Zadovoljna.si
Staro ogledalo v novi preobleki

Novice

Kaj je narobe s tem obrazom?

Z.B.
21. 03. 2011 16.05
26

Zamislite si simetričen brezhiben obraz, ki ima obe polovici do potankosti enaki. Pomislili boste na lepoto, ki ji ni para, na popolnost, pa vendar je resnica daleč od tega. Avstralski fotograf Julian Wolkenstein je naredil zanimiv eksperiment.

Staro ogledalo v novi preobleki
Staro ogledalo v novi preoblekiFOTO: iStockphoto
V projektu 'Simetrični portreti' je avstralski fotograf Julian Wolkenstein digitalno ustvaril 11 portretov, ki jih je nato razdelil na dve polovici, levo in desno ter zrcalno združil dve levi ali dve desni strani obraza v novo celoto. In kakšen je rezultat? Lahko bi rekli, da popolnost sploh ni tako privlačna, kot bi človek pričakoval.

Strokovnjaki so drugačnega mnenja

V čem se skriva skrivnost lepote in privlačnosti, so skušali odkriti znanstveniki iz ameriške univerze San Diego in kanadske univerze iz Toronta. Ugotovili so, da so simetrični obrazi žensk, ki jih odlikuje pravilen razmak med očmi in ustnicami, nasprotnemu spolu bolj privlačni. Raziskavo so izvedli tako,da so svojim študentom razdelili fotografije s povsem identičnimi ženskimi obrazi, ki so imeli različne razmake med očmi, ustnicami in nosom. In simetrični obrazi so bili študentom bolj všeč. Čeprav v njihovi študiji ni šlo za zrcalno simetrijo, kakršne se je lotil avstralski fotograf.

Angelina in kri
Angelina in kri FOTO: celebrity-pics.movieeye.com
Zlata sredina

Študentom je bil najbolj všeč tisti obraz, ki je imel med očmi in usti razmak v višini 36 odstotkov dolžine obraza, med očmi pa 47 odstotkov širine obraza. Strokovnjaki to razmerje imenujejo zlata sredina. A ne gre pozabiti, da so številnim moškim še posebej všeč ženske z nepravilnimi obraznimi razmerji: velikimi očmi, polnimi ustnicami in izrazitim nosom.

Zrcalo duše

Naš obraz oblikuje naš genetski zapis skupaj z življenjskimi dogodki, občutki in čustvi. Če želimo več mišic, moramo trenirati. Naše telo se spreminja, veliko lahko naredimo sami in enako velja tudi za obraz, ki odseva naše razpoloženje, čustva, pogled na življenje. Veselje se zariše na obrazu zgolj, če smo resnično veseli. Veselje lahko pričaramo z mimiko in nasmehom, a to so le trenutni izrazi in ne trajno stanje, ki večno ostane zapisano na obrazu. In prav v tem je čar, kajne?

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478