Zadovoljna.si
elektrošok

Novice

Na otroku sedem ur izvajali elektrošok terapije

Z.N.
24. 02. 2012 14.35
0

Učitelji na kontroverzni šoli za otroke z motnjami v razvoju v Massachusettsu so najstnika za sedem ur privezali in na njem izvajali elektrošok terapije, s katerimi naj bi pomagali otrokom premagovati težave. A deček se je odzval tako, da je bil tri dni omrtvičen, njegova mati pa je terapije označila za mučenje.

Cheryl McCollins je nekega dne poklicala sina in ga vprašala, kako je, ta pa ji je odvrnil le: "Pomagaj mi!" Najstnik Andre McCollin je bil tri dni skoraj negiben ter ni jedel in ni pil, zato ga je mama odpeljala v bolnišnico, kjer so mu postavili diagnozo "akutna stresna motnja", in začela raziskovati, kaj se je sploh zgodilo. Zahtevala je posnetek varnostih kamer in si ga ogledala. Videla je, kako so učitelji v šolskem centru Judge Rotenberg, zasebni šoli v predmestju Bostona, njenega sina zvezali na bolniško mizo z obrazom obrnjenim navzdol, mu na glavo namestili čelado in 31-krat skozi njega spustili električni tok, vsakič, ko je zakričal. Elektrošok terapijo so brez premora izvajali kar sedem ur, v tem času pa si deček sploh ni mogel oddahniti, iti na stranišče, popiti kozarca vode ali jesti. Andre McCollin je po poročanju tujih medijev še ena žrtev elektrošok terapij, ene izmed mnogih vprašljivih terapij, ki jih izvajajo v šoli za otroke z motnjami v razvoju. Andrejeva mati se bori, da bi posnetek elektrošok terapije prišel v javnost, a ji za zdaj to še ni uspelo. Osebje naj bi se za terapijo odločilo po tem, ko je Andre udaril člana osebja.

Tožba zoper šolski center

Žrtev terapije naj bi Andre bil oktobra 2002. "To je hujše kot v nočni mori," je za My Fox Boston povedala dečkova mama Cheryl McCollin. "Je grozljivo. Ubogi Andre je moral to trpeti, pa nihče ne ve zakaj." Od leta 2007 je šest od 1000 otrok, ki so obiskovali center, umrlo zaradi spornih terapij. Cheryl McCollin zdaj center toži, ker naj bi tamkajšnji učitelji mučili njenega sina. "Do sedaj so se vedno izvlekli tako, da so vztrajali pri tem, da terapije niso slabe in da pomagajo otrokom," je povedal Andrew Meter, odvetnik McCollinove. "Ampak priče, ki jih imamo, potrjujejo, kaj vse se dogaja v šolskem centru in da je vse, kar so do sedaj trdili, laž." "Andre se sploh ne pogovarja z mano. Držim ga za roke in mu govorim, da ga imam rada," je povedala njegova mama Cheryl. "Nihče se mi ni opravičil za to, pravijo le, da je to del terapije."

elektrošok
elektrošok FOTO: iStockphoto

Elektrošoki ne škodijo?

V šolskem centru so pojasnili, da elektrošok boli malce bolj kot ščipanje in da otrokom ne škodi, s čimer pa se tako mati kot mnogi drugi strokovnjaki ne strinjajo. V šolskem centru, ki so ga ustanovili leta 1971, naj bi izvajali še nekatere druge oblike sicer nezaželenih terapij, s katerimi naj bi pri obnašanju otrok dosegali pozitiven učinek. Predvsem naj bi pomagali otrokom z različnimi vedenjskimi motnjami in tistim, ki so nagnjeni k samopoškodbam. Kot še zatrjujejo, šok terapije niso nekaj, kar bi starši in otroci objokovali. "Gre za terapijo, ki ni kaj dosti bolj boleča od ščipanja in je zelo cenjena v znanstveni literaturi. Je izjemno učinkovita in nima nobenih večjih stranskih učinkov," navajajo v svoji publikaciji. Zanimivo je, da ne dovolijo objave posnetka, saj bi si po njihovem mnenju javnost njihove terapije lahko narobe razlagala.

Pri nas elektrošokov ne izvajajo več

Nekoč zloglasno zdravljenje z elektrošoki se v nekaterih državah uporablja še danes, le da je sodoben način zdravljenja z elektrošoki veliko manj mučen za pacienta kot pred desetletji. Včasih so šoke izvajali na živo, dandanes pa je pacient v anesteziji. Pogoste posledice v preteklosti so bile težave s spominom, a naj teh danes ne bi bilo. Kljub vsemu terapij z elektrošoki (t. i. elektrokonvilzivno zdravljenje) pri nas že okoli 20 let ne izvajajo več, sicer pa jih izvajajo v sosednji Avstriji in na Hrvaškem. Po drugi svetovni vojni se je elektroterapija tudi v Sloveniji izvajala v anesteziji, nato pa se je še pred letom 1990 začela opuščati. Pri šok terapijah gre za to, da se skozi človekove možgane spusti električni tok z napetostjo od 70 do 400 voltov in jakosti od 200 do 1600 miliamperov. Navadno traja po en šok od delčka sekunde do več sekund, običajno pa pacient prestane šest do dvanajst terapij.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368