Zadovoljna.si
Usta naj bodo zaprta? - 2

Ne prezrite

Oralni seks povzroča raka ustne votline

Z.T./ Z.V.
17. 10. 2010 18.19
2

Podatki o porastu raka ustne votline so zaskrbljujoči: v zadnjih dvajsetih letih je v Veliki Britaniji število bolnikov za polovico višje pri moških, v zadnjem letu pa je zbolelo kar za 3 odstotke več žensk kot leto poprej. Številke so porušile še zadnji britanski televizijski tabu: na Bbc-ju bodo namreč v naslednjih mesecih predvajali dokumentarec, v katerem bodo odkrito govorili o oralnem seksu in tveganjih, ki jih ta prinaša. Kako pa je v Sloveniji?

Oralni seks brez kondoma prinaša tveganje.
Oralni seks brez kondoma prinaša tveganje.FOTO: iStockphoto
Avtorji dokumentarnega filma, ki ga bo vodila britanska igralka Jaime Winstone, se bodo odkrito lotili oralnega seksa in povezave med to spolno prakso ter rakom ustne votline. Nevarna bolezen se najpogosteje pojavi na ustnicah ali jeziku, po zadnjih znanstvenih raziskavah pa je postalo jasno, da te smrtonosne bolezni ne povzroča le kajenje in pretirano pitje alkohola, temveč tudi humani papiloma virus (HPV), ki se prenaša s spolnimi odnosi in je glavni krivec za nastanek raka materničnega vratu.

Število obolelih narašča

Najnovejši podatki britanskega združenja Cancer Research UK, ki trdi, da bolezen dobiva razsežnosti epidemije, so zaskrbljujoči. V Veliki Britaniji zaradi raka ustne votline vsako leto umre okrog 1.800 ljudi. Številke kažejo, da je v zadnjih dvajsetih letih število obolelih med moškimi naraslo za pol, v zadnjem letu pa je dobilo raka ustne votline za 3 odstotke več žensk kot leto pred tem. Strokovnjaki opažajo še eno nevarno anomalijo: število ljudi, ki zbolijo za rakom ustne votline zaradi kajenja pada, medtem ko vidno naraščajo primeri, pri katerih gre vzrok pripisati oralnemu seksu.

Cepljenje proti virusu HPV bi lahko vidno zmanjšalo število okužb.
Cepljenje proti virusu HPV bi lahko vidno zmanjšalo število okužb.FOTO:
Cepljenje in uporaba kondoma

"Jasno je, da imajo več možnosti, da zbolijo, tisti ljudje, ki imajo več različnih seksualnih partnerjev in prakticirajo oralni seks. To velja tako za moške, kot tudi ženske," trdi Lesley Walker, direktorica informacijskega središča združenja Cancer Research UK in dodaja, da bo dokumentarni film, ki ga bodo predvajali na Bbc-ju, v veliko pomoč pri osveščanju ljudi v zvezi z oralnim seksom. Cepljenje proti virusu HPV bi lahko vidno zmanjšalo število okužb, meni dr. Walkerjeva in dodaja, da je še vedno najboljša preventiva uporaba kondoma.

Prof. dr. Maja Primic-Žakelj z Onkološkega inštituta
Prof. dr. Maja Primic-Žakelj z Onkološkega inštituta FOTO: Onkološki inštitut Ljubljana

Kakšna je situacija v Sloveniji?

Pri nas je rak ustne votline, ki izvira iz okužbe z virusom HPV, še izziv za medicinske raziskave, saj gre za novejšo obliko bolezni in je slabo raziskan. Kot ugotavljajo na Onkološkem inštitutu, sta pri Slovencih in Slovenkah za nastanek raka ustne votline bolj problematična čezmerno uživanje alkoholnih pijač in kajenje, domnevajo pa, da je delež tumorjev v ustni votlini, povezanih z okužbo s HPV, nizek, pojasnjuje prof. dr. Maja Primic-Žakelj z Onkološkega inštituta.

Tveganje za prenos spolno prenosljivih bolezni in s tem v določenih primerih razvoja rakavih obolenj obstaja vedno, kadar pride do nezaščitenih spolnih odnosov, eden od spolnih partnerjev pa je nosilec bolezni. Možnost za prenos bolezni se zmanjša ob uporabi kondoma, najbolj zanesljiv način pa je izogibanje tveganim spolnim odnosom. Dekleta naj bi se čim kasneje spuščala v spolne odnose, stalni spolni partner pa pomeni manjše tveganje za okužbo. Virus HPV je zelo razširjen, saj jih obstaja več kot 200 oblik, s cepljenjem pa je mogoče preprečiti zgolj nekatere oblike, je pojasnila dr. Bojana Pinter z Ginekološke klinike. Sicer pa še dodaja, da je mogoče v ustno votlino prenesti tudi druge spolno prenosljive bolezni, na primer sifilis.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478