Zadovoljna.si
Jude in Sienna, ko sta bila še srečno zaročena.

Novice

Je še kdo za monogamijo?

T. G.
27. 10. 2009 10.00
0

Če bi bilo seksualno življenje javnih osebnosti pravilo, bi se monogamiji bolj slabo pisalo. Vse daljši je seznam tistih, ki že kar javno priznavajo svoje skoke čez plot. Je prišel že čas, ko bo poročna zaobljuba šla takole: "Dokler naju druga oseba ne loči..."

Bill Clinton in Monica Lewinsky se nista samo objemala, čeprav je on trdil, da nista imela spolnih odnosov.
Bill Clinton in Monica Lewinsky se nista samo objemala, čeprav je on trdil, da nista imela spolnih odnosov.FOTO:

Kdo vse je grešil?

"Nisem imel spolnih odnosov s to žensko," je stavek, ki je že prišel v zgodovino. Verjetno je nabolj razvpit zunajzakonski oralni seks tisti, ki si ga je privoščil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton s pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky. Grozila mu je odstavitev, ker je pod prisego zatrdil, da z Monico ni imel spolnih odnosov, saj po njegovem mnenju oralni seks ni spolni odnos. Iz te godlje se je Clinton izvlekel brez hujših ran, ostal je na položaju, ves čas pa mu je odločno stala ob strani žena Hillary, ki je pogoltnila svoj ponos. A se ji je to na dolgi rok obrestovalo, saj je na ostankih moževe zgradila svojo politično kariero.

Jude in Sienna, ko sta bila še srečno zaročena.
Jude in Sienna, ko sta bila še srečno zaročena.FOTO: Reuters
Ljubezensko življenje Juda Lawa je najbrž še bolj razburkano, kot bi si lahko izmislili hollywoodski scenaristi. Potem ko se je razšel z ženo Sadie Frost, s katero imata tri otroke, je na snemanju filma Alfie spoznal Sienno Miller in začela se je dveletna romanca, nameravala sta se poročiti, a vse se je končalo z njegovim skokom čez plot. Jude ni zdržal in jo je prevaral z varuško svojih treh otrok. Svoji zaročenki se je tudi javno opravičil, a to ni pomagalo, Sienna je razdrla zaroko

Še ena zgodba prevare, ki sprva ni kazala, da to je, je zgodba Pitt - Jolie. Vse se je zakuhalo med snemanjem filma Mr. in Mrs. Smith, čeprav sta oba to dolgo zanikala, kasneje pa je Angelina Jolie priznala, da je takrat komaj čakala, da gre na snemanje in da se ji je že takoj zdelo, da sta z Bradom par. Brad Pitt je podlegel njenim čarom in tako zapustil svojo ženo Jennifer Aniston. Brangelina sta od takrat postala prava institucija, čeprav se nista poročila in se je vmes tudi že govorilo, da ne bosta zdržala skupaj.

Med znanimi imeni, ki so imeli težave z monogamijo, je prav gotovo zvezda X Filesov David Duchovny. Kljub stalnim skokom čez plot ga žena, igralska kolegica Tea Leoni ni zapustila. Tako se je Duchonvy, potem ko je bil nagrajen z Zlatim globusom za vlogo, ki mu je bila mimogrede pisana na kožo, saj je igral nepoboljšljivega ženskarja v seriji Californication, prostovoljno odpravil na zdravljenje odvisnosti od seksa.

Kaj je zvestoba, očitno še ni najbolj jasno ameriškemu igralcu baseballa Alexu Rodriguezu, saj mu pripisujejo številna razmerja. Ženo Cynthio, s katero ima dve hčerki, naj bi menda prevaral tudi z Madonno. Lani so ga na primer ujeli, kako je okoli polnoči odhajal iz Madonninega newyorškega stanovanja. Madonna pa je bila takrat še poročena z Guyem Ritchiem, tako da naj bi tudi ona svojemu nekdanjemu možu nataknila roge. Rodriguezova zdaj že nekdanja žena je dejala, da sta se razšla zaradi nejgovih zunajzakonskih aferic in drugih zdrah v zakonu. Zdaj skuša biti zvest igralki Kate Hudson.

