Zadovoljna.si
Ageha

Novice

Kult živih punčk iz Tokia

T. G.
2010-02-23 18:52
4

Na Japonskem je dekleta obsedel nov trend – prizadevajo si, da bi bile videti kot punčke – igračke. So kot pravljična bitja, ene kičasto izstopajoče, druge neopazne in brez življenja. To so Ageha in Mori dekleta.

Žive punčke iz Tokia se delijo na dve skupini. Vse bolj so popularne tako imenovane 'Mori' oziroma 'gozdna' dekleta in 'Ageha' dekleta oziroma dekleta metulji. Gozdna dekleta se oblačijo v več plasti oblačil iz tankih bombažnih tkanin, pajkice in škornje, so skromno naličene in nosijo torbe iz blaga. Želijo biti podobne ročno izdelanim punčkam iz romantičnih zgodb, ki bi jih lahko umestili v skrivnostni nemški Schwarzwald.

Gozdna dekleta le obstajajo

Gozdba dekleta so na ulicah Tokia postala popularna lansko pomlad, čeprav jih je bilo sprva težko ločiti od tako imenovanih 'eco' deklet, ki so podobno oblečena. S časom pa so razlike med tema dvema slogoma oblačenja postale bolj očitne. Mori dekleta želijo biti diskretna in aseksualna, medtem ko so eco dekleta športno aktivna, zavezana naravi in opozarjajo na ekološke teme ter zagovarjajo neko zdravo dozo čutnosti.

Na Japonskem izhaja prav gozdnim dekletom namenjena revija, njena urednica Midori Yokokawa pravi: "Gozdna dekleta so se odrekla kakršni koli obliki agresije ali pa samozavedanja. So preprosto preveč ranljiva oziroma si takšna želijo biti. Njihov namen ni živeti, ampak zgolj obstajati, po možnosti v nekem metafizičnem stanju."

Kičaste in bleščave metuljčice

Tudi dekleta, ki želijo biti podobna metuljem, Ageha, se na nek način oddaljujejo od tega sveta. Njihov cilje je, da so videti kot napihljiva dekleta, ki jih moški kupujejo preko spleta, le da je njihov make-up bolj bogat in bleščav. Devetnajstletna Naoko Kamiyo živi za to, da kupuje kozmetiko, obleke in modne dodatke.

"Nisem posebno lepa, neskončno rada pa se ličim in urejam. Rada spreminjam svoj videz do nerazpoznavnosti. Ne razumem, kako si lahko nekdo želi imeti celo življenje zgolj en videz." Njeni starši so bili sprva zgroženi in so jo prosili, naj bo videti 'normalna', a danes so sprijaznjeni z njeno obsesijo. "Dolgočasim se, kadar nisem naličena in preoblečena." Da doseže želen videz, vstaja vsako jutro ob petih in porabi vsaj dve uri, da si namesti umetne trepalnice, lasne podaljške, debele plasti pudra in si dobesedno nariše obraz.

Nezaupanje estetski kirurgiji

Toda podobno kot vse japonske ženske tudi dekleta, ki želijo biti kot punčke, zavračajo lepotno kirurgijo. Ženske menijo, da je lepotna kirurgija greh, zločin proti lastnim staršem. Zato se raje odločajo za kozmetiko in ekstravagantne načine oblačenja. Nič nenavadnega torej, da na Japonskem kozmetična industrija cveti, imajo nepregledno število različnih kozmetičnih izdelkov. Poleg tega janponske ženske in dekleta ne pristajajo na kakršno koli kozmetiko. Ta mora poudariti njihov videz, a hkrati negovati in posvetliti njihovo kožo, podaljšati trepalnice, povečati ustnice.

Agehe moških ne zanimajo

Seveda imajo ključno vlogo poleg ličil tudi oblačila. "Najbolj sem srečna takrat, ko je vse na meni videti umetno," pravi Kiyomi, triindvajsetletnica, ki svoja oblačila kupuje v trgovini, ki je specializirana za Ageha videz. Kiyomi nima fanta, vse kar počne, je druženje s svojimi Ageha somišljenicami. "Rada bi šla na kakšen zmenek, a nekako do tega ne pride. Žalostno je, da imajo moški raje dekleta, ki so videti bolj naravno." Čeprav  se ta dekleta trudijo, da bi bila videti kot napihljive lutke iz trgovine, pri moških očitno nimajo uspeha. Japonski moški nekako niso navdušeni nad dekleti, ki želijo biti kot domišljijski liki. 'Mori' in 'Ageha' dekleta zato ostajajo manjšina, saj je njihov 'kult' premočan za preprostega moškega, poleg tega jih je zelo težko posnemati. Tako so bolj podobne neki skrivnostni in nenavadni združbi. "Punčke ne govorijo, še manj pa kar koli pojasnjujejo," zaključuje Kiyomi.


 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 140