Zadovoljna.si
Intuitivno prehranjevanje - 3

Novice

Jejte po občutku in izgubite odvečno težo

Z.K.
20. 08. 2012 14.25
2

Geneeh Roth, avtorica knjige 'Intuitive eating' ali Intuitivno prehranjevanje, je predstavila teorijo prehranjevanja po narekovanju telesa. Na ta način se je sama lahko odrekla večnim dietam in izgubila 18 kilogramov. Bistveno je, da poslušate svoje telo in stremite k dobremu počutju, tako lahko brez odrekanja živite zdravo in izgubite odvečne kilograme.

Odrekanje ne pripelje nikamor.
Odrekanje ne pripelje nikamor.FOTO:

Geneeh se je hrani odrekala celo življenje

Avtorica knjige Intuitivno prehranjevanje Geneeh Roth je bila tako kot mnoge ženske celo življenje podvržena dietam in njihovim jo-jo učinkom. Odrekanje hrani je vodilo v neprestano nezadovoljstvo, s svojo telesno podobo prav tako nikoli ni bila povsem zadovoljna. Po nenehni bitki, ki jo je bila sama s seboj, se je odločila, da končno prisluhne svojemu telesu. Majhna sprememba se je spremenila v revolucijo, Geneeh je napisala uspešnico, ki ji sledijo mnogi v želji, da bi se znebili odvečnih kilogramov na zdrav način, brez odrekanja.

Poslušajte svoje telo!
Poslušajte svoje telo! FOTO:
Poslušajte svoje telo

Intuitivno prehranjevanje je način prehranjevanja, ki posameznika uči, naj posluša, kar mu sporoča telo. Namesto da stradate, ko ste lačni in se 'nažirate', ko telo hrane pravzaprav sploh ne potrebuje, se osredotočite na to, kar vam telo pravi. Ko ste lačni, jejte, ko začutite sitost, s hranjenjem prenehajte. Privoščite si lahko to, kar si želite, vendar ta del le ni tako lahek ...

Izbirajte to, kar vam narekuje telo

Mnogi dobijo napačno predstavo o tem delu intuitivnega prehranjevanja, ki narekuje, da si lahko privoščite, kar si želite. Verjetno se vam najprej porodi misel na to, da bi tako vsak dan lahko uživali denimo pico ali pa sladkarije in po teoriji intuitivnega prehranjevanja vseeno shujšali, vendar ne gre za to. Svojemu telesu morate resnično prisluhniti in upoštevati tudi počutje po tem, ko zaužijete določen obrok. Denimo po treh vrečkah gumijastih bonbonov se boste počutili utrujene, v želodcu pa vam bo neprijetno. Če namesto po bonbonih posežete po zdravem obroku, kot je denimo solata s piščancem, lakote ne boste občutili, vsekakor pa boste polni energije in pripravljeni na nove izzive. To ne pomeni, da ne smete jesti gumijastih bonbonov, privoščite si jih, kadar si jih zaželite, vendar le v tolikšni količini, da se boste še vedno dobro počutili .

Med obrokom se ne pustite motiti!

Kadar uživate v hrani, ne berite knjige ali revije, prav tako ne glejte televizije. Posvetite se le svojemu obroku in uživajte v okusu in vonju.

Jejte le, ko ste lačni, in prenehajte, ko ste siti

Zelo pomembno je, da hrano uživate takrat, ko začutite, da jo potrebujete. Telo vam sporoča, kaj potrebuje, tako vam bo dalo signal, ko boste hrano zares potrebovali, in vas opozorilo, da ste polni ter da morate s hranjenjem prenehati, četudi vaš krožnik še ni prazen.

Izberite obrok, ki vam ga narekuje telo.
Izberite obrok, ki vam ga narekuje telo.FOTO:

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368