Zadovoljna.si
Alkohol odpira tek.

Novice

O čem nam lažejo v nekaterih gostinskih lokalih?

Z.K.
29. 02. 2012 14.24
2

Vsak si rad privošči kosilo ali večerjo v restavraciji, saj si s tem prihranimo včasih naporno kuhanje in pomivanje posode. Vendar pa obrok v gostinskem lokalu ni vedno najbolj zdrav in tudi poceni ne. Ne nazadnje v nekaterih restavracijah uporabljajo različne trike, da bi pridobili čim več strank in povečali promet. Preberite nekaj zanimivih dejstev.

Maček
Maček FOTO: iStockphoto

Številke priredijo

V nekaterih restavracijah so na voljo seznami jedi, na katerih je navedena tudi energijska vrednost jedi. Pri nas lahko to zasledimo v restavracijah s hitro prehrano. Vendar pa se na številke ni dobro zanašati, saj te niso vedno točne. Denimo, kadar jed vsebuje 0,5 odstotka maščob, pogosto raje zaokrožijo kar ničlo. Drugače povedano, ničla ne pomeni vedno nič odstotkov.

Zavedajo se obsedenosti z zdravo hrano

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Cornell je pokazala, da običajno pojemo več, kadar si obrok privoščimo v restavraciji z zdravo hrano. Zaužili naj bi 130 odstotkov več kilodžulov, kot v restavracijah z običajno hrano. Temu naj bi bilo tako, ker si dajemo potuho s predjedjo in sladico, saj imamo v mislih, da je glavni obrok zdrav in z nizko energijsko vrednostjo. Prav tako zdrava hrana lahko včasih vsebuje ravno toliko kilodžulov kot nezdrava, saj je bistven način priprave, kar pa pogosto spregledamo.

Belo vino
Belo vino FOTO: iStockphoto
Manipulacija na jedilniku

Ameriška raziskava je tudi pokazala, da v prestižnih restavracijah poleg jedi napišejo le številke, ob katerih pozabijo dodati valuto. Tudi na to temo so opravili raziskavo na univerzi Cornell, kjer so ugotovili, da gre za psihološki trik, ki človeka prelisiči, da se osredotoči na hrano in ne ceno, kadar zraven številke manjka simbol evra ali kakšne druge valute. Včasih lahko opazimo fotografije le nekaterih jedi, običajno tistih dražjih. S psihološkega vidika namreč raje naročimo jed, kjer je priložena tudi fotografija. Gre za jedi, ki bi jih gostinci radi prodali in so na mestu, ki najprej pade v oči. To je na desni strani.

Dodatek za le evro več

Pogost trik pri restavracijah s hitro prehrano je tudi ta, da pri določenih menijih dodajo še mamljiv dodatek, ki največkrat vsebuje veliko število kilodžulov, če le dodamo še evro ali dva. V tistem trenutku se nam zdi ideja dobra, saj bi sicer za isti dodatek plačali več. Tako smo ob še dodaten evro, v telo pa po nepotrebnem vnesemo večje število kilodžulov.

Želijo vas 'napiti'

Še ena zanimiva ugotovitev ameriške raziskave je, da gostom v restavracijah pogosto že pred samim obrokom ponujajo kozarček vina ali pa morda celo koktajl. Alkohol stimulira apetit, zato ni nič čudnega, da s tovrstnimi ponudbami še dodatno spodbudijo željo po slani in nezdravi hrani, količina, ki jo gosti zaužijejo, pa je veliko večja, kot bi bila sicer.

Alkohol odpira tek.
Alkohol odpira tek.FOTO: iStockphoto

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658