Zadovoljna.si
Visoka moda prinaša tudi visoke cene.

Novice

MODA: Vodič skozi pojme

K.B.
30. 10. 2009 18.30
0

Moda prinaša zadnje modne smernice in najnovejši način oblačenja, kot kulturni fenomen sodobnega časa pa je postala sestavni del življenjskega sloga ljudi.

Dajte si duška z modnimi dodatki.
Dajte si duška z modnimi dodatki. FOTO:
Accessorize je naziv za modne dodatke, ki dajo piko na i celotnemu izgledu. V skladu z modnimi smernicami so detajli, kot so čevlji, torbice in nakit, včasih lahko minimalistični, drugič bolj izraziti, luksuzni in vpadljivi.

Babydoll se je pojavil v poznih petdesetih letih in pomeni nočno oblačilo, ki je postalo slavno predvsem po filmu Baby Doll iz leta 1956. Običajno gre za kratko oblekico, ki je obrobljena s sintetično čipko in trakci, kar spominja na spodnje perilo, kakršno so nosili v 19. stoletju.

Clutch je ime za torbico brez ročajev. V dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja so jo poznali kot “pochette”, šele pozneje pa kot “clutch”. Priljubljena je postala v začetku 20. stoletja, ko so se začele pojavljati v različnih velikostih in oblikah. Poznamo vse od majhnih torbic, ki so bolj podobne torbicam za nakit, pa vse do ogromnih torb, ki jih lahko primerjamo s tistimi, ki jih nosijo pismonoše.

Denim je vrsta trpežnega bombažnega blaga. Tradicionalno so ga barvali z indigom in tako dobili modri džins, čeprav je angleški jean v resnici nekaj drugega, in sicer lahka tkanina. Ime je blago dobilo po francoskem mestu Nimes, kjer je Levi Strauss kupoval blago za svoje prve džins hlače. Nekoč so blago uporabljali za delovne obleke, šele leta 1970 pa je džins postal sestavni del dizajnerskih kolekcij.

Etno oblačila so navdihnile starodavne nezahodne civilizacije, še posebej iz Južne Amerike, Afrike, Bližnjega in Daljnega vzhoda. Etno oblačila so lahko enostavna in praktična, pa tudi močno okrašena z značilnimi vzorci in različnih barv.

Grunge je ameriški slog oblačenja mladih, ki se je pojavil v poznih osemdesetih. Inspiracijo so mladi našli v glasbi in stilu oblačenja članov kultnih bandov, kot sta denimo Nirvana in Pearl Jam. Za tako vrsto oblačenja je značilen zanemarjen in androgen videz. Najbolj značilne barve so bela, črna, rdeča, gozdno zelena, vijoličasto-modra in rjava.

Visoka moda prinaša tudi visoke cene.
Visoka moda prinaša tudi visoke cene.FOTO:
Haute couture je izraz za visoko modo. “Couture” pomeni šiviljstvo, “haute” pa je pojem, s katerim se označuje izjemno eleganco. Obleke so narejene po meri, da se osebi popolnoma prilegajo. Izdelane so iz najprestižnejših materialov, poudarki pa so na kakovostno in precizno narejenih detajlih.

Hipster so hlače z nizkim pasom, ki so bile zelo priljubljene v 60. in 70. letih. V modo so se zopet vrnile v 90. letih in so zelo popularne še danes, še posebno pri mladih dekletih.

Jumpsuit je obleka iz enega kosa, bolj poznana kot kombinezjon. Uporabljajo jih delavci in padalci, danes pa sodijo med zelo modne kose oblačil.

Ready-to-wear ali po francosko pret-à-porter so nazivi za konfekcijske linije oblačil, ki so industrijsko proizvedene v velikih količinah in standardiziranih velikostih. V nasprotju z ostalo množično proizvodnjo oblačil so te linije izdelane v omejenih količinah in sodijo med luksuzne.

Stiletto je ime za precej visoke in ozke pete na ženskem čevlju, ki je bil prvič izdelan v Italiji leta 1950. Tovrstno peto pogosto najdemo v plastični različicah, ki so pozneje metalizirane.

Bi si nadele vrtoglave "stilette"?
Bi si nadele vrtoglave "stilette"?FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375