Zadovoljna.si
Ob visokih dozah mefedron povzroča krče in epilepsiji podobne napade.

Novice

Nova droga mori med mladimi

Z.V.
21. 04. 2010 18.45
3

Med evropsko mladino se širi nova droga, imenovana mefedron, ki je vzela že nekaj življenj. Njena žrtev je tudi Laura, ki je bila čez dan pripravnica v ugledni odvetniški pisarni, ponoči se je prelevila v Eve, čutno spremljevalko agencije Bunnies of London.

Po štirih mesecih preiskave je britanska policija medijem razkrila vzrok smti in skrivnostno dvojno življenje Laure Main, 28-letne Škotinje, ki so jo 14. decembra lani našli mrtvo v njenem luksuznem stanovanju v Kensingtonu v Londonu. Obdukcija je pokazala, da je smrt povzročil morilski koktajl drog in alkohola.

Čez dan ugledna pravnica, ponoči prodajalka ljubezni

Dekle je diplomiralo na pravni fakulteti leta 2006 in se preselilo v London, kjer naj bi v prestižni odvetniški pisarni Allen & Overy, ta sodi med pet najbolj prestižnih v VB, opravila prakso. Laura je bila med študijem tudi uspešna didžejka, kot Lady Asbo je glasbo vrtela v različnih lokalih, bila pa je tudi novinarka in je honorarno pisala za glasbene revije.
Na videz bleščeče življenje lepe Britanke je bilo v resnici polno bolečine. Več let je bolehala zaradi depresije in že večkrat poskusila narediti samomor. Nekatere njene prijateljice so povedale, da se je dva dni pred smrtjo udeležila božične zabave, ki jo je organizirala agencija, v kateri je delala kot spremljevalka.

Umrla je zaradi mešanice mefedrona in alkohola.
Umrla je zaradi mešanice mefedrona in alkohola.FOTO: iStockphoto

Naključno jo je našel nepremičninski agent

Laurino truplo je našel nepremičninski agent, ki naj bi neki bogati stranki pokazal stanovanje, v katerem je živelo dekle. “Najprej sem jo poklical po telefonu, vendar je bil njen mobilnik ugasnjen,” je povedal britanskim medijem Phillipe Chuzel. “Imel sem ključe od stanovanja in ko sem vstopil, sem na tleh zagledal žensko, ki je ležala na trebuhu. Njena leva roka je bila pomodrela, na sebi pa je imela le nogavice in jakno s kapuco.” Laurin zdravnik Paul Knapman je povedal, da se je dekle redno drogiralo: “V preteklosti je večkrat tvegala, da bi zaradi prevelike količine mamil umrla, vendar se mi v zadnjem času ni zdelo, da bi jo hudo mučila depresija. Najverjetneje je umrla v nedeljo zjutraj, ko se je odpravljala spat, našli pa so jo šele v ponedeljek."  Laurina tragična smrt je na žalost le še en primer mladega dekleta, ki je umrlo zaradi koktajla alkohola in drog.

Mefedron je po novem v VB prepovedan

‘Miaow-miaow’ ali mefedron je v VB po novem klasificiran kot droga B, to pomeni, da je prepovedan. Britanski parlament je odločitev sprejel pred kratkim, saj se smrtne žrtve tega mamila kar vrstijo. V zadnjem mesecu so ugasnila tri mlada življenja, fantje stari od 18 do 24 let, zdaj pa je obdukcija potrdila, da je ‘meow-meow’ tudi vzrok smrti mlade pravnice. Odslej bodo osebe, ki bodo imele v posesti omenjeno drogo, kaznovali z zaporom do 5 let, razpečevalcem pa grozi celo do 14 let. Kot zanimivost povejmo, da mefedron prodajajo na internetu kot rastlinsko živilo in stane zgolj 2 funta.

Kaj je mefedron

Mefedron so v Evropi prvič odkrili leta 2008 na Finskem. Pojavlja se v obliki prahu različnih barv: bele, rumene, bež in rjave, in sicer v obliki kroglic, lahko pa tudi kot rumenkasta tekočina ali v tabletah. Drogo, katere čistost je zelo visoka, koncentracija mefedrona v pripravku je lahko več kot 99-odstotna, so doslej zasegli v 11 državah, tudi v Sloveniji.

Ob visokih dozah mefedron povzroča krče in epilepsiji podobne napade.
Ob visokih dozah mefedron povzroča krče in epilepsiji podobne napade.FOTO: iStockphoto

Kako učinkuje na človeka

Po izjavah uporabnikov mefedron povzroča evforijo, splošno stimulacijo, spremeni dojemanje glasbe, izboljša razpoloženje, zmanjša sovražnost do drugih, izboljša mentalne funkcije in rahlo stimulira spolne aktivnosti,” pojasnjuje Milan Krek z Inštituta za varovanje zdravja. Znaki učinkovanja mefedrona se pojavijo po 15 do 45 minutah po zaužitju. Lahko pa je efekt časovno nekoliko odložen, če se droga zaužije na poln želodec. Droga učinkuje 10 do 30 minut, vendar pa se lahko pojavijo številni nezaželeni učinki, ki so še hujši ob sočasnem uživanju alkohola in drugih drog.

Hitra odvisnost

“Po prenehanju delovanja večina uporabnikov občuti izjemno močno nujo po ponovnem zaužitju te droge. Zaradi tega in tudi zaradi kratkega delovanja snovi obstaja velika nevarnost predoziranja,” opozarja Krek. Mnogi, ki so vzeli mefedron, trdijo, da nikoli niso imeli namena zaužiti tako velikih odmerkov, kot so jih, a se enostavno niso mogli upreti močni želji. Ob visokih dozah lahko mefedron povzroča krče in epilepsiji podobne napade. Dan po uporabi pa se lahko pojavijo hude bolečine v želodcu, slabost in glavobol. Droga tudi pospeši bitje srca, zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, lahko povzroči srčno odpoved. Zaradi zvišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar. Povzroča poškodbe nosne sluznice.

Kdaj prepoved?

Nekatere evropske države, poleg Velike Britanije tudi Švedska, Finska, Danska in Francija, so poročale o manjših zasegih te snovi že konec leta 2008. Najpogosteje je šlo za spletno prodajo, in sicer je bila snov v embalažah z oznakami 'prehrambni dodatki' ali 'rastlinska hrana'. Drogo pa seveda prodajajo tudi na črnem trgu. Od lani naj bi bila prisotna tudi v Sloveniji.

Kot so nam sporočili z Ministrstva za zdravje, sta Europol in lizbonski center za spremljanje drog pripravila poročilo o oceni stanja glede mefedrona v državah članicah EU, pri čemer je aktivno sodelovala tudi Slovenija. Evropska komisija bo najkasneje do 4. maja odločila glede uvedbe uradnega postopka za oceno tveganja, zadnjo besedo o uvrstitvi mefedrona na seznam prepovedanih drog pa bo izrekel Svet EU. Odločitev je seveda obvezujoča tudi za Slovenijo.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478