Zadovoljna.si
Žalosten otrok

Novice

Ples afganistanskih dečkov

T. G.
2010-05-19 18:55
6

Predvsem na območjih severnega Afganistana je nekaj običajnega, da si bogati in vplivni možje kupujejo mlade fante, ki morajo potem ustreči vsem njihovim željam. Plešoči dečki, kot jim rečejo, postanejo sužnji in so žrtve zlorab, pred katerimi tamkašnja javnost zatiska oči.

Bacha Bazi oziroma prevedeno 'boy play' je grozljiva praksa, ki jo prakticirajo afganistanski veljaki. Televizijska mreža Frontline je pripravila reportažo, objavljena je tudi na YouTubeu, ki pripoveduje o tem, kako v Afganistanu prodajajo mlade fante visokim predstavnikom vojaške oblasti in vplivnim gospodarstvenikom, ki so bodisi samski bodisi poročeni možje. Te mladeniče potem njihovi lastniki izkoriščajo, pred njimi morajo plesati in imeti z njimi spolne odnose, običajno si jih tudi izmenjujejo. Med vladavino Talibanov je bil Bacha Bazi prepovedan, a se je kaj kmalu vrnil in se še bolj razširil po vsej deželi. Gre za sicer nezakonito početje, a je nekaj zelo običajnega in družbeno sprejemljivega, zato se niti ne preganja.

Dečki, ki so predmet prodaje in zlorabe, so običajno sirote ali otroci iz zelo revnih družin. Nekateri so stari zgolj 11 let, nekatere prodajo lastni starši. Njihovi lastniki jih običajno oblačijo v ženska oblačila, jih naučijo plesa in petja, nato pa jih 'uporabijo' za lastno zabavo in za zabavo svojih prijateljev. Lastniki svoje dečke – sužnje običajno izpustijo, ko so stari 19 let, ko se lahko poročijo in si pridobijo status 'moža', čeprav se je težko otresti stigme nekdanjega spolnega sužnja.

Prodani in zlorabljeni

V deželi, kjer sta spola strogo ločena, je nekaj popolnoma običajnega, da na porokah moški plešejo z drugimi moškimi. Na območjih severnega Afganistana pa so nekdanji vojaški veljaki in mudžahedini šli korak dlje. Afganistanski novinar Najibullah Quraishi, ki se je vrnil v svojo domovino, si je pridobil zaupanje enega od nekdanjih vodji mudžahedinov in bogatega poslovneža Dastagnerja. Pod pretvezo, da pripravlja dokumentarec o podobnih pojavih v Evropi, se je Quraishi prebil v svet Bacha Bazi, v katerega ga je popeljal prav Dastagner. V svoj objektiv je ujel svet, v katerem si možje moči prizadevajo, da bi si prilastili in izrabili dečke. ''Potujem iz province v provinco, da bi izkusil srečo in užitek z dečki,'' mu je povedal Afganistanec, ki je poznan pod vzdevkom 'Nemec'. 'Nemec' je tudi neke vrste zvodnik, ki moškim 'dobavlja' mlade fante. ''Tisti, ki niso posebej nadarjeni za ples, bodo uporabljeni za druge namene ... Hočem reči, za sodomijo in druge seksualne aktivnosti.“

Nezakonito, a dopuščeno

Quraishi je skozi pogovore s pomembneži Bacha Bazi spoznal, da zlorabe, ki se dogajajo, pravzaprav ne veljajo za nekaj nemoralnega, saj možje brez slabe vesti in skrivanja zlorabljajo najšibkejše člene družbe. ''Grozljivo je bilo spremljati, kako neobremenjeno ti možje izkoriščajo mladeniče, še huje pa je bilo opazovati, kako ponosno se s svojimi sužnji postavljajo pred svojimi prijatelji. Najhuje je bilo, da se jim njihovo početje ni zdelo popolnoma nič napačno.“ Tako je neki ostareli nekdanji poveljnik imenovan Mestray, ki ima dobre odnose z najvišjimi predstavniki afganistanske vojske, povedal, da si je kupil dečka, ker so preprosto vsi poveljniki imeli svoje dečke, partnerje. ''Med vojaškimi poveljniki vlada tekmovalnost. Če nisem imel svojega dečka, nisem mogel tekmovati z njimi." O tem, da ne morejo živeti brez svojih priležnikov, pripovedujeta še dva ugledna Afganistanca. ''Zelo rad objemam dečke. Njihov vonj me ubija,“ pove Yawar, 38-letni poslovnež, ki si je kupil petnajstletnika. ''Nimam žene, on je kot moja žena. Oblačim ga v ženska oblačila, poleg tega spi poleg mene. Rad ga imam, pomeni mi vse.“ Afganistanski veljaki si prizadevajo, da bi bili lastniki najlepšega in najboljšega dečka, s katerim bi se lahko hvalili pred svojimi prijatelji. ''Bil sem poročen 20 let, a me je žena zapustila zaradi mojega fanta. Z njim sem se igral vsako noč,“ je povedal 42-letni veleposestnik.

