Zadovoljna.si
Twitter

Novice

Mladostniki izgubljajo nadzor

Ni.J.
27. 03. 2012 14.36
40

Predvsem med najstniki v Evropi je vse bolj popularno pošiljanje sporočil z eksplicitno seksualno video- in fotovsebino, je pokazala študija, ki jo je izvedel italijanski raziskovalni inštitut Eurispes. Kar 10,2 odstotka najstnikov naj bi imelo izkušnje s pošiljanjem in prejemanjem tovrstnih sporočil, narasel pa je tudi odstotek mladih, ki redno uživajo alkohol. Podatki so precej zaskrbljujoči, pravijo pri inštitutu, mladi pa povečini odgovarjajo, da pijejo, ker potrebujejo 'odklop' od vsakodnevnega stresa.

Dekleta pogosto na spletu objavljajo bolj ali manj izzivalne fotografije.
Dekleta pogosto na spletu objavljajo bolj ali manj izzivalne fotografije.FOTO: Twitter

Izsiljevanje s fotografijami in videoposnetki

'Seksting', ki pomeni pošiljanje sporočil s seksualno vsebino – gre za pošiljanje bodisi seksualnih fotografij bodisi videoposnetkov, je med mladimi vse bolj popularen pojav. Kot je za italijanske medije povedal 16-letni Fabio iz Lombardije, v večernih urah prek interneta pogosto spoznava dekleta z različnih koncev sveta. Mnoge se pred kamero na računalniku slečejo in nato enako zahtevajo še od njega. Kot pravi, jih običajno uboga in se sleče. Sprva se mu je to zdelo zabavno, nato pa je, kot je zaupal, naletel na popolnoma nepričakovano izsiljevanje. "Plačaj 250 evrov in številko kreditne kartice staršev," naj bi od njega zahtevalo eno izmed deklet in mu zagrozilo, da bo sicer video objavilo na Facebooku in ga pokazalo vsem njegovim znancem.

Twitter
Twitter FOTO: Twitter

Slačenje za denar ali le napolnjen mobi račun

16-letnica iz okolice Rima, ki svojega imena ni želela izdati in se je predstavila kot Morena, je priznala, da ima tudi sama na Facebooku objavljene številne izzivalne fotografije, na katerih bolj ali manj razkazuje dekolte. "Na Facebooku ali na drugih omrežjih objavljamo razne fotografije, da bi pritegnili pozornost sovrstnikov," je povedala. "Včasih se na objave odzovejo starejše osebe, ki si me želijo spoznati, nekateri ponujajo celo denar. In nekatera dekleta na to pristanejo. Nekatera dekleta objavljajo tudi fotografije, na katerih so oblečene le v spodnjice in modrček. To počno, ker se v svojem telesu dobro počutijo in ker so prepričane, da je to nekaj, kar morajo deliti z drugimi." 16-letnica je še izdala, da nekatera dekleta dejansko pristanejo na to, da se sestanejo s kakšnim starejšim moškim, ki jih opazi na družbenem omrežju in jim ponudi denar. "Nekatere so res naivne in verjamejo, da jim bo moški dal denar in ne bo zahteval nič v zameno." In alkohol? "Alkohol pijem vsako soboto. Vem, da mi škodi, ampak sem mlada in hočem se zabavati," še dodaja. Mnogi mladostniki se alkoholizmu predajajo že v zelo zgodnjem obdobju. Predvsem je uživanje alkohola v porastu med deklicami med 14. in 17. letom, pri 15-letnikih pa se je odstotek tistih, ki uživajo alkohola, v zadnjih 10 letih podvojil in poskočil na neverjetnih skoraj 15 odstotkov. Med mladimi do 17. leta jih je dobra 2 odstotka že poskusilo ekstazi in druge sintetične druge, 1,9 odstotka jih je že zaužilo kokain, marihuano in hašiš pa naj bi jih že poskusilo oziroma uživalo 9,4 odstotka.

