Zadovoljna.si
smrt jacinthe saldanha - 6

Novice

Kdo je bila Jacintha Saldanha?

M.K.
11. 12. 2012 17.02
3

Za Jacintho Saldanha bi lahko rekli, da je bila ob napačnem času na napačnem kraju. Če tistega usodnega torka na delovnem mestu v bolnišnici King Edward VII ne bi sprejela klica avstralskih novinarjev Mel Greig in Michaela Christiana in jima izdala zaupnih informacij o zdravstvenem stanju hospitalizirane noseče vojvodinje Catherine, bi bila morda danes še v objemu svojega moža Benedicta in najstniških otrok, 16-letnega sina Junala in dve leti mlajše Lishe. Tako pa so za njo ostali le spomini na prijetno in dobrosrčno žensko, ki je bila popolnoma predana svojem poklicu.

Jacinthina družina upa, da bodo njeno truplo k večnemu počitku lahko položili v rodni Indiji.
Jacinthina družina upa, da bodo njeno truplo k večnemu počitku lahko položili v rodni Indiji.FOTO: Profimedia
Pretekli četrtek so bile pred prestižno bolnišnico King Edward VII postavljene varnostne ograje, za katerimi so se gnetli fotografi, da bi ujeli do ušes nasmejano vojvodinjo Catherine, ki je v spremstvu moža princa Williama zapuščala bolnišnico, v kateri je bila nastanjena zaradi nosečniških jutranjih slabosti. Že v soboto pa je pred to isto bolnišnico vladalo precej bolj mračno vzdušje. Kriminalisti so namreč preiskovali okoliščine smrti medicinske sestre Jacinthe Saldanha, ki je med zdravljenjem vojvodinje Cambriške sprejela klic domnevnega princa Charlesa in kraljice Elizabete II. ter jima v svoji naivnosti posredovala zaupne informacije o Catherininem zdravstvenem stanju. Pozneje se je izkazalo, da je šlo za neposrečeno medijsko potegavščino avstralskih novinarjev Mel Greig in Michaela Christiana. Le tri dni zatem so medicinsko sestro našli mrtvo v njenem službenem stanovanju.

smrt jacinthe saldanha - 4
smrt jacinthe saldanha - 4 FOTO: Profimedia

Že kot otrok se je odločila pomagati ljudem

Jacintha Saldanha je odraščala v pokrajini Karnataka na jugozahodu Indije. Že kot otrok je bila prepričana, da bi si rada pridobila poklic, v katerem bo pomagala pomoči potrebnim. Odločila se je za študij zdravstvene nege. Njeni predavatelji so povedali, da je bila vedno zelo predana svojemu delu. "Jacintha je bila izredno učinkovita, inteligentna in živahna oseba, ki je že med študijem dobila veliko priznanj in pohval strokovnjakov," je povedala predstojnica fakultete Aileen Mathias. Po uspešno končanem študiju se je Jacintha udeleževala številnih praktičnih usposabljanj za diplomirane medicinske sestre v želji, da bi si pridobila še več znanja.

Selitev v Veliko Britanijo

Med študijem je Jacintha spoznala računovodjo Benedicta Barbozo, s katerim sta si leta 1993 obljubila večno zvestobo. Kmalu po poroki sta se zaradi boljših zaposlitvenih možnosti preselila v omansko prestolnico Muskat in dobila sina Junala, dve leti zatem pa še hčerko Lisho. Pred devetimi leti se je mladi družini ponudila priložnost za selitev v Veliko Britanijo in po tehtnem premisleku sta se zakonca odločila zapustiti arabski svet in srečo poskusiti v Evropi. Benedict je takoj dobil službo računovodje v eni izmed bolnišnic, Jacinthi pa se je sreča nasmehnila pred štirimi leti, ko je dobila službo v prestižni bolnišnici King Edward VII, v kateri že desetletja zdravniško pomoč poiščejo vsi člani britanske kraljeve družine. Prav zato so simpatično Jacintho prijatelji, ki jih je našla v Londonu, kmalu začeli šaljivo klicati kraljeva medicinska sestra.

