Zadovoljna.si
Nuška in Ines

Novice

Ponosni na svoje kilograme

Teja Grapulin
2010-03-19 18:46
9

Nuška Drašček in Ines Dolžan sta dve znani Slovenki, ki sta se odločili podirati tabuje na področju lepotnih standardov. Glede svoje postave sta morali požreti že marsikatero grenko, a sta odločeni, da ne bosta popustili.

Nuška Drašček, priznana in uspešna pevka, je sicer zadnje čase bolj vitka kot kadar koli. Toda svojo spremenjeno postavo pripisuje temu, da si je zaželela bolj zdravega in aktivnega načina življenja, zato je kar veliko v fitnesu. ''Jaz obožujem hrano, sem gurman, rada jem meso, zelenjavo, sadje, obožujem sladice, sem raje pol ure več v fitnesu, kot da bi se odrekla sladici,“ pravi nasmejana Nuška. Pred časom se je odločila, da širni Sloveniji pove, da so ženske lepe, tudi če ne dosegajo mer 90 – 60 – 90. ''So se pa dogajale razne izmišljotine, češ da sem popustila pod pritiski in se spravila hujšat, ali pa pripombe v stilu, da bi se bilo dobro zaviti v črnino, ker se kak simpatičen kilogramček bolje zakrije v črnini.“ Čeprav je ne moti to, da se govorijo razne stvari glede njene postave, se ji zdi nesmiselno, da bi kaj takega dopuščala. ''Zagotovo ni vitkost najpomembnejša informacija o človeku, zato sem bila presenečena, da so se 'zapičili' v nekaj takega. Rekla sem si, če imate vi težave s tem, jih imejte, jaz jih nimam.“

Pritiski so, a se jim ne da

Spominja se svojih začetkov na sceni, ko je tu pa tam od koga slišala, da bi morala biti bolj vitka, da so druga dekleta na sceni bolj suha. “Bili so pritiski, ti skušajo vsiliti občutek, da bi moral biti drugačen,” se spominja. A kot pravi, nikoli ni bila suhica, vedno je nosila konfekcijsko številko 40 in težko bi kdaj zlezla v manjše številke. Nihče je ne bo prepričal, da je za pevko ključno, da ima postavo, ki ustreza nekim družbenim lepotnim idealom.

Vedno več motenj hranjenja

Nuško skrbijo vse pogostejše motnje hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija, zato bo svoje mnenje o lepotnim idealih povedala, kadar koli bo imela možnost. In se na drugi strani za svoje občinstvo vedno maksimalno potrudila, ker njena publika si želi kakovostne glasbe in ne koščene Nuške. ''Vedno sem namreč verjela, da je za pevko ključno to, da zna peti,“ pravi Nuška. Za nastope se seveda najbolje uredi in si ne postavlja kakšnih posebnih omejitev. ''Nima smisla nekaj obsedeno zakrivati, važno je, da se ti dobro počutiš, da nimaš občutka, da moraš trebuh noter tiščati. Pomembno je, da se dobro počutiš in da je vse skupaj estetsko.“ Trikov ženske tako poznamo dovolj, dodaja.

Nekateri ne prenesejo debelih ljudi

Ines Dolžan je vedno bila okrogla, ali kot sama sebi reče, debela. Spoznali smo jo kot miss simpatičnosti. Odzivi so bili sicer večinoma pozitivni, a vedno se najdejo nekateri, ki ne prenesejo drugačnosti. “A zakaj bi se obremenjeval z dvajsetimi odstotki tistih, ki te ne marajo, če te podpira osemdeset odstotkov,” pravi Ines. Danes je znana prav po tem, da se bori za vsa dekleta in vse ženske, ki bijejo boj s kilogrami. In tudi brez oklevanja pove, da pri svojih 167 centimetrih tehta 100 kilogramov ter nosi konfekcijsko številko 48 ali 50.

Obrnila se je na policijo

Zato tudi pove naglas, da se je morala obrniti celo na policijo zaradi takšnih, ki ne prenesejo njenega pojavljanja v medijih. Tako na njen telefon prihajajo sporočila, v katerih jo žalijo in jo želijo spraviti v slabo voljo, pa ne dosežejo svojega namena. Miss simpatičnosti in nekdanja udeleženka Kmetije slavnih je odločena iti svojo pot. Tako je tudi ustanovila Društvo za kakovost življenja močnejših ljudi. Kar ne pomeni, da zagovarja debelost, saj se zaveda, da preveč odvečnih kilogramov ni zdravo. Želi sporočiti le, da imajo tudi debeli ljudje pravico do kakovostnega življenja, da jim ni treba tičati za štirimi stenami, da so si lahko všeč kljub maščobnim blazinicam, ki krasijo pas in boke.

Nesramne pripombe o debelosti

Ines se je začela sprejemati v puberteti, kar ni bilo lahko, saj je ves čas morala poslušati zlobne pripombe o svoji postavi. ''Rada bi, da ljudje sprejmejo tudi tiste, ki nismo vitki. Kajti na mladih dekletih lahko nesramne pripombe glede postave pustijo hude posledice. Res ni lepo poslušati, kako si grda in debela,“ pravi Ines, ki vsem puncam svetuje, naj se na te opazke ne ozirajo. ''Tudi mi smo veseli in lepi!“

V bližnji prihodnosti si želi organizirati novo modno revijo za ženske z močnejšo postavo, a pravi, da ima pri tem kar nekaj težav, saj težko dobi manekenke. ''Skoraj nemogoče je dobiti modele, ki bi želeli hoditi na modni reviji, ker imajo probleme s samozavestjo, na drugi strani pa je problem dobiti kreatorje, ki bi delali za močnejše, ker je težko sešiti obleke za močnejše, saj ne moreš narediti deset enakih oblek.“

Naj gre za kapljico v morje ali pa premik gore, Nuška in Ines vesta, da počneta pravo stvar in sta odločeni nadaljevati svojo pot.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141