Zadovoljna.si
Zvezdnice, ki ne morejo brez spanxa.

Novice

Obsedene s perilom za oblikovanje telesa

Z.K.
08. 08. 2012 15.45
13

V svetu slavnih je brezhiben videz nujnost, brez katere ne gre. Na pomembnih prireditvah si zvezdnice v dizajnerskih oblekah želijo blesteti, v ta namen pa pogosto oblečejo tako imenovano spodnje perilo Spanx, ki oblikuje postavo. Vendar pozabljajo, da nošenje tega kosa oblačila nima ravno pozitivnega učinka na zdravje. In kar je najhuje, perilo Spanx je postalo "must-have" kos celo pri 13-letnih dekletih.

Spodnje perilo Spanx je zelo priljubljen kos oblačila, saj prekrije vsakršen gram maščobe in celo celulit. Priljubljen je tako med zvezdnicami kot tudi navadnimi smrtnicami, skrb vzbujajoče pa je, da ga redno nosijo celo najstnice, ki menijo, da so brez tega videti debele. Ameriški in britanski mediji poročajo, da so zdravniki in otroški psihologi nad tem novim trendom zaskrbljeni, saj menijo, da se dekleta izpostavljajo številnim nevarnostim. Zdravnica Orly Avitzur je povedala, da je že morala zdraviti tudi zelo mlada dekleta, vse od 15 let, ki so zaradi nošenja perila imela številne težave z zdravjem: med drugim vnetje mehurja, gastrointestinalne težave in celo okvare živčevja. "Perilo telo premočno stiska, tako povzročate neposreden pritisk na živčevje ali notranje organe," je pojasnila Orlyjeva.

Perilo za oblikovanje telesa je postalo priljubljeno tudi med najstnicami.
Perilo za oblikovanje telesa je postalo priljubljeno tudi med najstnicami.FOTO:

Nikamor brez "spanxa"

Proizvajalci so za mlajše stranke izdelali posebno linijo tovrstnega perila, ki je na voljo v živih barvah in različnih vzorcih. Mlada dekleta priznavajo, da perilo nosijo ves čas, tako pod športno obleko kot tudi pod kavbojkami. Na ta način želijo preoblikovati svoje telo. Skupina ameriških najstnic, starih od 13 do 17 let, je javno spregovorila o nošenju "spanxa". "Vedno oblečem športni nedrček in spanx," je priznala 17-letna Lindsey Luposello. Nosijo ga celo zelo vitka dekleta, saj menijo, da so videti bolj polne, kot so v resnici. Četudi je perilo neudobno, deklet to prav nič ne moti. "Kadar čutiš bolečino, pomisliš, kako dobro si videti, in vse ostalo postane nepomembno," je priznala ena od najstnic. Njena prijateljica je dodala, da spanx nosi povsod, v šoli pod kavbojkami in tudi med telesno vadbo pod športno opremo.

Odgovorni obtožbe zavračajo

Otroški psiholog Ned Halloweel je povedal, da obsedenost s popolnostjo in perilom, s katerim naj bi najstnice oblikovale telo, lahko privede do resnih psiholoških težav in motenj hranjenja, saj dekleta tudi pozneje v življenju ne bodo nikoli zadovoljna s svojim telesom. Odgovorni pri blagovni znamki Spanx vse obtožbe zavračajo in trdijo, da je njihov namen pomagati ženskam, da se bodo dobro počutile v svojem telesu. Prav tako so podali izjavo, da med 20-letnim delovanjem nikoli niso dobili pritožbe v zvezi z zdravstvenimi težavami, ki bi jih povzročilo nošenje njihovega perila.

Zvezdnice, ki ne morejo brez spanxa.
Zvezdnice, ki ne morejo brez spanxa.FOTO:

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368