Rada je pomagala

Benedict, med sosedi znan kot Ben, in Jacintha sta po selitvi hitro našla lepo družinsko hišo v Bristolu, ki naj bi bila vredna več kot 160 tisoč evrov. Skupaj s službo pa je Jessy, kot so jo klicali kolegi in prijatelji, dobila tudi stanovanje v neposredni bližini bolnišnice, v katerem je stanovala med delovnim tednom, da se ni ves čas vozila v domači Bristol. Jacintha je bila zaradi svoje predanosti delu in družini zelo priljubljena tako v soseski kot tudi med sodelavci. Spominjajo se je kot čudovite osebe in odlične medicinske sestre, ki je bila po besedah sosede Marianne Homes vedno urejena in lepo oblečena. Ob vselitvi v bristolsko družinsko hišo je vse sosede povabila na curry in poskušala vzpostaviti dobre medsosedske odnose. "Bili so zelo prijetna in mirna družina, ki se je čudovito vključila v našo skupnost," je medijem po tragediji zaupal sosed. Jacintha in Benedict sta bila aktivna člana društva indijskih priseljencev Konkani in sta si prizadevala za povezovanje in vključevanje Indijcev v britansko družbo. Čut za sočloveka je Jessy spremljal na vsakem koraku. Starejše prebivalce v soseski je pogosto spremljala v trgovino in jim nesebično pomagala pri nakupovanju ter jim nosila vrečke, brez pomisleka je pri vsakdanjih opravilih na pomoč priskočila tudi dementnim sosedom. Kljub težkemu delavniku in številnim obveznostim je bila vedno nasmejana in polna energije. Bila je vzorna kristjanka, ki je bila v stalnih stikih s svojo družino v rodni Indiji.

Družina Saldanha je po prihodu v Veliko Britanijo našla lepo družinsko hišo v Bristolu.
Družina Saldanha je po prihodu v Veliko Britanijo našla lepo družinsko hišo v Bristolu.FOTO: Profimedia
Našli so jo mrtvo

Usodnega 4. decembra je Jacintha med dežurstvom sprejela precej nenavaden klic. Na drugi strani sta jo pozdravila princ Charles in kraljica Elizabeta II. Jacintha jima sprva ni verjela, saj ni bilo ravno v navadi, da bi kraljica klicala v bolnišnico. A ob vztrajnem prepričevanju je zakrinkanima avstralskima voditeljema Mel Greig in Michaelu Christianu verjela na besedo in jima odgovorila na vsa vprašanja o počutju in zdravstvenem stanju noseče vojvodinje Caterine, ki so jo nekaj dni pred tem sprejeli v bolnišnico zaradi jutranje slabosti. Posnetek potegavščine novinarjev je že naslednji dan zaokrožil po svetu in Jacintho očrnil pred vodstvom bolnišnice ter kritično svetovno javnostjo. Ko je tri dni zatem zamujala v službo, so jo sodelavci odšli iskat v bolnišnično stanovanje, kjer so našli njeno truplo. Po neuradnih podatkih naj bi storila samomor.

Vhod v stanovanjski blok, v katerem naj bi si Jacintha vzela življenje.
Vhod v stanovanjski blok, v katerem naj bi si Jacintha vzela življenje.FOTO: Profimedia
Se je ubila zaradi občutka krivde?

Prijateljica Saldanhovih Mary Atwell je britanskim medijem zaupala, da je bila Jacintha zares čudovita oseba, ki je prešerno pozdravila vsakogar, ki ga je srečala na ulici. "Njuna otroka sta bila vedno vljudna in že na daleč se je videlo, da sta lepo vzgojena. Sin je na trati pred hišo pogosto igral nogomet s prijatelji," je dejala. "V petek popoldne se je pred njihovo hišo pripeljala policijska patrulja, a si nisem pretirano belila glave s tem, saj sem bila prepričana, da ni nič narobe. Verjetno so policisti družini takrat prinesli žalostno novico. Sploh si ne morem predstavljati, kako se počutijo. Verjetno si je neljubi dogodek preveč jemala k srcu, saj ne verjamem, da bi jo suspendirali zaradi enega telefonskega klica. Ker je bila izredno načelna oseba, s tem verjetno preprosto ni mogla živeti. Verjetno je mislila, da nerodna situacija, v kateri se je znašla, nima izhoda, zato si je vzela življenje," je ugibala Atwellova.

