Zadovoljna.si
Penina včasih ni imela mehurčkov.

Novice

Kako izbrati primerno penino za skok v novo leto?

M.K.
29. 12. 2011 11.35
0

Pred nami je le še nekaj uric leta 2011 in mnoge izmed nas moramo opraviti še zadnje nakupe za nepozabno silvestrsko večerjo in ležeren skok v novo leto s prijatelji ali sorodniki. Ti poleg hrane zajemajo tudi pijačo in pri marsikateri se ravno tu pojavi težava, saj je v zares obilni ponudbi težko najti tisto nekaj, kar še najbolj zahtevnega gosta ne bo pustilo ravnodušnega. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj namigov, ki vam bodo morda pomagali pri izbiri prave penine – ali kakšne druge pijače.

Penina včasih ni imela mehurčkov.
Penina včasih ni imela mehurčkov.FOTO: iStockphoto
Peneča vina imajo že kar lepo tradicijo. Na eminentnih dogodkih so postala nepogrešljiva, potem ko so jih začeli točiti na tradicionalni posvetitvi francoskih kraljev v Reimsu, glavnem mestu pokrajine Šampanje. Toda tisti champagne v začetku ni bil niti približno podoben današnji penini. Šlo je namreč le za okoliška "mirna" bela vina, ki se niso penila. Pozneje so jih oplemenitili z mehurčki in s tem je šampanjec začel podirati meje ter se začel vedno bolj uveljavljati po vseh večjih in pomembnejših mestih Evrope. Imel je pridih moči in razkošja, saj si ga vsak pač ni mogel privoščiti, namenjen pa je bil izključno slavjem in slovesnim priložnostim. Današnje ime šampanjec tako po mnenju številnih strokovnjakov in teoretikov nosi zgolj peneče vino, pridelano v francoski Šampanji, ki slovi tudi kot največja pridelovalka tovrstne žlahtne kapljice, saj v kar pet tisoč kleteh letno zori več kot milijarda steklenic, ki jih nato prodajajo po vsem svetu. Pri nas tovrstnim vinom rečemo peneča vina ali penine, v Španiji je to cava, v Nemčiji pa sekt.

Izberite kakovostna vina.
Izberite kakovostna vina. FOTO: iStockphoto
Kako izbrati najboljše?

Vedno znova se znajdemo pred dilemo, kako izbrati res kakovostno peneče vino, da se ne boste osramotile pred pomembnimi gosti. Naj vam namignemo, da imajo boljše penine fine, majhne mehurčke, ki se v nekakšnem čudnem zaporedju dvigajo proti površju, vendarle naj vas to ne zavede, saj je tako kot pri ljudeh v sodobnem svetu zunanjost lahko varljiva. Res dobra peneča vina se da določiti le po vonju in okusu. Tista najboljša imajo čist in pester, morda celo nekoliko celovit vonj, medtem ko se slabša tudi v okusu izgubljajo v povprečju in imajo včasih celo nekoliko kiselkast in neprivlačen okus, ki ga želimo čim prej pozabiti. Dobro peneče vino ponudi brbončicam čudovito harmonijo mešanice ostankov sladkorja in visoko, a zrelo kislino. Ponujajo dodatno bogastvo finih zaznav, ki se prepletejo v čudovito izkušnjo, ki si jo želimo vedno znova ponoviti. Pri najboljših penečih vinih je pena kremasta, na površju pa se obdrži približno 20 sekund, medtem ko mehurčki po kozarcu plešejo celo do 20 minut. Naj poudarimo, da sladkorja ne sme biti preveč, saj lahko to uniči tisti pravi užitek pri pitju. Če je bila penina zares dobra, njenega okusa še dolgo ne bomo pozabili.

Dobro peneče vino ponudi brbončicam čudovito harmonijo.
Dobro peneče vino ponudi brbončicam čudovito harmonijo.FOTO: iStockphoto

Buteljka
Buteljka FOTO: iStockphoto
Široka ponudba

Če se opremo na mnenje poznavalcev, boste gotovo zadeli žebljico na glavico, če se boste odločili za tradicionalno zlato ali srebrno penino, ki že kar nekaj let zasedata primat na lestvici. Vendarle se jima je v zadnjih dveh letih pridružilo tudi še kar nekaj drugih penin, kot denimo brut, ponsardin, gourmet, grand cuvée in v tujini že dolgo oboževani dom perignon. Vedno bolj se uveljavljajo tudi različne sorte in znamke vin rosé, uspešno pa konkurira tudi slovenska muškatna penina, ki si je leta 2006 prislužila naziv najboljše penine v Sloveniji. Poleg vrste penine je zelo pomemben izbor kozarcev. Zapomniti si velja, da penino vedno postrežemo v visokih kozarcih, da imajo mehurčki, ki silijo proti vrhu, dovolj prostora za svojo predstavo in so tako tudi užitek za oči. Če želite, da vaši gostje namesto z očmi uživajo z nosom, se odločite za nekoliko širše kozarce in jih tako očarajte s svežino in živahnimi mehurčki (pol)sladkega penečega vina.

Kako razporediti vina skozi večer?

Zadnja težava, pred katero se nas večina znajde, je, kako na silvestrski večer razporediti vina, da bo kombinacija čim boljša in čim prijetnejša za želodec. Najbolje bo, da goste pričakate s kakovostno penino ali kakšnim posebnim likerjem, saj ni ravno pametno najboljše in najdražje ponuditi na koncu, ko so že vsi siti. Pri večerji postrezite kakovostna vina, ki se lepo prilegajo hrani (najbolje bo, da pri kakšnem vinarju ali v trgovskem centru za pomoč in nasvet zaprosite strokovnjaka) ali izberite nekaj različnih suhih penin ali neletniških šampanjcev. Za kar koli že se boste odločili, ključno je, da pazite, da boste izbrano pijačo postregli pri primerni temperaturi. Penino tako postrezite pri 6–8 stopinjah, bela vina pri 8–10 stopinjah, rdeča pri 12–18 stopinjah Celzija (odvisno, ali gre za mlado ali zrelo vino). Ob polnoči je seveda nujno nazdraviti s kakovostnim penečim vinom z letnikom, čisto za konec večera pa gostom lahko ponudite še nekaj dobrega konjaka, ki bo pika na i na nepozabni silvestrski večerji.

Najboljše ne hranite za konec – ponudite ga na začetku.
Najboljše ne hranite za konec – ponudite ga na začetku.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375