Zadovoljna.si
Odpuščena, ker je imela sive lase - 3

Novice

Odpustili so jo, ker ima sive lase

Z.B.
13. 07. 2011 12.50
1

Sandra Rawline je tožila podjetje, v katerem je zasedala enega od vodilnih položajev, ker so jo odpustili zaradi sivih las. Vodstvo podjetja se zdaj brani, da imajo med zaposlenimi tudi starejše ljudi od sivolase dame. Rawlinova pa pravi, da se je odnos do njenih srebrnih las spremenil, ko je vodstvo zaposlenim naročilo, naj si omislijo nekoliko bolj mladosten videz.

Sandra Rawline, ki je v teksaškem nepremičninskem podjetju Capital Title zasedala eno od vodilnih mest, trdi, da njeni sivi lasje do avgusta 2009 niso motili nikogar. Do preobrata je prišlo poleti pred dvema letoma, ko so glavno vodstvo podjetja preselili v eleganten predel v Houston in so šefi nepremičninske družbe zahtevali od svojih zaposlenih, naj postane njihov videz nekoliko 'bolj moden'. 52-letni Sandri so še posebej naročili, naj na delo prihaja v bolj mladostnih oblačilih, naj začne nositi nakit, sive lase pa naj pobarva. Rawlinova, ki je sivolasa že od svojega dvajsetega leta, je zavrnila bizarno zahtevo vodstva, da si pobarva lase, to pa naj bi bil vzrok, da so jo odpustili.

Ponižana in oškodovana

Američanka je na sodišču v Houstonu vložila tožbo proti svojemu bivšemu podjetju zaradi diskriminacije na delovnem mestu. Zahteva odškodnino, ker so jo ponižali, s tem, ko so jo odpustili, pa so ji povzročili tudi finančno škodo. Pred nekaj meseci se je sicer zaposlila v drugem podjetju, kjer prav tako dela s strankami, vendar ne zaseda vodilnega mesta in je zaradi tega njena plača veliko nižja. Kot trdi, naj bi v njenem bivšem podjetju že teden dni po tistem, ko so jo odpustili, na njenem delovnem mestu zaposlili 10 let mlajšo žensko: "Trdo sem delala za to podjetje," je Rawlinova povedala za Houston Chronicle, ki tudi razkriva, da je bila Američanka na prejšnjem delovnem mestu zelo uspešna ter je leta 2004 in 2005 prejela posebno priznanje kot najboljša delavka v podjetju.

Nikogar ne bi smeli ponižati, ker se stara

Sandrin odvetnik Robert Dowdy je ogorčen zaradi ravnanja vodstva podjetja Capital Title: "Nikogar ne bi smeli ponižati, ker se stara. Za stranke nepremičninskega podjetja je pomembna profesionalnost zaposlenih, ki dobro poznajo svoje delo in zanje ni najbolj pomembna stvar v življenju barva las." Teksaško podjetje sicer zavrača vse obtožbe, direktor podjetja Bill Shaddock pa celo trdi, da so izjave Rawlinove povsem neutemeljene in absurdne: "Zaposlil bi tudi človeka, ki ima 150 let, če bi se izkazal, da obvlada delo." V sporočilu za javnost je vodstvo podjetja pojasnilo, da 52-letne Američanke niso odpustili zaradi njenih sivih las, temveč zato, ker ena najbolj pomembnih strank ni želela več sodelovati z njo: "Že nekaj časa je ta stranka zavračala sodelovanje z Rawlinovo. Zato v našem podjetju zanjo ni bilo več dela." Po mnenju vodstva podjetja so obtožbe Rawlinove nesramne tudi zato, ker naj bi za podjetje še vedno delali ljudje, ki so precej starejši od nje.

Američanka je zavrnila zahtevo, naj si pobarva sive lase.
Američanka je zavrnila zahtevo, naj si pobarva sive lase. FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413