Družina je pretresena

Družina pokojne medicinske sestre je bila ob novici o smrti žene in matere pretresena. Mož Benedict je svojo žalost delil s prijatelji na družbenem omrežju Facebook, kjer je zapisal: "Tragična izguba ljubljene soproge Jacinthe v tako nenavadnih okoliščinah me je popolnoma uničila. K večnemu počitku jo bomo položili v Shirvi, v rodni Indiji," je zapisal na svojem profilu. Materi se je na spletu poklonila tudi 14-letna hčerka Lisha: "Mami, pogrešam te in te imam zelo rada." S spornim telefonskim pogovorom sorodniki v rodni Indiji niso bili seznanjeni, zato jih je novica o smrti ljubljene Jacinthe še toliko bolj pretresla. "Benedict je običajno poklical vsak dan, a niti on niti Jacintha nista povedala, da bi se kaj zgodilo. Zdelo se je, da je vse v najlepšem redu," je povedala tašča pokojnice Carmina Benedict. "Potem pa nam je brat v petek zvečer sporočil, da je Jacintha mrtva. Nismo mogli verjeti svojim ušesom, saj so nameravali božične praznike preživeti pri nas, v Indiji. Upamo le, da jo bomo lahko k večnemu počitku položili v rodno zemljo s tradicionalnimi obredi," je še dodala.

Jacintha je v bolnišnici King Edward VII veljala za eno najboljših medicinskih sester.
Jacintha je v bolnišnici King Edward VII veljala za eno najboljših medicinskih sester.FOTO: Profimedia
Avstralska voditelja nista suspendirana

Britanska vlada je po tem, ko je v parlamentu sprejel moža in najstniška otroka pokojnice, zahtevala podrobno preiskavo o okoliščinah Jacinthine smrti. V petek je vodstvo bolnišnice v izjavi za javnost zagotovilo, da Jacintha nikoli ni bila v disciplinskem postopku in da je veljala za izredno skrbno in predano medicinsko sestro, ki so jo imeli radi tako pacienti kot tudi sodelavci. Sporočili so, da so na avstralsko radijsko postajo že poslali pritožbo in da upajo, da bosta voditelja suspendirana. Niso pa povedali, ali je bil pokojnici po incidentu res izrečen ustni opomin, zaradi katerega naj bi si vzela življenje. Rhys Holleran, izvršni direktor družbe Southern Cross Austereo, lastnice radijske postaje 2DayFM, za katero sta delala Meg in Michael, je za britanske medije povedal, da so njuno oddajo po tragični smrti medicinske sestre začasno ukinili, da pa nikakor ne razmišlja o tem, da bi ju suspendiral, saj sta tudi onadva postala žrtvi tega tragičnega dogodka. Na tragični dogodek sta se odzvala tudi princ William in vojvodinja Catherine ter v sporočilu za javnost zapisala, da so njune molitve in misli pri Jacinthini družini, prijateljih in sodelavcih ter da so njeni družini že ponudili strokovno pomoč.

Strokovnjaki svarijo

Na burne razprave o Jacinthinem samomoru so se odzvali tudi strokovnjaki in poudarili, da bi morali ljudje dobro premisliti, preden komentirajo take tragedije. "Čeprav se v tem primeru zdi, da je vzrok za njeno dejanje očiten, je treba vedeti, da samomor nikoli ni posledica enega samega dogodka ali posameznega dejavnika, temveč je v to vpetih več med seboj povezanih vzrokov," je dejala Catherine Johnstone, vodja samarijank, in dodala, da je "vsak samomor tragedija. Včasih ljudje pridejo do točke, ko se jim zdi, da se je nabralo preveč stvari in se z njimi enostavno ne morejo več spopasti. Situacija je lahko še slabša, če se ljudje počutijo osamljene in nimajo nikogar, ki bi se mu lahko zaupali," je še dodala Johnstonova, ki že več desetletij pomaga ljudem v stiski.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413