Zadovoljna.si
Žvečilke za svež dah in hujšanje?

Novice

RESNIČNA ZGODBA: Drastično hujšali zaradi žvečilk!

K.B.
04. 04. 2010 18.45
0

Prekomerno žvečenje žvečilnih gumijev, ki vsebujejo sorbitol, ima lahko odvajalni učinek. Dva pacienta, ki sta izgubila ogromno kilogramov, dolgo sploh nista vedela, da so za nenadzarovano izgubo teže bili krivi prav žvečilni.

Namesto sladice posezite po žvečilki!
Namesto sladice posezite po žvečilki!FOTO: iStockphoto

Nihče ni vedel, zakaj izgubljata težo
Na nevarno izgubo teže zaradi žvečilnih gumijev so začeli opozarjati potem, ko sta dva pacienta imela hudo kronično diarejo in grozljive bolečine v trebuhu. To je posledično vodilo do velike izgube teže. 21-letna ženska je na dan zaužila od 18 do 20 gramov sorbitola, kar je povzročilo, da je v časovnem obdobju osmih mesecev nepojasneno trpela zarad hudih bolečin v trebuhu. V tem času je izgubila kar 10 kilogramov. En žvečilni vsebuje približno 1,25 gramov sorbitola, kar pomeni, da je na dan prežvečila približno od 15 do 18 žvečilk. Drugi pacient, 46-letni moški, je na dan zaužil kar 30 gramov umetnega sladila in v enem letu izgubil petino svoje teže. Zdravniki so opravili številne neuspešne preiskave, ki niso pokazale, kaj je z njima pravzaprav narobe. Po temeljitem pogovoru o njunih prehranjevalnih navadah pa so ugotovili, da so vzrok prav žvečilke. Ko sta pacienta prenehala z uživanjem sorbitola, so simptomi takoj izginili, težo pa sta hitro pridobila nazaj.

Žvečilke za svež dah in hujšanje?
Žvečilke za svež dah in hujšanje? FOTO: iStockphoto

Umetno sladilo z odvajalnim učinkom
Umetno sladilo sorbitol, ki ga vsebujejo žvečilni gumiji brez sladkorja, je povzročalo diarejo. Substanco sicer uporabljajo v različne namene, med drugim tudi kot odvajalno sredstvo. Zato se ne gre čuditi, da ima prekomerno uživanje tega sladkornega alkohola, odvajalni učinek. Opozorilo je sicer napisano na ovitku žvečilk. Vendar do takega učinka ne pride pri vseh ljudeh, temveč le pri tistih, ki imajo občutljiv želodec.

Sorbitol tudi v sadju
Zdravnik iz Berlina Juergen Bauditz  pravi, da je za manjše želodčne težave, kot sta napihnjenost in krči, dovolj že 5 do 20 gramov sorbitola. Za hujše težave, kot sta denimo diareja in neželena izguba teže, pa je potrebno zaužiti več kot 20 gramov tega umetnega sladila. Ne vsebujejo ga le žvečilke, temveč tudi sadje: jagode, hruške, češnje, marelice, breskve in jabolka.

Žvečilni namesto sladice!
S pomočjo žvečilk sicer nekateri namerno izgubljajo težo. Raziskava, ki so jo opravili v Angliji, kaže, da lahko le z enim žvečilnim pred kosilom, zmanjšate lakoto in ukrotite svoj apetit. Znatno lahko zmanjšate vnos kalorij, ki jih sicer zaužijete s sladicami, ki se priležejo po kosilu. Pri prostovoljcih, ki so sodelovali v testiranjih, je bila v časovnem intervalu ene, dveh in treh ur želja po hrani bistveno manjša,  če so žvečili žvečilni gumi. Večina od nas ima navado po kosilu zaužiti nekaj, kar vsebuje sladkor. Z žvečilnim lahko nadomestite visok kalorijski vnos, ki bi ga sicer vnesli v telo z nezdravimi sladkarijami. Prav tako se je hrani lažje upreti, če imate v ustih žvečilko, saj se je morate najprej znebiti, kar je še dodatna ovira, preden ugriznete v 'prepovedani sadež'. Dokazano je, da se na raznih srečanjih, kjer se sestane več ljudi in je hrane na pretek, prenajedamo. V takem primeru je dobro, da namesto hrane, raje vzamete žvečilni, ki vam vsaj malo prepreči prekomerno uživanje hrane. Opozoriti vas sicer moramo, da žvečenje v družbi ni najbolj kulturno, zato to počnite diskretno.

S količino nikar ne pretiravajte.
S količino nikar ne pretiravajte.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471