Zadovoljna.si
Odločite se za temno čokolado!

Novice

Ste za čokolado?

Z.K.
11. 05. 2012 13.15
0

Čokolada velja za sladko pregreho, ki si jo vsi radi privoščimo. Na telo ima ogromno pozitivnih učinkov, pa tudi slabih, saj povzroča hitro kopičenje kilogramov. Poznamo vrsto različnih čokolad, med drugim belo, mlečno in temno. Preberite, katera je za vaše telo najboljša izbira!

Kakav velja za naravni antidepresiv.
Kakav velja za naravni antidepresiv.FOTO:

Več kakava, več koristnih snovi

Čokolada vsebuje antioksidante, za katere velja, da varujejo in dobrodejno učinkujejo na vaše telo. Vsebuje teobromin, šibek naravni stimulant, ki je po molekulski strukturi podoben kofeinu. Za razliko od tega je učinek teobromina blažji in ne vpliva tako poživilno. Prav tako tudi sprošča, saj deluje na sprostitev endorfinov v možganih. Vsekakor se raje odločite za čokolado, saj od najrazličnejših slaščic v obliki ploščic in s karamelo oblitih palčk ne boste imeli veliko koristi, morda le kakšen odvečen kilogram. Pomembna je visoka vsebnost flavonolov, ki so v kakavu. Več ima čokolada kakava, boljša je za vaš organizem.

Čokolada - 5
Čokolada - 5 FOTO:

Temna čokolada naj vsebuje vsaj 60 odstotkov kakava!

Temna čokolada ima zaradi visoke vsebnosti kakava ogromno antioksidantov. Dve žlički pravega kakava vsebujeta toliko antioksidantov kot denimo štiri skodelice pravega čaja ali kozarec in pol rdečega vina. Prava temna čokolada ima grenak okus prav zaradi zrn kakavovca. Da bi užili vse dobre lastnosti prave čokolade, izbirajte med tistimi, ki vsebujejo nad 50 odstotkov kakava. Preberite tudi podatke, ki so navedeni na embalaži in razkrivajo sestavine. Kakav mora biti na prvem mestu.

Čokolada, ki sploh ni čokolada

Čokolade, ki jih največkrat najdemo na prodajnih policah, veljajo za najbolj priljubljene, saj so zaradi različnih dodatkov, kot so sladkor, maščobe in druge kemikalije, odličnega okusa. Vsekakor velja, da bolj kot je čokolada predelana, manj ima koristnih snovi. Mlečna čokolada vsebuje majhen delež kakava, kadar se odločite zanjo, izbirajte med tablicami, ki imajo dodane tudi lešnike ali denimo suho sadje. Za ljubitelje bele čokolade ni dobrih novic, saj ni narejena iz kakava. Pravzaprav sploh ni čokolada v pravem pomenu besede, saj vsebuje le kakavovo maslo. Z zdravstvenega vidika tako velja za najslabšo izbiro, edina koristna sestavina je kalcij.

Mlečna in bela čokolada nista ravno najbolj zdravi.
Mlečna in bela čokolada nista ravno najbolj zdravi.FOTO:

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375