Zadovoljna.si
Ljubosumje je lahko koristno le, če se o njem partnerja takoj pogovorita in razrešita situacijo.

Novice

Zdravega ljubosumja ni!

Teja Grapulin
2009-12-29 18:50
0

Je ljubosumje lahko za ljubezensko razmerje koristno? Ali partner, ki ni ljubosumen, res ne ljubi dovolj? O tem, ali so kaj ljubosumni, so spregovorili Tina Gaber ter Marjetka in Raay iz skupine Tangels.

Nekaj vas grize, misel skušate odgnati, a vam ne da miru. Ali mi govori resnico? Zakaj je tako prijazen s sodelavko? Se med njima kaj dogaja? Se vam je že kdaj zgodilo, da so vam po glavi rojile takšne misli? Večina je že izkusila občutek ljubosumja. Ne nazadnje je to občutek, ki je del človekove narave. Gre za strah pred izgubo oziroma za strah pred bolečino in trpljenjem. Ljubosumje je dejansko egoističen občutek, ki nas napade, ko se bojimo zase.

Zdravo ljubosumje?

Pogosto slišimo, da je neka zdrava mera ljubosumja za razmerje koristna in da partner, ki ne kaže nikakršnih znakov ljubosumja, ne ljubi dovolj. Andrej Perko, psiholog in partnerski terapevt, pravi, da ljubosumje v nobenem primeru ne more biti zdravo. Je pa lahko spodbuda, da partnerja začneta komunicirati in ugotovita, zakaj je prišlo do situacije, ko enega od njiju razjeda ljubosumje. Če je med njima komunikacija in želja, da se zveza ohrani, bosta iz tega ljubosumja naredila neko višjo kvaliteto. Včasih ima ljubosumje čisto realno osnovo, lahko se resnično pojavi neka tretja oseba. "Takrat je čas, če seveda partnerja želita vlagati v svoj odnos, da se usedeta in razjasnita, kako si predstavljata svoje skupno življenje."

Posesivnost ni ljubezen

Ljubosumje lahko ima več oblik, od tiste, ko je eden od partnerjev ljubosumen na prijateljski odnos svojega partnerja do oseb, ki jih ne pozna, pa vse do tiste, ko gre že za posesivnost. Takrat se pojavi potreba, da se svojega partnerja kontrolira. Perko opozarja, da takšno ljubosumje preide meje razumnega in je destruktivno. Kot takšno je že patološko. "Značilno je patološko ljubosumje v družinah, kjer je na primer mož alkoholik. Zaradi zlorabe alkohola prihaja do osebnostnih sprememb, uničujejo se možgani. Tak človek je zapadel v tako imenovano alkoholno ljubosumno blodnjavost. Njegovi sumi so blodnja, ki nima realne osnove.

Ljubosumje je patološko tudi takrat, ko si nekdo partnerja lasti, ko je prepričan, da je njegova lastnina. Perko opozarja, da se sploh ne zavedamo, koliko nasilja je za štirimi stenami prav zaradi neosnovanega, nerazumnega ljubosumja. "Problem nastane, ker partner, ki je ljubosumen, misli, da njemu ni treba ničesar narediti, ampak pričakuje od na primer partnerice, da naredi spremembe. Sam ne pomisli, da bi stvari najprej spremenil pri sebi, da bi vlagal v odnos. Prepričan je, da je partnerica kriva, da je stanje v odnosu, kakršno je, in da je ona dolžna, da stvari spremeni.

Ljubosumje se lahko pojavi tudi ob koncu neke zveze. Pride celo do zelo bolečega občutja, ko si zapuščeni partner želi, da bi ga ljubljena oseba želela nazaj. Na žalost se včasih zgodi, da se zapuščeni partner odloči za skrajne prijeme, da bi dobil ljubljeno osebo nazaj. Lahko pride celo do obsesivnosti in posledično do nasilja.

