Zadovoljna.si
Burka

Novice

'Ne želimo biti talci žensk, ki nosijo burko'

STA/T.G.
13. 04. 2011 14.25
1

V Franciji je stopil v veljavo zakon, ki prepoveduje nošenje burk ali nikab na vseh javnih krajih. Prepoved je sprožila številne razprave tako v Franciji, kjer živi med štiri do šest milijonov muslimanov kot v drugih državah v Evropi in širše. V Franciji si obraz popolnoma zakriva okoli dva tisoč žensk. Slovenska islamska skupnost poudarja, da nošenje burke ni stvar vere, ampak običajev.

Ženske, ki ne upoštevajo prepovedi, policisti odpeljejo na policijsko postajo.
Ženske, ki ne upoštevajo prepovedi, policisti odpeljejo na policijsko postajo.FOTO: Reuters
Še istega dne, ko je v Franciji stopil v veljavo zakon o prepovedi nošenja burke (muslimansko žensko oblačilo, ki telo pokriva od glave do tal, mreža na ravni oči omogoča ženski, da gleda, vendar hkrati njenega obraza ni mogoče prepoznati) in nikaba (tančica, ki zakriva obraz, ne pa tudi oči). 2000 žensk, ki so si v javnosti popolnoma zakrivale obraz, tega odslej ne bo smelo početi, kazen za kršitev zakona pa znaša 150 evrov. Policisti ne smejo od ženske, ki nosi tančico, zahtevati, da si jo sname kar na ulici. Odpeljati jih morajo na policijsko postajo ter jih tam zaprositi, da odstranijo pokrivalo in jih tako lahko identificirajo. Zakon se ne nanaša samo na burko in nikab, temveč na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz, kot so kute ali čelade. Prepoved velja na vseh javnih krajih, vključno z ulicami in parki.
Burka prekriva tudi oči.
Burka prekriva tudi oči.FOTO: Reuters

Ženske še bolj omejene

Številni kritiki zakona opozarjajo, da bo zakon prizadel eno najbolj ranljivih skupin. Menijo namreč, da bodo mnoge ženske, ki so bile doslej v javnosti zakrite, poslej ostajale doma in bodo tako še bolj izolirane.

Takoj kazni

Prvi dan veljavnosti zakona je policija kaznovala že dve ženski. Prva je v predmestju Pariza v nakupovalnem centru nosila tančico, 27-letnico so ustavili, medtem ko je parkirala svoj avtomobil in ji napisali globo. Neko drugo žensko, ki je prav tako nosila tančico, so policisti odpeljali na policijsko postajo. 35-letnico so tokrat le opozorili. Večmilijonska muslimanska skupnost v Franciji prepoved občuti kot stigmo, čeprav burko nosi le nekaj tisoč žensk.

Nikab pušča vidne oči.
Nikab pušča vidne oči.FOTO: Reuters

Nošenje burke ni stvar vere

V slovenski islamski skupnosti pravijo, da je prepoved nošenja burk v Franciji zanje popolnoma nepomembno vprašanje. ''V slovenski islamski skupnosti nobena ženska ne nosi burke,'' pojasnjuje tajnik islamske skupnosti pri nas Nevzet Porić. ''Nošenje teh pokrival ni v skladu z islamom oziroma z islamskim načinom življenja, to je stvar običajev. Burka nima nobenega oporišča v verskih predpisih.'' Problem je, poudarja Porić, enačenje običajev z verskimi predpisi. ''Predpisano je nošenje rute, pa še to tako, da pokriva zgolj lase, obraz pa je viden. Ne sprejemamo tega, da se zaradi peščice žensk, ki nosijo burko, muslimani v celoti predstavljajo v takšni luči. Ne želimo biti talci nekaj žensk, ki to nosijo,'' še zaključuje Porić.

Evropa za takšne in drugačne prijeme

Francija je sicer prva evropska država, ki je prepovedala nošenje burke in nikaba v javnosti. Na nizozemsko manjšinsko vlado pritiska njen zaveznik Geert Wilders iz antiislamske Stranke svobode, ki zahteva, da se uvede splošna prepoved nošenja burke na javnih prostorih. V Italiji takšen zakon ni bil sprejet, so pa nekatera mesta poskusila prepovedati nošenje burke z lokalnimi odloki. Belgijski spodnji dom parlamenta je pred enim letom izglasoval zakon, ki prepoveduje popolno prekrivanje, a zakon ni stopil v veljavo in je zdaj na mrtvi točki. Nošenje islamskih tančic in rut je uradno prepovedano v turških univerzah, kljub temu da gre za večinsko muslimansko državo, ki pa je po ustavi sekularna. Nemška zvezna država Hessen prepoveduje nošenje tančic zaposlenim v javnem sektorju. Sedem od šestnajstih nemških zveznih držav prepoveduje učiteljicam v javnih šolah nošenje rut.

Turške deklice v srednji šoli
Turške deklice v srednji šoliFOTO: Reuters
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471