Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Za zabavo si je odrezala glavo!

Z.N.
13. 08. 2011 14.20
13

Po 'plankingu' – fotografiranju na nevarnih krajih – je v modo prišel 'horsemaning'. Gre za optično iluzijo, za katero mediji napovedujejo, da bo še večji hit kot 'planking', razveseljujoče za večino pa je, da tovrstno fotografiranje, v nasprotju s 'plankingom', ni nevarno.

Potem ko se je po svetu razširilo objavljanje fotografij, posnetih na nevarnih krajih, za katero se uporablja izraz planking in se je že večkrat tragično končal, se je pojavila nova različica fotografiranja, imenovana owling. Pri slednjem gre za to, da se oseba postavi recimo na rob ograje tako kot sova (owl v angleščini pomeni sova), kar je lahko zelo nevarno, saj pri čepenju na ograji zlahka pride do padca. Zdaj je vse bolj popularna nova oblika fotografiranja, ki je še bolj atraktivna in povsem nenevarna.

Planking in owling nadomestil horsemaning

Novo obliko fotografiranja so poimenovali horsemaning, če je bil pri plankingu in owlingu 'junak' le en, pa sta tu nujno potrebni vsaj dve osebi. Ena oseba se mora uleči tako, da se vidi le telo – brez glave, medtem ko se druga postavi nekoliko stran od te osebe, pokaže pa le glavo, brez vratu in telesa. Kdor vidi fotografijo, tako najprej pomisli, da je na njej oseba z odrezano glavo. Bolj kot je obraz osebe, ki objektivu nastavi glavo, grozljiv in resničen, boljša je fotografija, šteje pa tudi domiselnost – nekateri se fotografirajo na postelji, drugi na stopnicah, tretji uprizarjajo avtomobilske nesreče ... Skratka, kot pišejo tuji mediji, domišljiji je treba dati prosto pot in pokazati čim večjo kreativnost.

Prvič 'odrezali glavo' leta 1920

Čeprav horsemaning postaja popularen komaj zdaj, so domnevno prvo fotografijo na ta način posneli že leta 1920. Na njej je deklica, za katero se zdi, da je obglavljena. Maja letos je Matt Topera na spletu objavil fotografijo v sepia barvah, na kateri je videti, kot bi bil obglavljen, fotografijo pa je poimenoval 'the original'. Sledile so še številne fotografije drugih uporabnikov interneta in tako se je horsemaning razširil po svetu. 9. avgusta so bili na spletu objavljeni številni članki na to temo, samo dan pozneje pa je imela stran oboževalcev horsemaninga na socialnem omrežju Facebook že 839 oboževalcev, število pa se iz dneva v dan še povečuje. Oboževalci objavljajo svoje fotografije in tekmujejo, kdo se je bolj odrezal.
 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413