Zadovoljna.si
Koktajl Bloody Mary je najbolj primeren po dolgi “prekrokani noči”, saj naj bi bil dobro zdravilo za mačka.

Novice

Na zdravje s koktajlom Zadovoljna.si

Nuša Skala
31. 12. 2008 19.25
0

Kateri so najbolj opevani, najbolj okusni in legendarni, nam razkriva predsednik Društva barmanov Slovenije Dušan Furar. Odslej imamo tudi zadovoljnega. Da ne bo pomote, govorimo o koktajlih.

Koktajl za ''nealkoholike'.'
Koktajl za ''nealkoholike'.'FOTO: iStockphoto

Najbolj znana imena prihajajo iz vrst kratkih koktajlov, kot so Bronx, Manhattan, Martini. Vedno bolj popularni zadnje čase postajajo dolgi koktajli, ki jih pijemo počasi in dolgo, zanje pa je med drugim značilno, da imajo veliko dekoracijo. Ti so navadno manj močni in bolj osvežilni. Med njimi sta med najbolj znanimi Singapore Swing in Bacardi Simphony. Slednji je bil leta 2000 v Singapurju proglašen za svetovnega prvaka, zmešal pa ga je slovenski barman.

Moški se običajno raje odločajo za kratke, aperitivne koktajle, kot je na primer Manhattan. Ženske pa imajo raje dolge koktajle z več vsebine in lepo dekoracijo. Sex On the Beach je eden najbolj tipičnih ''ženskih'' koktajlov.

Sex On The Beach je zelo priljubljen.
Sex On The Beach je zelo priljubljen.FOTO: iStockphoto

Praznični koktajli

Priljubljenost koktajla je odvisna tudi od letnega časa. Tipičen poletni koktajl je Sex On the Beach. Ko pa se ohladi, so bolj popularni krajši in močnejši: Bronx, Martini, Vodkatini. Pri koktajlih je pomembna tudi barva. Zato je v času božiča primeren Bronx, iz whiskeya in kamparija.

Pomembno pravilo je, da morajo biti vse sestavine koktajla, torej tudi dekoracija, užitne.

Ženske imajo raje koktajle z veliko dekoracijami.
Ženske imajo raje koktajle z veliko dekoracijami.FOTO: iStockphoto

Alkoholni ali brezalkoholni?

Svetovne norme dovoljujejo v koktajlih do sedem centilitrov alkohola. Dolge koktajle zalivajo z raznimi sokovi, krajše pa redčijo z vermutom in različnimi sirupi. Vse bolj popularni so brezalkoholni koktajli. Med svetovno znanimi koktajli so predvsem alkoholni. Pri brezalkoholnih pa se je razširila praksa, da jih poimenujejo dnevu oziroma priložnosti primerno.

Koktajl Bloody Mary je najbolj primeren po dolgi “prekrokani noči”, saj naj bi bil dobro zdravilo za mačka.
Koktajl Bloody Mary je najbolj primeren po dolgi “prekrokani noči”, saj naj bi bil dobro zdravilo za mačka.FOTO: iStockphoto

Slovenski koktajli

Med najbolj znanimi slovenskimi koktajli je Labodji spev, za po jedi – iz gina, smetane in apriko brendija (8.35), po vrhu pa je posuta naribana čokolada. Zanimivo je, da je prav ta koktajl zmagovalec prvega pokala Bleda pred 32 leti.

Vroči ali hladni?

V hladnih dneh so zelo pogosti vroči koktajli, z vročo kavo, čokolado ali različnimi čaji. Najbolj znan je B-52 s kavo in smetano z ognjem, ki ga prižgejo pred pitjem.

Legendarni koktajl Manhattan.
Legendarni koktajl Manhattan.FOTO: iStockphoto

Prigrizki ob koktajlih

H koktajlom lahko postrežete slano pecivo. Zelo znan dodatek so tudi oljke, zelene ali črne, prav tako različni oreščki. Bolj zahtevni pa lahko ob srkanju priljubljenega koktajla uživajo ob kaviarju, kanapejčkih, lososu in različnih nabodalcih.

Koktajl Zadovoljna.si

Dušan Furar, predsednik Društva barmanov Slovenije, je pripravil poseben koktajl, namenjen vsem zadovoljnim ženskam. V video prispevku si lahko ogledate, kako ga naredimo sami. Koktajl Zadovoljna.si. vsebuje vodko in jagodni liker, ki sta zalita s pomarančnim sokom. Živo rdeč napitek, okrašen s pomarančo in češnjo, se odlično poda k prazničnemu vzdušju. Na zdravje!

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478