Zadovoljna.si
Kaj žensko naredi privlačno?

Novice

Plodnost vpliva na lepoto

Savina Hrs
15. 01. 2009 16.20
0

Da ženski spolni hormon estrogen vpliva na plodnost, je splošno znano. Malo manj pa je znano, da ženska z več estrogena v telesu obleče izzivalnejše 'cunjice' in se tudi drzneje vede. Ženska se tedaj dejansko počuti in je videti lepša.

Kaj žensko naredi privlačno?
Kaj žensko naredi privlačno?FOTO: iStockphoto


Skupina strokovnjakov s teksaške univerze je raziskovala povezavo med dejansko plodnostjo in obnašanjem ter prišla do zaključka, da se mlajše ženske počutijo bolj privlačne, kadar je količina estradiola, jajčniškega hormona, v njihovem telesu višja, in se tudi vedejo v skladu s tem. Ženske z visoko ravnjo estradiola so povedale, da so bolj naklonjene flirtanju, poljubljanju in resnejši aferi poleg stalnega partnerja, rade pa gredo na zmenek še s kakšnim 'tretjim' moškim.


Povezava med telesno lepoto in plodnostjo

Izsledki raziskav kažejo na povezavo med telesno lepoto in plodnostjo. Ženske z zdravimi reproduktivnimi organi se pogosteje zapletejo v priložnostne veze, pogosteje si sledijo tudi njihova posamezna monogamna razmerja. Ko se pojavi primernejši ali boljši partner, lažje zaključijo eno in se spustijo v naslednjo partnersko zvezo.

Ženske z visokim estradiolom so bolj naklonjene flirtanju.
Ženske z visokim estradiolom so bolj naklonjene flirtanju. FOTO:

Raziskava

V raziskovalni vzorec je bilo vključenih 52 žensk, starih med 17 in 30 let, ki niso jemale hormonske kontracepcije. Vsaki so vzeli po dva vzorca estradiola, saj se količina hormonov v telesu iz tedna v teden spreminja. Naročili so jim, naj ocenijo svojo privlačnost, njihove fotografije pa so dali v oceno tudi ostalim. "Ženske z večjo količino estradiola so bile telesno znatno bolj privlačne – sebi in drugim,' je povedala vodja raziskave dr. Kristina Durante. Omenjena skupina žensk so bile tudi spolno dejavnejše, še posebno izven svojega partnerskega odnosa, kar pa ni nujno povezano z občasnimi zmenki, t. i. one-night stand.

Estradiol in estrogen

Jajčniška hormona estradiol in progesteron pri odraščajočih dekletih pospešujeta razvoj spolnih znakov in omogočata normalno delovanje spolnega aparata. Po tridesetem letu starosti aktivnost jajčnikov postopoma upada. S staranjem upadata tudi raven estradiola in progesterona. Za obdobje menopavze, to nastopi okrog petdesetega leta, je značilna izguba plodnosti. Opazno je upadanje sekundarnih spolnih znakov, torej dojk in genitalnih organov. Tudi pri moškem pride v tem starostnem obdobju do postopnega upadanja delovanja testisov. Tako ima tudi močnejši spol svoj klimakterij – andropavzo.

Spoznanja prej omenjene raziskave se ujemajo s teorijo, da se zelo plodne ženske težko zadovoljijo z dolgoročnimi zvezami in si rade poiščejo družbo drugih, predvidoma privlačnejših moških.

Hormoni imajo močan vpliv na mnoge stvari

Dognanja potrjujejo številne študije o vplivu hormonov na vedenje in uspeh, tako pri ženskah kot pri moških. Le nekaj dni pred zaključkom navedene raziskave so izsledki ameriških in britanskih raziskovalcev pokazala, da dolgi prsti pri finančnih manipulantih kažejo na višjo količino testosterona v telesu in da ti moški zaslužijo več denarja.

Če pomislimo ...

... na številna natolcevanja o povezavi med velikostjo nosu in penisa … kdo ve, katere domneve bo še znanost potrdila?!

Menstrualni cikel uravnavajo hormoni jajčnika, estradiol in progesteron. Nastajajo v jajčnem mehurčku ali foliklu in v rumenem telesu.
Izkoristite občutek, da ste lepe in privlačne.
Izkoristite občutek, da ste lepe in privlačne.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471