Zadovoljna.si
Vroč družinski poljub

Novice

Škandali, ki so zaznamovali oskarje

Reuters
07. 03. 2010 19.00
4

Zgodba najbolj znanega filmskega ‘tekmovanja’ se je začela 16. maja 1929. Zlati kipec je leto pred tem ustvaril Cedric Gibbon, umetniški direktor Metro Goldwyn Mayerja. V osmih desetletjih pa so oskarje zaznamovali številni škandali. Ponujamo vam 10 najbolj odmevnih.

Hollywoodska smetana se na podelitveno slovesnost oskarjev vedno skrbno pripravi z izbiro najboljše obleke in z dodelanimi nastopi pred nešteto kamerami. Vendar pa je kot na vsaki družabni prireditvi tudi tu nemogoče izključiti spodrsljaje. Od zaodrskih pretepov do izbruhov na odru in na poti od rdeče preproge do dvorane se vedno zgodi kakšen pripetljaj, ki prepreči, da se slovesnost izpelje brezhibno, briljantno in pompozno.

Politično naravnani Michael Moore
Politično naravnani Michael MooreFOTO: Reuters
Michael More napade Busha

Slavni režiser Michael Moore je bil leta 2003 povabljen na oder, da prevzame oskarja za svoj dokumentarni film Bowling From Columbine. S sabo na oder je pripeljal še ostale nominirance iz svoje kategorije – ampak ne zato, ker bi tudi oni zaslužili nagrado, pač pa zaradi solidarnosti z Moorovimi idejami. Ta je v svojem govoru grobo napadel takratnega predsednika Busha in njegovo vojno politiko, kar je šokiralo Akademijo in navzoče. Nekateri so mu namenili vzklike odobravanja, drugi pa žvižge nestrinjanja. Še preden je uspel dokončati krajši govor, je orkester z glasbo že naznanil konec njegovega nastopa ter ga posledično po hitrem postopku spravil z odra.

Začetek spora Letterman-Oprah

Ko je David Letterman leta 1995 vodil oskarje, je bila Oprah Winfrey kraljica dnevnih oddaj. Uma Thruman je ravnokar pridobila mednarodno priznanje zaradi svoje vloge v filmu Pulp Fiction, David Letterman pa je bil po odhodu iz NBC na CBS voditelj popularne poznovečerne pogovorne oddaje. Večji del časa predstavitve oskarjev je ponavljal geslo “Uma, Oprah. Oprah, Uma”, tako da je občinstvo že izražalo zdolgočasenost in Oprah je bila vidno nejevoljna. Po tem dogodku je Oprah zavračala nastop v Lattermanovem The Late Showu več kot 16 let, končno pa je bojno sekiro zakopala s tem, da je leta 2005 predstavila Lattermana v okvirju s sliko, na kateri je tudi ona sama skupaj z Umo Thruman. Skratka, nihče si ne more privoščiti grdo ravnati z Oprah in vojne je konec samo, ko ona podpiše premirje.

Nagačen labod
Nagačen labod FOTO:
Bjork izlegla jajce

Leta 2001 se je islandska pevka Bjork sprehodila po rdeči preprogi v obleki z obliko laboda, ki je vključevala tudi labodjo glavo s kljunom ter “izlegla” jajce na preprogo. Ko je pozneje nastopila na odru s svojo nominirano pesmijo I’ve Seen It All, so se kamere na vso moč trudile zakriti dejstvo, da je bila oblečena v labodjo obleko. S svojo pojavnostjo je povsem zasenčila Valentinovo klasično obleko, ki jo je nosila Julie Roberts.

Matt Stone in Trey Parker v ženskih preoblekah

Le malo politikom in igralcem uspe ubežati upodobitvam s strupenimi barvicami v risani seriji South Park, katere soustvarjalca sta Stone in Parker. Dvojica je sklenila, da tudi njun nastop na oskarjih leta 2000 ne sme ostati neopažen. Njuna pesem z glasbenikom Mattom Shaimanom Blame Canada je bila nominirana, izvajal pa jo je Robin Williams s svojim frenetičnim stilom, vendar pa to ni pomenilo viška dogajanja. Pravo novico sta ustvarila Parker in Stone sama. Stone se je na podelitvi pojavil v parodistični obliki, posnemajoči Gwyneth Paltrow na oskarjih leta 1999, Parker pa je posnemal Jennifer Lopez ter njeno obleko iz podelitve grammyjev leta 2000. Ob njima je korakal še Shaiman, ki je oba spremljal kot nekakšen razcapan zvodnik. Tistega večera si niso prislužili oskarja, pač pa le začudenje in vzbuditev domišljije gledalcev.

