Zadovoljna.si
Podzemna železnica v Londonu

Novice

Kdo je Lors Dukayev?

Z.V.
24. 09. 2010 18.25
2

To se sprašuje danska policija in odgovor bi lahko bil: Čečen, boksar, invalid brez noge, nekdanji študent arhitekture in ... nevaren terorist. Gre za atentatorja, ki se je pred kratkim nameraval razstreliti v hotelu v Kopenhagnu. Na srečo so ga pravočasno ustavili, v manjši detonaciji pa je bil ranjen le on sam. In policija se zdaj trudi sestaviti njegov profil.

Podzemna železnica v Londonu
Podzemna železnica v Londonu FOTO: Reuters
Kljub pridobljenim podatkom danska policija še vedno ni našla pravega odgovora na vprašanje, kdo je v resnici Lors Dukayev. Terorist, ki deluje sam, ali nevaren mudžahedin, ki ga nekdo vodi iz ozadja? Preiskovalci se s pomočjo kolegov iz drugih držav zdaj trudijo sestaviti profil človeka, ki je 10. septembra nameraval izvesti atentat v hotelu v Kopenhagnu. Gre za primer, ki je zavit v tančico skrivnosti. Po prijetju so Dukayevo fotografijo objavili v časopisih in takoj so se oglasili ljudje, ki so ga prepoznali. Iz Liegea se je po telefonu javil trener boksa in povedal, da osebo pozna: "Lors je to, eden od mojih boksarjev, ki je treniral v naši telovadnici. Nazadnje sem ga videl pred osmimi meseci." Nato se je oglasilo še dekle, morda prijateljica skrajneža, ki je povedalo: "Spoznala sem ga, ker sem pogosto potovala iz Belgije v Nemčijo in Čečenijo."

Izgubil nogo med eksplozijo mine

Njegovi univerzitetni kolegi, študiral je namreč arhitekturo, so ga imeli za zelo vernega človeka in velikega ljubitelja orožja. Preiskovalci so sestavili izjave ljudi in informacije, ki so jih uspeli dobiti, ter ugotovili, da se je terorist rodil v Čečeniji leta 1986. Komaj 12-leten je zaradi eksplozije mine Lors izgubil nogo in se kmalu z materjo, ki je bila zdravnica, preselil v Belgijo. Navidezno je živel dokaj normalno življenje, nekateri fantje, ki so z njim trenirali boks, pa so iz izjavili, da je v zadnjih dveh letih postal precej ekstremen, tako v pogledih kot v izjavah. Kljub težji invalidnosti je redno treniral, umetna noga ga ni ovirala in kot se spominjajo njegovi prijatelji, si je na treningih vedno dal duška.

Bomba namenjena dnevniku Jyllands-Posten

Med preiskavo spodletelega atentata je policija na osnovi ostankov eksplozivnega telesa ugotovila, da je šlo za pismo bombo. Domnevajo, da je skrajnež nameraval nevarno pošiljko poslati dnevniku Jyllands-Posten, ki je leta 2006 objavil karikature islamskega preroka Mohameda, objava pa je zelo razburila islamski svet. Lors naj bi za izdelavo eksplozivnega telesa uporabil sestavine, ki jih je mogoče kupiti v prosti prodaji: aceton, gnojilo, barvo za lase. Enake sestavine naj bi uporabili tudi atentatorji bombnega napada na podzemno železnico v Londonu julija 2005, med katerim je umrlo 56 ljudi. Policija je v prtljažniku Lorsovega avtomobila našla ponarejene dokumente, z imeni treh različnih oseb, pištolo in avtobusno vozovnico, v stanovanju pa še 40 kilogramov eksploziva.

Lors se je z materjo zdravnico pred petimi leti priselil v Liege.
Lors se je z materjo zdravnico pred petimi leti priselil v Liege. FOTO:

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471