Tori Spelling je odkrito priznala, da je s svojim drugim možem spala že nekaj ur po tem, ko ga je spoznala.
Tori Spelling je odkrito priznala, da je s svojim drugim možem spala že nekaj ur po tem, ko ga je spoznala.FOTO: X17ONLINE.COM
Tori Spelling je medijem sama priznala, da je prevarala svojega prvega moža Charlija Shaninana. S svojim drugim možem Deanom McDermotom je spala že nekaj ur po tem, ko ga je spoznala in se vanj brezglavo zaljubila. Takrat naj bi si tudi priznala, da je z njenim zakonom nekah narobe. Tudi McDermot ima svoj greh, saj je svojo prejšnjo ženo Mary Jo Eustace zapustil ravno takrat, ko sta bila v procesu posvojitve. Mary Jo se je tako preselila nazaj v Kanado in tam posvojila deklico kot mati samohranilka.

Smo še sposobni monogamije?

Seznam javnih osebnosti, ki so priznale ali pa še skrivajo varanje, je še dolg, politikov se na primer še dotaknili nismo. Nas torej mora skrbeti, ali obnašanje javnih osebnosti kaže na splošno stanje v družbi? Živimo v času, ko dnevno srečujemo in spoznavamo nove ljudi, vse več je intimnih prijateljstev, ki ne pomenijo obveznosti, širi se internetno iskanje partnerjev, poleg tega se starostna doba zvišuje. Ob vsem tem se upravičeno postavlja vprašanje, ali je razumsko pričakovati, da bosta dva človeka lahko ostala skupaj do konca svojih dni... Partnerski svetovalci pravijo, da je to nedvomno še vedno mogoče, saj kljub vsem priložnostim, ki se dnevno ponujajo, so nekateri še vedno sposobni popolne predanosti in jim monogamija najbolj ustreza.

Serijski monogamist ali poliamor

Danes se kot oblika partnerstva uveljavlja serijska monogamija, kar pomeni, da ljudje nimajo ene zveze za celo življenje, ampak prehajajo iz ene dolgotrajne zveze v drugo. Partnerji, ki si jih izbirajo, ustrezajo nekemu določenemu obdobju v njihovem življenju, ko se v njih nekaj spremeni, gredo naprej in začnejo novo zvezo.

Toda za nekatere je celo serijska monogamija prezahtevna. V sedemdesetih letih je bil vpeljan koncept „odprtega zakona“, po katerem sicer zakonci ostanejo skupaj, a se lahko hkrati dobivajo z drugimi osebami. Še novejši pojav je poliamorija, kar pomeni imeti ljubezensko razmerje, romantični odnos z več ljudmi naenkrat, ob tem da se vsi vpleteni tega zavedajo in se s tem strinjajo. Vse več je takih, ki so prepričani, da nima smisla pričakovati, da si bodo ljudje pripadni do konca svojih dni. Nekateri pari najprej poskušajo z vsem mogočim, da bi ohranili zvezo, tudi svingajo, poskušajo z drugimi seksualnimi partnerji, potem pa spoznajo, da takšna praksa ne vodi nikamor. Želijo se znova zaljubiti, hkrati pa ostati svojim partnerjem. V Sloveniji še ni takšnih raziskav, ocenjuje pa se, da je v Združenih državah Amerike kar pol milijona takšnih družin. Partnerske zveze in razmerja dobivajo nove oblike, monogamija je vse bolj ogrožena. Francoski avtor Jacques Attali je napisal: „Monogamija, ki ni nič drugega kot pripravna družbena navada, ne bo preživela. Kmalu bo izginila tudi kot ideal.“

Je monogamija res le še za v muzej?
Je monogamija res le še za v muzej?FOTO: iStockphoto

Prednosti monogamije

Kaj se dogaja za štirimi stenami ne moremo vedeti, a za zdaj je vsaj navzven videti, da monogamija ostaja. Večina še vedno najraje ostaja v monogamnih zvezah, saj te dajejo varno zavetje in mir, vedenje, da obstaja nek partner, ki je lahko v oporo, ko pridejo v življenju težki trenutki. Monogamija ima veliko prednosti, pa naj gre za vzgojo otrok ali pa za ohranitev čustvene stabilnosti, izogibanje čustvenim dramam in kaosu. Imeti stalnega partnerja olajšuje tudi finančne zadeve in sitnosti ob primeru ločitve, kot je na primer razdelitev nepremičnin. Ali je za par bolj primerna monogamija ali morda odprti zakon, je stvar odločitve. Neizpodbitno pa je, da srečna zveza ne pride sama od sebe, zanjo se je treba odločiti in zanjo delati. Nič ni samoumevno, tako da je uspešna zveza ali zakon zgolj produkt resne zaveze obeh partnerjev.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324