Zadovoljna.si
Hachiko je o svoji težavi spregovorila na glas.

Novice

Japonska dekleta ubija anoreksija

Z.K.
08. 08. 2012 16.14
8

Anoreksija je motnja hranjenja, ki prizadene dekleta po vsem svetu, na Japonskem pa naj bi število obolelih še posebej naraščalo. Najhuje od vsega pa je, da morajo bolnice na zdravljenje čakati kar 7 let.

Vse več Japonk trpi za anoreksijo.
Vse več Japonk trpi za anoreksijo.FOTO:
Na Japonskem velja, da se o osebnih težavah molči, večina se pred drugimi pretvarja, da je vse v najlepšem redu, četudi ni tako. Med tabu teme sodijo tudi motnje hranjenja, kot je denimo anoreksija. 25-letna Hachiko, ki trpi za anoreksijo, pri svojih 157 centimetrih višine tehta borih 33 kilogramov, kar pomeni, da ima vsaj 20 kilogramov premalo. Hachiko pravi, da je sita skrivanja svojih težav, saj si želi poiskati pomoč, čeprav je na Japonskem to skoraj nemogoče. "Če bi v bolnišnici sprejeli vsa dekleta in ženske, ki trpijo za anoreksijo, bi zmanjkalo prostora za druge bolnike,“ je pojasnila Hachiko in dodala: "Gre za veliko težavo in glede tega je treba nekaj ukreniti, da lahko oboleli zopet zaživijo normalno življenje.“

Hujšanje je profitno

Prvi primer anoreksije so na Japonskem zabeležili leta 1788, skoraj 100 let, preden so bolezen odkrili pri bolnici v Veliki Britaniji. Resda je v Evropi in ZDA v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja število obolelih za anoreksijo strmo naraslo, česar Japonska takrat ni občutila. Trenutno pa je prizadetih 10-krat več Japonk kot pred 30 leti. Klinični psiholog Dr. Hiroyuki Suematsu meni, da je obsesija z vitkostjo profiten posel, saj japonska državna blagajna s taksami na dietetične proizvode pridobi kar 3 bilijone jenov na leto.

Japonski ideali so pogosto animirana dekleta.
Japonski ideali so pogosto animirana dekleta. FOTO:

Želijo si doseči nemogoče

Večina Japoncev je vitkih že po naravi, vseeno pa je težko ignorirati pritiske medijev, ki promovirajo še vitkejše telo. Japonske manekenke, pevke in zvezdnice so bolj vitke, kot so bile pred 30 leti, in mnoge ženske se zgledujejo po njih. Za anoreksijo trpi tudi ena izmed tamkajšnjih najpopularnejših pevk z imenom Cocco. Veliko težavo predstavljajo reklamne kampanje in naslovnice revij, ki jih krasijo mlada dekleta z deškim telesom. Podoba nedolžnih deklet, ki so videti kot lutke, je na Japonskem postala prava obsesija, ki ji pravijo 'kawaii' kultura. Priljubljene so predvsem risane junakinje, njihov videz predstavlja ideal mladim dekletom, četudi je njihova podoba neresnična in nedosegljiva, saj so izjemno vitke s poudarjenimi oblinami. Kljub temu si mlade Japonke želijo doseči njihov videz.

Problema so se lotili v šolah

25-letna Hachiko pravi, da bi si rada poiskala ustrezno pomoč, saj si nekoč želi imeti otroke. Boji se, da je postala neplodna, saj menstruacije nima že od 16. leta. Kljub temu je v japonski družbi vendarle zaznati spremembe na bolje, ki so prisotne predvsem pri mlajših generacijah. Začeli so se pogovarjati o temah, ki so bile doslej nedotakljive, tudi o anoreksiji, in k temu so največ pripomogli šolski psihologi. Vsekakor velja, da kjer je komunikacija, tam je možnost okrevanja.

Hachiko je o svoji težavi spregovorila na glas.
Hachiko je o svoji težavi spregovorila na glas.FOTO:

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375