Zadovoljna.si
Pri mlajših moških so bolj poskočne.

Novice

Kdaj so moški najbolj plodni?

P.V.
11. 06. 2009 15.40
2

O ženski biološki uri veliko govorimo, o moški pa bolj poredko. Nekateri so prepričani, da je moška plodnost enaka skozi vse njihovo življenje. Pa ni tako …

Tudi on ima biološko uro.
Tudi on ima biološko uro.FOTO:
Tako kot pri ženski, so tudi pri moški plodnosti leta pomembna. Strokovnjaki pravijo, da se pri močnejšem spolu začne plodnost zmanjševati z vstopom v trideseta leta. Ko vstopijo v štirideseta se poveča tudi nevarnost abortusa pri ženskah, ki nosijo njihovega otroka. Vzrok je slabša kakovost spermijev.


Več splavov


V raziskavi, ki so jo opravili v kliniki v Parizu, je sodelovalo več kot 12 tisoč parov, preučevali pa so moško plodnost in njihovo zmožnost oploditve partnerice. Ugotovili so, da imajo partnerice moških, starejših od 35 let, več splavov od tistih, ki so zanosile z mlajšimi moškimi. Vse ženske, ki so sodelovale v raziskavi, so bile približno enakih starosti. Starost moškega je vplivala tudi na zmožnost oploditve. Pri starejših od 40 let je bila nižja kot pri mlajših.


Poškodovane semenčice


Moški z leti postanejo manj plodni, kakovost njihove sperme pa se zmanjšuje. Pri mlajših moških so spermiji kvalitetnejši, manj je poškodovanih semenčic. Pri starejših moških poškodbe semenčič 'prelisičijo' mehanizme v telesu, ki so zadolženi za 'samopopravljanje'. Posledica je, da se plodnost moškega zmanjša, večje pa je tveganje spontanega abortusa in rojstvo otroka z zdravstvenimi težavami. Strokovnjaki namreč poudarjajo, da se z leti ne le zmanjšuje kvaliteta sperme, temveč se poveča tveganje, da se bodo nekatere genetske okvare prenesle na otroka.


Hitrost semenčic


Odstotek splava, če je oče star od 30 do 34 let, je 16,7 odstotka. Pri moških med 35. in 39. letom je 19,5 odstotka, pri starejših od 40 let pa znaša že 33 odstotkov. Gibljivost semenčic oziroma hitrost gibanja na poti do jajčeca je največja do 25. leta starosti, veliko slabša pa po 55. letu. Če primerjamo število 'dobrih plavalcev' pri moških v starosti od 30 in 35 ter tistih, ki so starejši od 55 let, ta pade kar za 54 odstotkov. 

Pri mlajših moških so bolj poskočne.
Pri mlajših moških so bolj poskočne.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493