Zadovoljna.si
Opravljanje lahko blagodejno deluje na zdravje žensk.

Novice

Opravljanje lahko spremeni svet

Z.V.
2010-05-24 18:50
0

Verjeli ali ne, opravljanje je lahko nevarno orožje v boju za vplivni položaj v službi, a hkrati socialno povezuje in blagodejno vpliva na zdravje žensk.

Večina meni, da je trač banalna aktivnost, čeprav se je sleherni med nami najverjetneje že prepričal, da so govorice lahko dokaj nevarna zadeva in nastanejo s točno določenim namenom. To potrjujejo tudi znanstvene raziskave, ki trač ocenjujejo kot izredno močno orožje za vzpenjanje na poklicni lestvici. Obenem pa je trač tudi pomemben produkt evolucije in nenazadnje ima blagodejen učinek na zdravje žensk. Opravljanje pospešuje širjenje družbenih vezi in vpliva na sprejemanje ekonomskih odločitev, so ugotovili italijanski strokovnjaki.

Težave v službi

V študiji, ki jo je vodil dr. Flaminio Scvarzoni z univerze v Brescii, so raziskali, kako govorice vplivajo na obnašanje bankirjev, menedžerjev in borznih posrednikov. Ugled in govorice zelo vplivajo na sprejemanje ekonomskih odločitev, do katerih sicer prihaja na osnovi racionalnih razmišljanj. “Občutljivost na govorice pri sprejemanju pomembnih ekonomskih odločitev ima podzavestne in emocionalne elemente,” je pojasnil dr. Scvarzoni. Študija italijanskih znanstvenikov je le ena v vrsti raziskav, ki so bile narejene o opravljanju. V strokovnem časopisu sodobne etnografije so objavili raziskavo o opravljanju na delovnem mestu. Raziskovalci so ugotovili, da je opravljanje močno orožje v ‘bojui’ za vplivnost v službi. “Ko sedite na poslovnem sestanku, pozorno poslušajte, kadar beseda nanese na ljudi, ki niso prisotni. Včasih so izrečene besede orožje, ki bo dotične ljudi pokopalo. V primeru pa, da je o teh osebah govora v pozitivnem smislu, lahko postane opravljanje kompliment, zaradi katerega bodo pridobili na ugledu, “ ugotavlja eden od avtorjev študije Tim Hulett.

Prebudi hormone

Opravljanje lahko blagodejno deluje na zdravje žensk, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Michigan in je vključila 160 študentk. “Ko opravljajo, so ženske med seboj povezane, v to pa je vključenih veliko hormonov, ki znižujejo stres in anksioznost, “ pravi vodja raziskave Stephany Brown. Čeprav so mnogi prepričani, da je ogovarjanje zelo banalna aktivnost, znanstveniki trdijo, da je pomemben produkt evolucije. V knjigi ‘Opravljanje in evolucija jezika’ je oxfordski profesor Robin Dunbar postavil tezo, da je opravljanje pomembno, saj pomaga pri nastanku družbenih vezi. “Trač je orodje za družbeno povezovanje ljudi,” meni Dunbar, ki tudi trdi, da dve tretjini vsakega pogovora porabimo za opravljanje. “Opravljanje je priljubljena sprostitev v vseh družbah. Poznati dejstva o drugih ljudeh pomeni pridobiti na moči. Ljudje radi opravljajo, saj jim tisto, česar drugi ne vedo, prinaša strateško prednost v igrah življenja,” pravi znani jezikoslovec Steven Pinker.

Trači v medijih

Tudi vsebine, ki polnijo rumene rubrike, so opravljanje. Rumene vesti se na svetovnem spletu širijo s presenetljivo hitrostjo! Le kdo bi pomislil, da se za to ugotovitvijo skriva resna znanstvena raziskava. Strokovnjaki rimske Univerze La sapienza so odkrili formulo, s pomočjo katere je mogoče natančno izračunati hitrost, s katero se 'opravljanje' širi v socialnih mrežah kot sta Facebook ali Twitter, pa tudi na svetovnem spletu na splošno. Študijo sta finančno podprla Yahoo Research in Ibm. Trije avtorji raziskave, redni profesor in direktor oddelka za informatiko na Univerzi La Sapienza Banconesi in njegova diplomanta Flavio Chierichetti in Silvio Lattanzi, znajo torej s pomočjo posebne formule izračunati, koliko časa porabi 'rumena' novica, da se razširi po internetu. Vodja študije je pojasnil, da je bil cilj raziskave določiti hitrost in pogoje, s katerimi se govorice širijo v socialnih omrežjih različnih razsežnosti. Pomen študije so priznali tudi na mednarodni ravni in so profesorju Banconesiju podelili nagrado ‘Faculty Award IBM’, njegova študenta pa sta dobila odlične ponudbe za delo.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141