Cameron poražena pred Jessico in Justinom

Leta 2007 je ponovno samska in na novo črnolasa Cameron Diaz prišla na podelitev oskarjev brez sedaj že bivšega fanta Justina Timberlaka. Na podoben način je sama prispela tudi Jessica Biel, domnevna nova Justinova simpatija. Čeprav je pred prireditvijo Diazova izjavila medijem, da je bil njun razhod prijateljski, so časopisi in revije množično zabeležile igralkino obnašanje, ko je zagledala kako se Justin flirtaško spogleduje z Bielovo. Odnos med Diazovo in Timberlakeom je ostal še dolgo časa po tistem hladen.

Beyonce pokazala bradavičko

Lansko leto sta Hugh Jackman in Beyonce Knowles izvajala glasbeno točko v počastitev slavnih flmskih glasbenih del. Na odru so ju spremljali tudi igralci Mamme Mia in High School Musicala in pevkina leva bradavička. Ta je pokukala izza korzeta sredi točke, ko jo je voditelj preveč nagnil nazaj in Beyonce je za hip posnemala zloglasno Janet Jackson na finalu Superbowla.

Pobegla bradavička
Pobegla bradavičkaFOTO:


Duh posilstva oživel

Roman Polanski, ki je trenutno v hišnem priporu v Švici, potem ko se je skoraj 30 let izmikal organom pregona, je obsojen posiljevalec, ki se je izmaknil tudi obsodbi in od takrat živel v tujini. Čeprav je bilo zanimanje za njegov primer obnovljeno z aretacijo leta 2009, se naše pisanje nanaša na podelitev oskarjev leta 2003, ko se je njegov film The Pianist uvrstil na podelitev Akademije. Ne glede na kazenski pregon je Polanski dobil oskarja za najboljšega režiserja, a je kljub temu raje odklonil povabilo na slovesno podelitev in se vzdržal vrnitve v ZDA , saj bi sicer odgovarjal za posilstvo 13-letne deklice. Njegova nagrada je požela stoječe ovacije nekaterih v dvorani, vključno z Martinom Scorsesejem, ki je leta 2009 javno izrazil željo, da bi Polanskega izpustili. Nekateri drugi, med njimi tudi Jack Nicholson, v čigar hiši je Polanski napadel žrtev, pa so raje ploskali sede.

Jennifer, Angelina in Brad na isti preprogi

Upoštevaje številne znake, ki so obdajali Anistonovo, Pitta in Jolijevo od tedaj, ko sta se prva dva ločila in se zatem zadnja dva spustila v romantično razmerje, je bilo jasno, da bo prišlo do nevihte brž, ko se bodo vsi trije prvič pojavili na istem mestu pod bliskavicami fotografov. Usoda je hotela, da je bila Jennifer Aniston voditeljica oskarjev ravno v letu, ko je bil Pitt nominiran za film The Curious Case of Benjamin Button in Angelina Jolie nominirana za njeno delo v Changeling. Bolj kot zaradi konflikta pa je bilo njihovo snidenje zanimivo zato, ker ni povzročilo čisto nobenega vidnega trenja ali kakšnih drugih burnih pripetljajev v ozadju. Zgleda, da se ljudje, ki delajo v isti industriji le znajo obnašati kot odrasli na “delovnem” dogodku.

Poljub Adriena Brodyja in Halle Berry

Ko je Adrien Brody dobil oskarja za svoje delo The Pianist, je planil na oder, pograbil Halle Berry, ki mimogrede ni bila tako blizu, jo stisnil in poljubil v stilu romantičnih filmskih poljubov. Publika je zajela sapo, Halle se je nasmejala, vsi, najbrž vključno z njunima materama, pa so se spraševali, ali se med njima kaj nenavadnega dogaja oziroma ali bi se utegnilo po takem poljubu kaj naplesti.

Vroč družinski poljub
Vroč družinski poljubFOTO:


Strasten poljub med Angelino in bratom

Dolgo pred tem, ko je Angelina Jolie postala najbolj seksi mati štirih otrok v Hollywoodu, je bila čudaška deklina, poročena s še bolj čudnim Billyjem Bobom Thortonom ter s številnimi nenavadnimi filmskimi vlogami. To se je spremenilo, ko je leta 2000 domov odnesla oskarja za vlogo v Girl, Interrupted. Če smo natančni, se kljub njeni filmski vlogi sama ni dosti spremenila. Namreč, ko so najavili njeno ime, je Angelina ustala in poljubila svojega brata na ustnice tako kot le redkokdo poljubi svojega bližnjega sorodnika, strastno in vroče na ustnice. Takoj so se zvrstila namigovanja, ki še dandanes ne pojenjajo, da je bilo med njima nekaj več kot le ljubeč bratski odnos, kar pa oba zanikata. A ko stvar nanese na Angelino, se pripetljaj nemudoma znajde v tabloidih, pa naj gre za še tako neoprijemljive govorice.

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413