Zadovoljna.si
Poroka Katarine Medici in vojvode Orleanskega leta 1533 je prinesla visoke pete tudi v žensko modo.

Novice

'Od višine se zvrti'

Zadovoljna.dnevnik.hr
2008-08-27 12:38
2

Dejstvo je, da moški težko razumejo žensko navezanost na čevje. Za mnoge predstavnice ženskega spola je postal to fetiš, še več pa je takih, ki prisegajo izključno na visoke pete. Res so seksi, pa vendar z vsakim centimetrom bolj škodljive za naše zdravje.

Moškim še danes ni jasno
Odnos do čevljev z visokimi petami se je skozi zgodovino spreminjal. Moški se mnogokrat sprašujejo, kaj sili ženske, da svoje noge tiščijo v čevlje z 10- ali 12-centimetrsko peto. Če malo pobrskajo po zgodovini, lahko odkrijejo, da so bile visoke pete modni hit med predstavniki moškega spola. Čeprav se nam v današnjem času to zdi nemogoče, obstaja enostavna in logična obrazložitev. Nekoč je bilo jahanje konj del vsakdanjega življenja. Med jahaško opremo so sodili tudi čevlji z malo višjo peto. Zagotavljala je stabilnost noge in takratnim »macho« tipom omogočala, da so ostali v sedlu.

Visoke pete statusni simbol
Z jahanjem so se ukvarjali predvsem bogataši. Tako so visoke pete kmalu postale statusni simbol. Iz obuval za jahanje so hitro postale obutev za "vsak dan".

Poroka italijanske plemkinje Catarine de Medici in vojvode Orleanskega leta 1533 je vnesla visoke pete tudi v žensko modo. Nevesta je poročni par čeveljcev s peto naročila od priznanih mojstrov iz Firenc, ki so bili v tistem času »zakon« med izdelovalci čevljev. Ko je kraljevska nevesta sprehodila svoj par poročnih čevljev, so takoj postali hit tudi med drugimi pripadnicami nežnejšega spola.

Norenje z visokimi petami
In tako se je začelo norenje za visokimi petami, ki je trajalo naslednjih dvesto let. Višji je bil status dame v družbi, višje so bile pete, ki jih je nosila.

Vse do 18. stoletja so bile visoke pete »in«. Francoska revolucija je odnos do za življenje pomembnih dobrin spremenila, tako je prinesla nov pogled tudi na visoke pete. Naenkrat je bilo neprimerno kazati razkošje, višina pet se je znižala, ženske pa so spet stopile na bolj trdna in stabilna tla.

Konec 19. stoletja so visoke pete ponovno postajale modne in tako je še danes.

Strokovnjaki o visokih petah

Občasno nošenje visokih pet našemu zdravju ne bo škodilo, pravijo specialisti otropedi. Kadar pa z višino pet ali pa z preživetimi urami v takšni obutvi pretiravamo, se to lahko zgodi.
Ortopedi ne priporočajo ekstremno visokih pet, opozarjajo v ljubljanskem Kliničnem centru in dodajajo, da dolgoročno vsakodnevno nošenje povzroča težave s hrbtenico. Celotno težišče telesa se premakne naprej, kar obremeni sprednji del stopal. Pritisk na nartni lok pa vpliva na sprembo drže. Najprimernejša obutev, ki jo priporočajo strokovnjaki, je čevelj s pet do šest centimetrsko peto.

Svoje mnenje lahko izrazite tudi na forumu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141