Zadovoljna.si
Tudi lepe zadnjice spuščajo vetrove!

Novice

‘Kdor ga zvoha, ga tudi spoha!’

P.V.
10. 06. 2009 15.46
0

Na vetrove se vsi po vrsti običajno odzovemo s sprenevedanjem, zanikanjem in prenašanjem krivde na druge. Le zakaj? Končno gre za povsem normalen fiziološki pojav.

Tudi lepe zadnjice spuščajo vetrove!
Tudi lepe zadnjice spuščajo vetrove!FOTO:
Vzrok za nastanek vetrov so zrak in plini, ki se kopičijo v črevesju in se sproščajo skozi zadnjično odprtino. Sprostijo se namreč lahko s spahovanjem, iz zgornjega dela prebavne cevi, in z vetrovi, iz spodnjega dela prebavne cevi. So neprijetni in moteči za posameznika in njegovo okolico.
 

Zakaj nastanejo

Eden od vzrokov za nastanek vetrov je sproščanje plinov pri razgradnji organskih snovi v črevesju pod vplivom bakterij. Do vetrov pa lahko pride tudi zaradi požiranja zraka med jedjo ali govorjenjem. Najpogosteje vetrovi mučijo vegetarijance, ker jedo skoraj izključno rastlinsko hrano in veliko stročnic. Pri ljudeh, ki imajo motnje v presnovi laktoze, so vetrovi posledica uživanja mlečnih izdelkov. Tovrstne težave pa imajo tudi nemirni ljudje, ki jedo prehitro, po hrani dobesedno hlastajo, ter zelo zgovorni ljudje, ki med govorjenjem požirajo zrak.

Fižol je krivec za zadrego.
Fižol je krivec za zadrego.FOTO:

Se jim lahko izognemo?

Strokovnjaki ljudem, ki imajo velikokrat vetrove, svetujejo, naj ne pijejo gaziranih pijač, izogibajo naj se uživanju stročnic in glavnate zelenjave, orehov, arašidov ... Tudi jajca in majoneza sta lahko vzrok za nastanek vetrov. Priporočajo tudi, da hrano zaužijemo počasi, smo pozorni na dihanje, v skrajnih primerih pa uporabimo pripravke za zmanjševanje vetrov.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493