Alkoholizem med mladostniki v porastu

Kot so povedali predstavniki italijanskega telefona za pomoč otrokom in mladostnikom Telefono Azzurro (Modri telefon), se najstniki vsak dan srečujejo s težavami zaradi izsiljevanja s fotografijami oziroma posnetki. Kot še pravijo, je med mladimi vse bolj popularno tudi t. i. 'Binge drinking' ali kompulzivno pitje, s katerim se sproščajo predvsem ob koncih tedna. Glede na raziskavo alkohol redno uživa kar 17 odstotkov mladoletnih. Svojo izkušnjo z alkoholom je zaupal 14-letni Roberto, ki je povedal, da alkohol uživa od 13. leta. V povprečju popije od 5 do 6 kozarcev alkohola na večer, včasih tudi več. "Najpogosteje koktajle, včasih tudi kaj močnejšega," pravi. "Ko se napijem, sem sproščen in se zabavam. Napijem pa se ga običajno dvakrat tedensko." Zaupal je, da starši sicer vedo, da pije, ne vedo pa, koliko. "Ko pridem domov, poskušam prikriti to, da sem pijan. Pijem pa zato, da se sprostim in da pozabim na težave. Pijem, ker sem pod stresom, in mislim, da res rabim malo alkohola." V diskoteko redno hodi tudi 14-letni Samuele. "V diskoteko zahajam že od 12. leta. Tam se sprostim, plešem in pijem, kolikor si želim."

Alkoholizem in mladi
Alkoholizem in mladiFOTO: iStockphoto

Seksting in pedofilija

Seksting je veliko večji problem kot le sporočilo s seksualno vsebino. Nekatere 13-letnice res objavljajo napol gole fotografije le zato, da bi jih vrstniki opazili, druge se slečejo na zahtevo moških, ki jih spoznajo prek omrežij. Kot so povedali pri Modrem telefonu, mnoge deklice pristanejo na to, da se slečejo, neznanec pa jih snema v zameno za polnjenje mobi računa. A kot opozarjajo, lahko povsem nedolžno pošiljanje fotografij in posnetkov kaj hitro postane nočna mora. Nemalokrat namreč posnetki brez privolitve posameznika pristanejo na medmrežju in najstnik postane tarča posmeha in izsiljevanja. Mnogokrat se zgodi, da si najstnika, medtem ko sta par, pošiljata razne posnetke in gole fotografije, ki pa po koncu zveze iz golega maščevanja pristanejo na internetu – bodisi Facebooku, Twitterju ali celo YouTubu. "Otroci se ne zavedajo, da lahko njihove fotografije in posnetki pristanejo v rokah pedofilov," je razložila psihologinja Barbara Forresi, koordinatorka centra za raziskave pri organizaciji Modri telefon. "In tisti, ki tovrstno vsebino objavlja, stori kaznivo dejanje."

Potrebna je komunikacija med mladostniki in starši

"Dandanes imajo tisti, ki želijo škodovati drugim, mnoga sredstva za izsiljevanje in poniževanje," še pojasnjuje psihologinja Barbara Forresi. "In škoda, ki jo lahko povzročijo, je veliko večja kot recimo pred 20 leti. Nekaj je norčevati se iz nekoga pred razredom ali skupino prijateljev, povsem drugače pa je, če ponižujoči videoposnetek ali fotografijo objavimo na spletu in omogočimo, da si to lahko ogleda nenadzorovano število ljudi." Kot poudarjajo pri Modrem telefonu, sta tako predajanje alkoholu kot tudi 'seksting' posledica pomanjkanja dialoga med mladostniki in odraslimi, predvsem starši. Do težav pri otrocih modernih družin naj bi namreč prihajalo predvsem zaradi pomanjkanja čustev. Psihologinja je še povedala, da se dandanes otroci veliko manj pogovarjaj o spolnosti s starši, kot se je to počelo nekoč. "Mladi spolnost odkrivajo prek spleta in prek pogovorov s sovrstniki," ugotavlja. "To je tako, kot če o teh kočljivih temah sploh ne bi govorili. Posledica je, da so otroci veliko manj pripravljeni na življenjske situacije, samo nosijo večjo odgovornost, a nanjo čustveno niso pripravljeni in čustev ne znajo izraziti. Kar 17 odstotkov mladih se, sodeč po rezultatih raziskave, počuti prestrašene. Življenjski ritem danes je hiter, mnogi nimajo časa, da bi se pogovarjali o takih stvareh. Po eni strani se starši trudijo dati otrokom čim več čustev, po drugi strani pa se mnogi starši ne znajdejo dobro v svoji vlogi in še samo iščejo pomoč pri strokovnjakih,"  je še pojasnila.

 

Komunikacija med starši in mladostniki je nujno potrebna.
Komunikacija med starši in mladostniki je nujno potrebna.FOTO: iStockphoto

Ste se nam že pridružili na Facebooku? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368