Vpleteni so tudi vladni uradniki

''Gre za ogabno prakso. Imeti dečka v ujetništvu je neke vrste suženjstvo. Gre za obliko seksualnega suženjstva,“ pravi Radhika Coomarasawamy, posebna predstavnica Združenih narodov za otroke v vojnih razmerah. Prepričana je, da je Bacha Bazi mogoče zaustaviti zgolj s preganjanjem oseb, ki storijo kaznivo dejanje. Afganistan namreč ima zakonsko podlago za preganjanje te prakse, a se nič ne stori. V dokumentarnem filmu sicer policisti, ki jih je Quraishi intervjujal, zatrjujejo, da bodo možje, ki sodelujejo pri tej praksi, aretirani in kaznovani, ne glede na njihovo moč in bogastvo. Toda istega dne, ko je novinar opravil intervjuje s policisti, je med Bacha Bazi v objektiv ujel dva policijska uradnika. ''Veliko je vladnih uradnikov, ki uradno nasprotujejo tej praksi, a hkrati so prav oni tisti, ki zlorabljajo dečke. Strah pa me je navesti imena tistih, ki so v to vpleteni,“ je povedal Nazir Alimy, ki je za UNICEF pripravil poročilo.

Bojijo se, da bi jih umorili

Quraishi je govoril tudi z zlorabljenimi dečki, ki se bojijo, da bi jih pretepli in umorili. ''Če poskusimo pobegniti, nas ubijejo,“ je povedal neki 13-letnik. Novinar se je pogovarjal tudi z družino petnajstletnega Hafiza, ki naj bi ga ubili, potem ko je poskusil pobegniti svojemu gospodarju, znanemu baronu droge in vojnemu veljaku. V Hafizovem primeru so celo aretirali neko osebo, policista, ki je priskrbel pištolo, s katero je bil deček umorjen. Policist je bil obsojen na 16 let zaporne kazni, a so ga po nekaj mesecih izpustili. Hafizova družina sumi, da je dečkov nekdanji lastnik podkupil uradnike, da je bil policist izpuščen. ''Če bi bile te osebe kaznovane, se to ne bi dogajalo,“ je prepričana Hafizova mama.

'Nismo homoseksualci ali transeksualci'

''Star sem bil komaj 14 let, ko je nekdanji uzbekistanski poveljnik želel seksati z mano. Zapustil sem svojo družino in postal njegov tajnik. Z njim sem že deset let, zdaj sem že odrasel, a še vedno me ljubi in še vedno spim z njim,“ zaupa Shir Mohamed. Njegova zgodba je le ena od mnogih. Zgovorna je tudi pripoved 16-letnega Mustafe. ''Dedek mi je vedno govoril, naj se pazim moških, ker sem čeden. Nekega dne me je v mestu napadel neki mehanik, moja družina se me je odrekla, moral sem oditi in postal suženj tega moškega. Zdaj sem pri nekom drugem in naučil me je plesa.“ Habib je bil star komaj 13 let, ko se mu je družina odrekla. ''Nismo homoseksualci ali transeksualci. Ne želimo biti ženske, smo zgolj plesalci. Nekateri moški občudujejo moj ples in mi dajejo napitnino, marsikateri pa želi z menoj početi tudi druge stvari.“

Moške začara divji ples

V majhni hiši v neki vasi se okoli deset moških zbere v hladni in temni sobici. Mladenič prinese kovinsko posodo in z mlačno vodo umije moškim roke ter jih obriše z brisačo. Sledi večerja, ko je ta mimo, eden od moških na dan povleče več steklenic vodke. Zabava postaja vse bolj glasna. Gostitelj je nekdanji talibanski poveljnik, ki sproščeno klepeta s svojimi gosti. V sobo vstopi plesalec, oblečen v tanko srajčko in dolgo rdeče krilo, na zapestja in gležnje ima privezane drobne srebrne zvončke, obraz mu zakriva rdeč šal. Pevec igra na sitar in poje ljubezensko pesem, deček pa pleše svoj ples, možje se skušajo dotikati plapolajočega krila. Med divjim plesom dečku odleti šal in razkrije njegov mladi, čedni obraz. Eden od moških ujame šal in ga z užitkom ovohava. Takšno je dogajanje na Bacha Paziju. Kaj se dogaja kasneje, pa ostaja prikrito za štirimi stenami.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 140