Zadovoljna.si
Anže in Stanley

Novice

Kaj vse je Anže počel s Stanleyjem?

Z.N.
09. 07. 2012 12.00
0

Po zaslugi Anžeta Kopitarja je prejšnji teden v Slovenijo iz Rusije prispel Stanleyjev pokal. Prestižna lovorika je bila v petek javno na ogled dve uri, in sicer na Hrušici. Vsak igralec zmagovalnega moštva ima pravico imeti pokal v enodnevni "lasti", po postanku v Sloveniji se je pokal tako vrnil v ZDA. V fotogaleriji poglejte, kaj vse je Anže počel s prestižno lovoriko!

Anže s Stanleyjevim pokalom na Bledu
Anže s Stanleyjevim pokalom na BleduFOTO: Twitter: LAKings

Kaj vse je počel s pokalom?

Tako kot vsi tekmovalci hokejskega moštva LA Kings, ki je letos osvojilo prestižni Stanleyjev pokal, je imel tudi najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar pravico, da za en dan ponosno razkazuje pokal v svojem domačem okolju in z njim počne, kar si želi. Že takoj zjutraj je na svojem Twitter profilu objavil fotografijo pokala na postelji in zapisal: "Dobro jutro, lepotec!" Nato je objavil še fotografijo, na kateri je skupaj s pokalom na atletski stezi, visoko v zrak ga je vzdignil na romantičnem Bledu, z njim odveslal na Blejski otok, igral golf, iz njega pa si je privoščil celo zajtrk, čokolino. Medtem ko je lahko Anže s pokalom en dan počel skoraj vse, kar mu je padlo na misel, velja pravilo, da pokala načeloma ne sme dvigati nihče drug. 90 centimetrov visok in 15 kilogramov težak pokal naj bi namreč v roke smeli prijeti le tisti, ki so si ga s trdim delom priborili na ledu. Kopitar pa v petek ni pokazal le naklonjenosti Stanleyju, temveč tudi svoji domači vasici. Ustavil se je ob znaku Hrušica in na Twitterju objavil: "Najbolj znana vas na svetu!" nato pa dodal: "Dom je tam, kjer je srce ... in Stanleyjev pokal."

Na Hrušici ...

Anže Kopitar in njegova izbranka Ines sta s Stanleyjevim pokalom na Plac na Hrušici prispela s kočijo tako kot tudi preostanek družine Kopitar in Stanleyjeva varnostnika. Skoraj 3000 glava množica je prisostvovala slavnostnemu trenutku, ko je Anže Kopitar okoli 18.30 Stanleyja ponosno dvignil v zrak. "Super je. Težko je verjeti, da je pokal prišel na Hrušico. Že od malega sem sanjal, da ga bom osvojil. Sedaj, ko je tukaj, bom užival in naj se 'žurka' začne. Pokal bo tukaj še danes do večera. Na razstavi bo ur ali uro in pol. Upam, da se boste vsi uspeli fotografirati z njim. Zame je velik spomin, da ste se zbrali v takšnem številu. Še enkrat najlepša hvala," je ob prihodu na oder povedal Anže. "Zame je to največji korak v mojem življenju in upam, da ga bom lahko še enkrat ponovil. Trije meseci od začetka končnice so bili meseci mojega življenja in resnično upam, da se bo to še enkrat ponovilo.''

Anže, Ines in Stanleyjev pokal
Anže, Ines in Stanleyjev pokalFOTO: Damjan Žibert

Kopitar razkazuje repliko

Stanleyjev pokal je v Slovenijo prispel iz Rusije, zdaj pa že zaključuje 'evropsko turnejo', saj vsi preostali igralci moštva LA Kings prihajajo iz severnoameriških držav. Originalni Stanleyjev pokal so leta 1982 kupili za približno 48,67 dolarja, kar bi, če preračunali na današnjo vrednost, znašalo okoli 1260 dolarjev. Poleg originala, ki so ga igralci ob zmagi prejemali vse do leta 1970, zdaj pa ga zaradi krhkosti hranijo v hokejski Hiši slavnih v Torontu, obstajata še dve repliki. K nam tako ne prihaja original, temveč prva replika, imenovana Presentation Cup, ki jo hokejisti ob zmagi dvignejo v zrak in ki so jo leta 1963 izdelali v kanadskem Montrealu. Za originalni pokal je do sedaj skrbelo devet skrbnikov – po dva hkrati. Aktualna 'varovalca' pokala sta Brian O'Neill, ki zanj skrbi od leta 1987, ter Ian Morrison-Scotty od leta 2002. Ko ne bosta več sposobna opravljati svoje naloge, bo skrbništvo prevzel nekdo drug, sicer pa so do sedaj vsi ostali skrbniki do smrti. Drugo repliko, imenovano Replica Cup, so v Montrealu izdelali leta 1993, uporablja pa se večinoma le, da v Hiši Slavnih v Torontu nadomesti Presentation Cup, kadar je ta na poti. Kopitarjevega imena zaenkrat še ni na podstavku pokala. Skupaj z imeni soigralcev naj bi ga vgravirali septembra, še pred začetkom nove sezone, na njem pa naj bi ostal še dolgih 57 let. Tedaj naj bi obroč, na katerem bodo vgravirana imena članov ekipe LA Kings, prišel na vrsto za odstranitev. Na pokalu namreč ni prostora za vsa imena dosedanjih zmagovalcev, zato po določenem času najstarejši obroč s podstavka odstranijo in ga preselijo v muzej, spodaj pa dodajo novega za nove prvake.

Spremljajte nas na Facebooku

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368