Zadovoljna.si
Kraljica Elizabeta

Novice

Vas zanima, kaj ima britanska kraljica v svoji torbici?

M.K.
19. 04. 2012 08.05
0

Med skrivnosti monarhije, s katerimi so se Britanci veliko ukvarjali, sodi tudi vprašanje, kaj ima kraljica v torbici. O tem so razpravljali in razmišljali leta in leta, še posebej pa jih je zanimalo, ali monarhinja v torbici nosi denar. Ugibanja so se končala, ko je dvorna biografinja Sally Bedell Smith izdala knjigo 'Elizabeth the Queen: The Woman Behind The Throne'.

Britanke in Britance zelo močno zanima, kaj njihova vladarica nosi v torbici.
Britanke in Britance zelo močno zanima, kaj njihova vladarica nosi v torbici.FOTO: Reuters
Britanci so že stoletja močno obremenjeni s svojo kraljevsko družino. Kljub temu da so izredno ponosni nanjo, jih večkrat zmoti njihova nedostopnost in veliko skrivnosti, ki jih skušajo predstavniki modre krvi skriti pred očmi javnosti. Prav to je bil najbrž eden izmed vzrokov, da se je dvorna biografinja Sally Bedell Smith odločila izdati knjigo z naslovom 'Elizabeth the Queen: The Woman Behind The Throne' in vladajočo kraljico nekoliko bolj približati prebivalstvu. Med drugim je pisala tudi o malenkosti, ki po anketah sodeč Britanke in Britance že dolgo izredno močno zanima: kaj kraljica nosi v svoji torbici. In odgovor? Poleg majhnih predmetov, kot sta žepno ogledalce in šminka, je v njej vsako nedeljo obvezno tudi pet funtov, ki jih kraljica daruje v cerkveno nabirko. Sicer naj bi se v 85-letnem obdobju kraljeve finančne podpore anglikanski cerkvi večkrat zgodilo, da je vrednost darovanega denarja narasla tudi do deset funtov, a v zadnjih letih naj bi kraljica večinoma vztrajala pri polovični vsoti, za podvojitev pa naj bi se odločila le ob redkih prebliskih izredne dobrote.

Vedno jo spremlja črna torbica.
Vedno jo spremlja črna torbica. FOTO: Reuters
Pod mizo vedno nameščen kavelj

Sally Bedell Smith v svoji knjigi razkriva tudi številne druge drobne podrobnosti iz življenja slavne monarhinje. Tako naj bi kraljica Elizabeta II. na vsaki večerji, ki se je udeleži, s seboj imela prenosni kavelj, ki je ponavadi diskretno pritrjen pod mizo in služi kot držalo za njeno torbico. Zanimiv pa je način, kako ta kavelj pride pod mizo. Eden izmed gostov, ki je bil med povabljenci na večerjo v družbi kraljice v Berkshiru, na domu njenega bratranca Jeana Willsa, je Sally zaupal, da je bil zelo presenečen, ko je videl, da je monarhinja med večerjo pljunila v silikonski vakuumski prisesek z namontiranim kavljem, preden ga je nato pritrdila pod mizo. „Videl sem, kako je kraljica Elizabeta II. odprla svojo torbico, iz nje vzela beli silikonski vakuumski prisesek s kavljem in diskretno pljunila nanj,“ naj bi Sally zaupal omenjeni gost. „Nato ga je pritrdila na spodnji del mize in na kavelj obesila svojo torbico.“

Klasična modna torbica kot 'odeja udobja'

Biografinja britanskega dvora je vsebino knjige črpala iz različnih anekdot, ki ji jih je pripovedovalo dvorno osebje, in lastnih izkušenj s kraljico, vse skupaj pa je uspešno sestavila v mozaik pikantnih podrobnosti iz življenja veličastne monarhinje. Kraljičin glavni osebni simbol naj bi bila tako nepogrešljiva klasična modna torbica znamke Launer, ki na vseh fotografijah, posnetih v javnosti, elegantno binglja na njeni levi roki – tako na neformalnih sprehodih med ljudmi kot tudi na slovesnih državnih sprejemih in večerjah. Pogosto se opisuje kot njena 'odeja udobja', ki naj bi jo monarhinja uporabljala za nakazovanje prefinjene komunikacije s svojim osebjem.

Kraljica ima v torbici žepno ogledalce, šminko, očala za branje, metine pastile in nalivno pero, le redko pa tudi denar.
Kraljica ima v torbici žepno ogledalce, šminko, očala za branje, metine pastile in nalivno pero, le redko pa tudi denar.FOTO: Reuters
Ogledalo in šminka, denar samo v nedeljo

Kraljičina torbica naj bi po poročanju dvornih dam, ki so med čakanjem na monarhinjo na hitro pokukale vanjo, nujno vsebovala žepno ogledalce in šminko, očala za branje, metine pastile in nalivno pero, le redko pa tudi denar, razen seveda ob obisku nedeljske svete maše. Znano naj bi bilo predvsem ogledalce, ki ji večkrat kar med slovesnimi večerjami služi kot glavni pripomoček, s katerim nanese šminko na svoje ustnice – in to naj bi bilo popolnoma sprejemljivo in v skladu s pravili bontona, v kar naj bi kraljica med enim od obiskov prepričala tudi tedanjo prvo damo Združenih držav Amerike, Barbaro Bush, ki je to 'čudno' navado prenesla čez lužo in z njo presenetila vse svoje prijateljice na drugi strani Atlantika.

Prizemljena monarhinja

Sally Bedell Smith v knjigi razkriva tudi, da so dvorne dame zadolžene za to, da ima kraljica vedno in povsod na voljo dodaten par rokavic, šivanke, sukanec in varnostne zaponke, če je slučajno na hitro treba kaj zakrpati ali popraviti. Sicer pa naj bi bila kraljica izredno praktična oseba, ki kljub svojemu rojalnemu statusu velja za izredno prizemljeno vladarico. O tem smo lahko prepričani tudi zaradi dejstva, da se ji je na prestolu uspelo obdržati dolgih šest desetletij in nič ne kaže na to, da bi jo v bližnji prihodnosti na tem mestu kdo zamenjal.

Kraljica Elizabeta v družbi svoje družine.
Kraljica Elizabeta v družbi svoje družine.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368