Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Koliko je pretrpela, da bi imela večje oči ...

Z. T.
11. 10. 2010 17.30
11

Med dekleti Južne Koreje so velike oči lepotni ideal. Zaradi tega se komaj 14-letna dekleta odločajo za lepotne posege, ki postajajo v družbi nekaj samoumevnega. Plastične operacije tudi niso več tabu tema, kar dokazujejo fotografije dekleta, ki je svoje celotno okrevanje objavilo na svojem blogu.

Lepotne operacije so 'in'

Med južnokorejsko mladino 'razsaja' nova moda, saj so najstnice že skoraj obsedene z lepotno kirurgijo. Še pred petimi leti so bili takšni posegi tabu in dekleta so pred ljudmi skrivala dejstvo, da so po lepoto šla pod kirurški nož. Danes je vse drugače, lepotni posegi so postali neke vrste statusni simbol in dekleta na blogih objavljajo svoje fotografije, na katerih je vidno njihovo pooperativno okrevanje in preobrazba v opevani lepotni ideal. Za takšno razkritje se je odločila tudi neznana najstnica iz Seula, ki je na spletu razkrila vse svoje muke.

Sanjajo o velikih očeh

Kot ugotavljajo sociologi, so južnokorejska dekleta še nedavno zelo cenila to, kar jim je bilo naravno dano. Na primer lasje so bili zanje darilo staršev in  si jih nikoli niso ostrigle. Danes je zgodba popolnoma drugačna, dekleta zavijejo v kirurgovo ordinacijo kar na poti iz šole. Največja želja južnokorejskih deklet, tako kot tudi kitajskih in japonskih, je imeti večje oči. Takšna operacija je zanje dosegljiva že za 800 ameriških dolarjev. Gre za precej enostaven poseg, pri katerem z rezom nad zgornjim očesom naredijo vtis dvojne veke. Težava je v tem, da se za takšne posege odločajo mladoletnice, ki so dopolnile komaj 14 let.

Najstnice prave lepotne strokovnjakinje

Klinike so najbolj polne v času zimskih počitnic, ko se maturantke pripravljajo na vpis na univerzo oziroma na začetek poklicne poti. Največ jih gre pod nož, da bi si popravile veke, vse bolj popularne pa so operacije nosu. Kot je povedal lepotni kirurg iz Seula Lee Min Ku, so najstnice že prave strokovnjakinje, saj točno vedo, kaj želijo in uporabljajo strokovne izraze. Najpogosteje pa v ordinacijo pridejo z revijo v roki in kirurgu pokažejo zvezdo, ki jim je za vzor.

Z lepoto do uspeha

Južna Koreja postaja vse bolj tekmovalna družba, v kateri se mora vsak posameznik zelo izkazati, če si želi ustvariti kariero. Težava nastaja s tem, ker se vse več mladih odloča za lepotne posege in starši tistih, ki še niso šli pod nož, ne želijo, da bi njihovi otroci bili prikrajšani. ''Zato svojim otrokom omogočijo lepotni poseg, prav tako kot jim plačajo študij. Zavedajo se, da je videz pomemben za uspeh v življenju,“ pojasnjuje Shim Hyung Bo, lepotni kirurg iz Seula. Kar na nek način pomeni, da je danes v Južni Koreji lažje priti do kirurško povečanih oči kot do ključev očetovega avtomobila.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471