Zadovoljna.si
Prvorojenka pevke Saške Lendero nosi ime Aria.

Novice

Znani Slovenci imajo bujno domišljijo – Titan, Princesa, Aria ...

M.V.
25. 07. 2011 16.33
44

Med otroki tujih zvezdnikov že nekaj časa razsaja trend nenavadnih imen, vedno bolj pa jim sledijo tudi znani slovenski starši. Tako je Jerca Logan svojega drugega sina poimenovala Titan, hčerka poslovneža Andreja Vizjaka sliši na ime Princesa, pevka Saša Lendero pa veselo teka za hčerko Ario. Sodobni slovenski starši želijo svojega otroka poimenovati čim izvirneje ali preprosto želijo, da ima njihov otrok ime, ki nekaj pomeni oziroma predstavlja.

Anja Križnik Tomažin in njen soprog Matej imata Lilu in Loro.
Anja Križnik Tomažin in njen soprog Matej imata Lilu in Loro.FOTO: osebni arhiv

Časi Maj, Lukov, Nik in Rokov so minili, zamenjali pa so jih Kiare, Sare, Žani in Maji. Današnji otroci se vedno pogosteje ponašajo z imeni, ki morda niso najbolj vsesplošno priljubljena, zato so ravno dovolj posebna, da pritegnejo pozornost. Veliko mero izvirnosti, a morda ne ravno praktičnosti, so v zadnjih letih pokazali tudi znani Slovenci, ki so svojemu naraščaju nadeli vse prej kot običajna imena. Pika Božič je pred desetimi leti nekako začela trend nenavadnih imen pri nas in svojo hčerko poimenovala Liu, deklica pa je pet let kasneje dobila še bratca Taia. Podobno ime kot Pikina prvorojenka nosi tudi starejša hči Anje Tomažin Križnik, deklici je namreč ime Lilu. Le ena črka v imenu loči Anjino hči od novorojenke Boštjana Romiha, ki sta ji starša nadela ime Lila.

Hčerka Wernerja in Andreje nosi zanimivo ime Kanenas.
Hčerka Wernerja in Andreje nosi zanimivo ime Kanenas. FOTO: osebni arhiv

Aria za glasbenika

Med slovenskimi zvezdniki so vedno bolj priljubljena tudi imena, ki nekaj pomenijo. Tako ima Anja Rupel hčerko Luno, prej omenjeni Boštjan Romih poleg male Lile še hčerko Roso in sina Dana, Zmago Jelinčič dve rožici Tiso in Iris, Blažka Muller Pograjc Stello Danico in Leva, Jonas Žnidaršič pa Rozino Zojo. Pred dnevi sta svojo družino za še enega člana povečala tudi Miran Cvikl in njegova žena Jerca, ki sta novorojenega sina poimenovala Titan. Veliko ime za malega dojenčka! Podobno sta se odločila tudi poslovnež Andrej Vizjak in njegova soproga, piarovka Andreja Jernejčič, ki sta hčerki izbrala 'aristokratsko' ime Princesa. Včasih znani Slovenci svoje otroke radi poimenujejo tudi po stvareh, ki so jim blizu, in tako je ime dobila tudi hčerka pevke Saške Lendero, ki ji je ime Aria. "Aria v hebrejščini pomeni levinja, njenega pomena v operi pa ni treba posebej razlagati," je takoj po rojstvu dejal očka Miha Hercog. Glasbeno obarvano je tudi ime prvorojenke pevca Wernerja, ki je skupaj z ženo Andrejo deklico poimenoval Kanenas, kar je naslov uspešnice grške pevke Anne Vissi. Kanenas sicer pomeni "nihče", a slavna starša se na to požvižgata.

Prvorojenka pevke Saške Lendero nosi ime Aria.
Prvorojenka pevke Saške Lendero nosi ime Aria.FOTO: osebni arhiv
Boštjan Romih z Roso in Danom, preden se je družinici pridružila tudi Lila.
Boštjan Romih z Roso in Danom, preden se je družinici pridružila tudi Lila. FOTO: osebni arhiv

Tuji zgledi ali želja po tem, da bi bili posebni

Če so bila včasih slovenska imena, kot so Marija, Janez, Franc in Jožica, izjemno priljubljena, se zdaj veliko staršev ozira čez mejo v angleško govoreče države in svojim otrokom izberejo svetovljanska imena. Naš veslač Iztok Čop ima tako dve hčerki, Amber in Ruby, prvi vnuk ljubljanskega župana Zorana Jankovića nosi ime Vall, z imenom Ruben pa se ponaša prvorojenec prej omenjenih zakoncev Cvikl. Kot protiutež so med slovenskimi estradniki tudi tisti, ki kljub trendu zadnjih dvajsetih let posegajo po čistokrvnih slovenskih imenih. Pevec Vlado Kreslin se lahko pohvali s hčerkama Čarno in Ajdino ter sinom Najem, igralka Pia Zemljič pa svoja sinova kliče Voranc in Franc.

Še vedno največ Marij in Francev

Slovenci tako pridno stopicamo za svetovnimi trendi tudi glede poimenovanja novih generacij. Kljub temu je po podatkih Sursa iz leta 2009 v naši državi še vedno 32.640 Francev, 26.184 Janezov, 23.193 Antonov, 22.776 Ivanov, 22.276 Jožefov, 17.732 Andrejev, 17.100 Markov, 16.438 Jožetov, 13.776 Marjanov in 13.247 Petrov. Med Slovenkami pa je 75.418 Marij, 29.946 An, 12.807 Iren, 12.442 Maj, 11.818 Jožef, 11.417 Mojc, 10.923 Frančišk, 10.524 Matej, 10.221 Nataš in 9.994 Ivan.

Je vaše ime med najbolj pogostimi v Sloveniji ali je kaj posebnega? Če bi lahko sami izbirali svoje ime – kakšnega bi izbrali? Svoje mnenje lahko izrazite tudi na

Facebooku!

Ste se nam že pridružili na Facebooku? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413