Izdajalska kratka sporočila in elektronska pošta

Vprašali smo tudo detektiva Janka Trivunoviča, koliko ljubosumnih partnerjev se nanj obrne, da bi ugovotili, ali so razlogi za ljubosumje utemeljeni. Kakor nam je povedal, zadnje leto sicer povpraševanje nekoliko upada, pred leti je bilo bistveno več prošenj za preverjanje, ali eden od partnerjev drugemu natika rogove. Zanimiv je podatek, da se je v vseh primerih, ko se je nekdo obrnil nanj, dejansko izkazalo, da ga partner vara. A kot pravi Trivunovič, pogosto se nanj obrnejo zgolj zato, ker želijo partnerju nagajati, saj v primeru ločitvenega postopka sodišče dokazane nezvestobe ne upošteva. Poleg tega danes vse več partnerjev samih preverja, ali so prevarani, in sicer tako, da prebirajo elektronsko pošto in kratka sporočila na mobilnikih. "Mislim, da bi moralo vsakogar zaskrbeti, če njegova žena spi z mobitelom,“ pravi. Zdi se mu, da je vse manj želje po maščevanju, ko ljudje vidijo, da njihova zveza ni več prava, gredo raje naprej in zaživijo novo življenje.

Marjetka in Raay se pogovorita

Dolgo sta skrivala, da sta par, zaradi česar je bila njuna zveza na hudi preizkušnji. Marjetko in Raayja iz skupine Tangels smo vprašali, kako se onadva kot javni osebnosti spopadata z ljubosumjem. Marjetka je povedala, da sicer je ljubosumna, a ne prehudo. Kadar se ji zazdi, da se katera druga preveč vrti okoli njenega Raayja, mu to tudi pove. In kot pravi, enako naredi Raay. "Mogoče sem bolj ljubosumna na njegov telefon, pa na računalnik, ker si všasih vzame preveč časa za to. Na ženske pa ne, saj mi ni dal razloga, da bi bila ljubosumna,“ je povedala Marjetka.

Raay pravi, da je po naravi nekoliko bolj ljubosumen, a prepričan je, da tisti, ki je prepričan vase, tudi nima razloga za ljubosumje. "Zaskrbelo pa bi me na primer, če bi Marjetko zgrabila panika, ko bi prijel za njen telefon.“ V prejšnji skupini Turbo Angels je Marjetka na odru nastopala v provokativni opravi, ki je vznemirjala domišljijo marsikaterega moškega. Da imajo drugi moški pohotne misli do njegovega dekleta, se je Raay dobro zavedal, a to je del posla, ki ga je bilo treba sprejeti. V hecu pa Raay pove, da pa sta pred časom dejansko imela problem zaradi ljubosumja. "Najprej smo dobili Flokija, yorkširskega terierja, ki je bil stalno pri meni. Potem pa se je kar čez noč navezal na Marjetko. Bil sem ljubosumen. Zato sem hotel imeti svojo psičko in sem šel po Fifi.“ Najprej Marjetki sploh ni povedal za novo psičko in jo celo pol dneva skrival.

Tina Gaber je bila bolestno ljubosumna

Kako pa se z ljubosumjem spopadajo misice? So kot lepotice imune na to občutje? Vprašali smo nekdanjo Miss Hawaiian Tropic Tino Gaber, ki nam je razkrila, da je včasih bila zelo ljubosumna. "Sem zelo temperamentna oseba, ki se ne pusti. A prihajam k pameti in sem vedno manj vzkipljiva,“ pravi. "Ugovotila sem, da ne morem vzdrževati zveze, če sem zelo ljubosumna.“ A pred leti jo je ljubosumje dobesedno razjedalo. Spominja se, da je imela veliko časa in tako si je začela izmišljati razne zgodbice o svojem takratnem fantu. "To se ni dobro izteklo. Kar postavila sem si vprašanje, kaj je imel z nekdanjim dekletom izpred treh let. Poklicala sem ga in ga vprašala, on mi je odgovoril, včasih mu je tudi prekipelo. To resnično ni nikamor peljalo.“ Tina priznava, da je brala tudi njegova sms sporočila, a tega danes ne počne več. "Ko se je ta zveza končala, sem ugotovila, da sama sebe mučim in da je le vedno huje.“ Ne dela si več neosnovanih zgodbic, če pa jo kaj muči, svojega fanta vpraša in skupaj razčistita.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141