Zadovoljna.si
Venice Beach so preplavile ženske brez nedrčkov.

Novice

Napol gole se borijo za svoje pravice

Z.M.
29. 08. 2012 09.34
12

V ZDA je nedavno potekal peti protest, na katerem se ženske zgoraj brez borijo za enake pravice, kot jih imajo moški. Poglejte fotografije z dogodka, ki vsako leto pritegne tudi veliko moških podpornikov gibanja.

Venice Beach so preplavile ženske brez nedrčkov.
Venice Beach so preplavile ženske brez nedrčkov.FOTO: fameflynet.com

Na Venice Beachu v sončnem Los Angelesu je letos že petič potekal eden od protestov, ki so ga organizatorji poimenovali Topless Rally (reli zgoraj brez). Na njem se vsako leto zberejo predvsem ženske, ki bi rade dosegle, da se na ameriških plažah lahko sončijo zgoraj brez. Trdijo, da če je to dovoljeno moškim, bi moralo biti tudi njim. Na dan protesta se podpornice te ideje zberejo, slečejo modrčke in si, da bi se izognile aretaciji, bradavičke prelepijo z lepilnim trakom.

Želijo si enakih pravic kot moški.
Želijo si enakih pravic kot moški. FOTO: fameflynet.com

Tako se je po New Yorku recimo zgoraj brez sprehajalo nekaj več kot dvajset deklet, ki so na vsakem koraku zbujale pozornost. "Sporočiti želimo, da ni prav nič narobe z žensko bradavičko," je povedala Karen Heaven, organizatorka newyorškega protesta. Podobno sporočilo so prinašale protestnice v kar 30 različnih mestih po vsej državi. Ponekod, recimo na Venice Beachu v Los Angelesu, so se jim pridružili tudi moški, a oni za naključne gledalce niso bili niti pol tako zanimivi kot ženske protestnice.

Pravica za vse

Omenjeni protest je potekal v okviru državnega dneva 'zgoraj brez'. Protestniki so v rokah nosili transparente, na katerih so bile trditve v prid enakih pravic do kazanja bradavičk v javnosti ne glede na spol. Slednje je sicer v nekaterih ameriških zveznih državah dovoljeno, a protestniki se trudijo, da žensk, ki se sončijo zgoraj brez, zakonsko ne bi preganjali nikjer v ZDA. "Takšne demonstracije lahko pripomorejo k temu, da se približamo enakosti med spoloma. Bradavičke niso predmeti, so del nas samih in nikakor se jih ne bi smele sramovati," je povedala 27-letna Jenna Duffy, organizatorka shoda v Arizoni.

Kako se je vse skupaj začelo?

Za konec pa še zanimivost. Gibanje za pravice žensk, da v javnosti kažejo bradavičke, je leta 2007 začel nekdanji športni novinar Rael, ki je ustanovil sekto 'Raelijevo gibanje'. Za to se je odločil potem, ko so ga, kot je trdil on, v vulkanskem parku obiskali vesoljci in mu zaupali, da so Zemljo ustvarili izjemni kopenski znanstveniki.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375