Zadovoljna.si
Tina Maze

Novice

Kaj se dogaja s spodnjicami Tine Maze

Z.N.
11. 01. 2012 15.50
45

Zaplet v zvezi s perilom, ki ga je Tina Maze nosila na tekmi superveleslaloma v Bad Kleinkircheimu in ki naj bi bilo izdelano iz materiala, ki pripomore k boljši aerodinamiki, še ni končan. Kot je znano, je mednarodna smučarska zveza FIS Tini perilo zasegla in preiskuje, ali je res izdelano iz materiala, ki ne ustreza predpisom. Kot poročajo tuji mediji, ki so primeru namenili precej pozornosti, Tina tvega diskvalifikacijo, kar bi avstrijski smučarki Anni Fenninger prineslo 'napredovanje' s tretjega na drugo mesto.

Tinino spodnje perilo naj bi bilo iz napačnega materiala.
Tinino spodnje perilo naj bi bilo iz napačnega materiala.FOTO: Damjan Žibert
Potem ko je 28-letna Črnjanka Tina Maze, ki so jo na italijanskem spletnem portalu Repubblica.it razglasili kar za Slovakinjo, na superveleslalomu v Bad Kleinkircheimu v nedeljo prismučala na 2. mesto, je švičarska smučarska zveza sprožila formalen protest proti Tini. Zahtevali so, naj Mednarodna smučarska zveza FIS pregleda vsa oblačila, ki jih Tina nosi pod smučarskim kombinezonom in so v stiku z njeno kožo. Obstaja namreč sum, da je njeno spodnje perilo izdelano iz umetnega materiala, ki pripomore k večji aerodinamiki in posledično prispeva k boljšemu rezultatu smučarke. Mazijevo je pristojnim prijavil trener švicarske ekipe Mauro Pini.

Kombinezon naj bi bil plastificiran

Kot pišejo tuji mediji, ki zapletu glede Tininih oblačil namenjajo veliko pozornosti, naj bi bil Tinin kombinezon na notranji strani obložen s plastično oblogo, kar naj ne bi bilo v skladu z mednarodnimi predpisi, saj naj bi s tako obleko Tina lažje premagovala zračni upor. Njeno spodnje perilo oziroma termično podlogo, ki jo nosi pod kombinezonom, so že odnesli v laboratorij Mednarodne smučarske zveze na analizo. Andi Krönner, odgovorni za nadzor in testiranje materialov, je Tinino perilo zasegel takoj po tekmi, preverili pa naj bi, v kolikšni meri material prepušča zrak. V petem členu pravilnika o opremi tekmovalcev Mednarodne smučarske zveze, na katerega se sklicuje švicarski trener Pini, namreč piše, da "tekmovalni dresi in obleke pod njimi, kot je spodnje perilo, ne smejo biti plastificirane ali obdelane s katerimi koli kemičnimi sredstvi in morajo imeti minimalno prepustnost 30 litrov zraka na kvadratni meter v sekundi."

Tini grozi diskvalifikacija.
Tini grozi diskvalifikacija. FOTO: Reuters
Grozi ji diskvalifikacija

Če bi z analizo ugotovili, da material, ki ga uporablja Tina, ni primeren, ji grozi diskvalifikacija. S tem bi precej pridobila avstrijska smučarka Anna Fenninger, ki bi s tretjega mesta 'napredovala' na drugo mesto in nabrala še nekaj točk več. Iz organizacije so sporočili, da je tovrsten scenarij malo verjeten. "Protest ni uperjen proti Tini Maze. Nikomur ni cilj okoristiti se na račun drugih tekmovalk," je poudaril glavni trener švicarske reprezentance Stefan Abplanalp ter dodal, da ne želijo zmanjševati uspeha Tine Maze, temveč jih zanima le, kaj točno je v alpskem smučanju dovoljeno in kaj ne. Andrea Massi, Tinin trener, je komentiral, da je za Tino vedno poskušal priskrbeti čim boljše materiale. Poleg tega pa se mu ne zdi pošteno, da so se polemike glede materialov pojavile ravno, ko je Tini uspel odličen dosežek. Massi še trdi, da podobno obleko po kombinezonom nosi tudi smučarka Anna Fenninger.

Tina ni edina, ki uporablja obleko iz tega materiala

Tudi Andi Krönner je povedal, da je dres iz takega materiala videl že pri neki drugi reprezentanci. "Prvič sem takšen dres videl pred štirinajstimi dnevi, in sicer v drugi reprezentanci, imena reprezentance pa vam ne bi zaupal," je povedal in pojasnil, da v svetovnem pokalu še nikoli niso dobili nobene pripombe glede materialov. Povedal je še, da niso povsem prepričani, ali je dres Tine Maze plastificiran ali ne in da bodo zato v drugem laboratoriju izvedli še dodatne teste. V italijanskih medijih še pišejo, do ni znano, kdo je proizvajalec perila, saj naj na Tinini obleki ne bi bilo našitka. Massi pravi, da švicarska pritožba ne sodi v kategorijo 'fair play', 28-letna Črnjanka pa se z obtožbami ne obremenjuje. Osredotoča se na smučanje in verjame v svojo ekipo, predvsem v trenerja in intimnega partnerja Andrea Massija.
 

Tina Maze
Tina MazeFOTO: Facebook

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375