno skodelice, jo stisnemo, tako da vakuum popusti, in izvlečemo. Večina deklet si odreže pecelj na želeno dolžino.

Kakšna je razlika med znamko Lunette in ostalimi znamkam?
Za blagovno znamko Lunette smo se odločili zaradi izboljšav, ki so bile narejene v finskem podjetju. Stena te menstrualne skodelice je gladka in ker nima ostrih robov, je čiščenje zelo enostavno. Tudi pecelj te menstrualne skodelice je raven, zato se na njem ne morejo nabirati bakterije. Po internetni raziskavi, je večina uporabnic po nakupu menstrualnih skodelic drugih znamk kupila še Lunette in slednjo na koncu tudi najraje uporabljala. Poleg tega smo na različnih forumih zasledili, da so uporabnice imele številne pozitivne izkušnja prav s to menstrualno skodelico.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133