Zadovoljna.si
Oblačila

Novice

Ste vedeli, da oblačila lahko ogrožajo zdravje

Z.K.
27. 02. 2012 15.28
0

Oblačila in modni dodatki, ki se ne prilegajo telesu in niso izdelani iz primernega materiala, lahko povzročijo vrsto zdravstvenih težav, ljudje pa se pogosto ne zavedajo, kaj je vzrok. 'Krivec' so lahko prav pretesne kavbojke, hlačne nogavice, srajce, previsoki ali ploščati čevlji. Preverite, katerim oblačilom se je bolje izogniti.

Poskrbite, da se vam hlače prilegajo, a niso pretesne.
Poskrbite, da se vam hlače prilegajo, a niso pretesne.FOTO:

Tesne kavbojke

Zelo oprijete kavbojke, ki stisnejo noge po vsej dolžini, lahko povzročijo kompresijo živcev in težave s prebavo. Vsako leto naj bi v bolnišnicah sprejeli kar 20 do 25 ljudi s tovrstnimi težavami, ki so jih povzročile neprimerne hlače. Moške običajno stiskajo okoli pasu, ženske pa vse več nosijo tako imenovane 'skinny jeans' hlače, ki povzročajo predvsem težave v spodnjem delu hrbta, vaginalna vnetja, pojavi pa se lahko tudi stanje, imenovano 'lipoatrophia semicircularis', ko se okoli stegen horizontalo pojavijo vdrte linije.

Oblikovalci telesa

Tako imenovan oblikovalec telesa ali Spanx je spodnje perilo, ki oblikuje postavo in prekrije vsakršen gram morebitne maščobe ali viseče kože. Perilo je izdelano iz zelo tankega in elastičnega materiala, vaša postava pa je v njem videti za dve konfekcijski številki ožje. To vam da misliti, kako tesno stisne vaše telo. Tako kot tesne kavbojke lahko tudi tovrstno perilo povzroči kompresijo živcev in težave s prebavo.

Srajce in kravate

Osnovi urejenega videza pri moških sta prav srajca in kravata. Vendar pa lahko pretesen ovratnik in stisnjena kravata povzročita glavobol, zamegljen vid in piskanje v ušesih. Nošenje tovrstnih tesnih oblačil namreč oslabi pretok krvi in poveča pritisk v očeh.

Mnogo žensk nosi modrček napačne velikosti.
Mnogo žensk nosi modrček napačne velikosti. FOTO:

Spodnje perilo

Vsaj 75 odstotkov žensk naj bi nosilo modrček napačne velikosti. Če je prevelik, oprsju ne nudi dovolj opore, kar se lahko kaže kot bolečina v hrbtu ali kot boleče oprsje. Pretesen modrček pa se pogosto zareže v kožo.

Tkanine in detergent

Alergije na določene tkanine so redke, pojavijo se predvsem, ko je koža v stiku s sintetičnimi materiali. Bolj pogoste so alergične reakcije v obliki rdečih izpuščajev, ki se največkrat pojavijo zaradi detergentov, pogosteje zaradi mehčalcev, ki vsebujejo formaldehid. V takšnih primerih je najbolje, da se uporabi mehčalca kar izognete.

Obutev

Visoke pete, ki v višino merijo več kot 5 centimetrov, lahko povzročijo vrsto nevšečnosti. Med drugim otiščance, pogoste pa so tudi bolečine v gležnju in mečih. Tudi povsem ploščati čevlji, predvsem tisti z zelo tankim podplatom, niso ravno dobri za vaša stopala, saj lahko vodijo do vnetja čvrstega vezivnega tkiva na dnu stopala. Predvsem japonke naj bi zdravju lahko prizadejale veliko težav. Pri nošenju je popolnoma nezaščiten in sončnim žarkom izpostavljen velik del stopala, zato je povečano tveganje za kožnega raka. Prav tako prispevajo k bolečinam v peti, ki jih je potrebno zdraviti s protivnetnimi zdravili in v skrajnih primerih celo s kirurškimi posegi. Poleg tega ogrožajo amortizacijo telesa in utegnejo dolgoročno vplivati na težave s kolki in gležnji.

Japonke naj bi bile zdravju škodljive.
Japonke naj bi bile zdravju škodljive.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368