Zadovoljna.si
Kaveljčki se bodo zarinili globoko v meso.

Novice

Z rezili in kavlji nad posiljevalce

P.V.
2010-07-04 19:00
13

Južnoafriška zdravnica je kondom s kaveljčki sicer izumila že pred dvajsetimi leti, prve primerke pa so v praksi začeli preizkušati šele zdaj. V želji, da bi preprečili posilstva, so nastali različni izumi, ki pa jih niso ženske nikoli začele uporabljati.

Južnoafriška zdravnica Sonnet Ehlers je izumila kondom, ki ženske zaščiti pred posilstvom in prenosljivimi spolnimi boleznimi. Izum je sicer star že nekaj let, zdaj pa je končno začel služiti svojemu namenu. Ehlersova je zamisel za 'zobati' kondom dobila že pred 20 leti, ko je spoznala eno od žrtev posilstva. "Obljubila sem ji, da bom nekega dne nekaj storila za osebe, ki so morale pretrpeti podobno usodo kot ona in to sem tudi naredila," je povedala zdravnica. Prvih 30 tisoč primerkov so razdelili v Južni Afriki med svetovnim nogometnim prvenstvom.

Odstrani ga lahko le zdravnik

Kondom z imenom 'Rape-aXe' je izdelan iz lateksa, na notranji strani pa ima zobčke podobne kaveljčkom, ki med penetracijo 'ugriznejo' v vsiljeni penis. Kondom lahko z moškega spolnega organa odstrani zgolj zdravnik, izumiteljica pripomočka pa upa, da bo zahvaljujoč njeni iznajdbi policija imela lažje delo pri iskanju posiljevalcev. Ko kondom 'ugrizne' v penis, njegov lastnik občuti grozljive bolečine. Posiljevalec ne more urinirati in tudi hoditi ne. Če ga poskuša sam odstraniti, se kaveljčki zarinejo še globlje v penis, je pojasnila Ehlersova.

Boli kot vrag

Izumiteljica je sicer zatrdila, da kljub bolečinam, ki jih kondom povzroči, penisa ne poškoduje. "Idealno bi bilo, da bi si ženske pred odhodom na zmenek na slepo vstavile kondom, prav tako bi ga morale nositi, kadar se potikajo po takih delih mesta, ki niso varni," je poudarila Ehlersova in dodala, da upa, da bo njen izum, ki si ga ženske vstavijo kot tampon, koristen vsem ženskam. 'Zobati kondom' trenutno testirajo, zato je v prodaji v omejenih količinah, po testiranju bo dostopen širši javnosti, zanj pa bo treba odšteti 2 evra.

Tampon z rezilom

Jaap Haumann,  prav tako iz Južne Afrike, je pred leti izumil tampon proti posilstvu. Priprava naj bi bila po mnenju mnogih še manj prijazna do žensk od deviškega pasu. Oblikovana je kot tampon s trdim plastičnim jedrom in rezilom, ki se sproži ob pritisku nanj, torej ob penetraciji. Rezilo odreže del penisa.

Haumanna, ki je upokojeni zdravstveni delavec, je spodbudil pogled na fizične in psihične posledice posiljenih žensk. V njegovi domovini naj bi se zgodilo posilstvo vsakih 26 sekund. Posiljena je vsaka druga ženska, v Sloveniji vsaka sedma.

Lažen občutek varnosti

Nekateri tovrstnih izumov ne ocenjujejo kot koristno pridobitev v borbi proti posilstvom. Victoria Kaja iz ugandskega centra za nadzor nad širjenjem bolezni je prepričana, da gre za obliko zasužnjevanja. "Ženska, ki si nadene kondom proti posilstvu, postane žrtev hudega strahu, saj je v neprestanem pričakovanju napada. Gre za posebno obliko zasužnjevanja, ki ji ne bi smela biti izpostavljena nobena ženska," meni Kajajeva, ki je prepričana, da daje kondom lažen občutek varnosti.

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 138