Zadovoljna.si
Na živahnost semenčic vpliva tudi onesnaženo okolje.

Novice

Lenobne semenčice mladih

V.P.
03. 10. 2008 19.12
2

Skoraj 60 odstotkov mladih moških, ki so jih opazovali v Španiji, ima podpovprečno živahne spermije. Do ugotovitve so prišli na madridskem inštitutu Marques, kjer so opazovali moške med 18. in 30. letom starosti.

Veselo na delo.
Veselo na delo.FOTO: iStockphoto

Ugotovitev je po mnenju raziskovalcev zaskrbljujoča, saj so semenčice kar 57,8 odstotka mladih moških slabše kakovosti od tiste, ki jo za povprečno dobre določa Svetovna zdravstvena organizacija. Vzrok za to naj bi bilo dejstvo, da so mladi vse bolj izpostavljeni toksičnim snovem in industrijski onesnaženosti okolja. V raziskavi so izpostavili predvsem onesnaženost zraka, ki negativno vpliva na koncentracijo semenčic v semenski tekočini. V študiji je sodelovalo 1239 mladih.

Milijoni na pohodu

Na živahnost semenčic vpliva tudi onesnaženo okolje.
Na živahnost semenčic vpliva tudi onesnaženo okolje. FOTO:

Vsakokrat, ko moški ejakulira, izbrizga od 300 do 400 milijonov spermijev, njihova vitalnost pa je odvisna tudi od določenih kemično-fizikalnih parametrov. Med njimi velja omeniti predvsem temperaturo in stopnjo kislosti okolja. Še tako majhna nihanja teh vrednosti lahko pogojujejo možnost preživetja semenčic. Tudi testisi, ki se niso spustili v modnik, lahko vplivajo na moško sterilnost, saj je notranja temperatura v telesu višja in zaradi tega je vitalnost spermijev slabša.

Pogoji za preživetje

V nožnici je v času, ko ne poteka ovulacija, okolje kislo in spermiji živijo le nekaj minut. V dneh, ko se bliža ovulacija in je pH primeren, spermiji živijo od 2 do 16 ur. Ko se v valovih prebijejo v maternico in v jajcevode, lahko tam preživijo tudi nekaj dni. Če pride do izliva semenske tekočine izven telesa na sobni temperaturi 15 stopinj C, ostanejo semenčice žive do dva dni, vendar ne preživijo vse, odstotek preživelih pa se s časom zmanjšuje. Pri različnih ljudeh je čas njihovega preživetja različen, vsekakor pa na to vpliva tudi starost moškega. Na sobni temperaturi 36 stopinj C spermiji preživijo le nekaj ur.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404