Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Okrogla lepota na ogled

Z. T.
28. 10. 2010 12.06
49

Razbijati lepotne standarde ni lahko, za to si prizadevajo nekatere manekenke, ki so na lastni koži izkusile surovost modnega sveta ter posamezniki, ki ne prenesejo družbeno ustaljenih in vsiljenih estetskih meril. Med temi je fotograf Yossi Loloi.

Tudi obilne ženske do lahko ženstvene

Profesionalni fotograf Yossi Loloi s svojimi fotografijami pogosto šokira javnost, saj često upodablja invalidne osebe, osebe na socialnem robu, tudi poginule domače živali. S serijo fotografij, ki jo je poimenoval FullBeauty (Polna lepota) je želel pripraviti javnost v razmislek o tem, kakšni koncepti lepote prevladujejo v sodobni družbi ter kako vplivajo na to, kako sprejemamo svoje telo. V ta namen je fotografiral več žensk s prekomerno telesno težo, ki so pred objektiv stopile popolnoma razgaljene. Loloi želi s svojim projektom, ki se je začel leta 2006 v ZDA, opozoriti na zasidranost lepotnih standardov in na diktat medijskih podob. Želel je poudariti ženstvenost svojih modelov, žensk, ki so zaradi svoje debelosti pogosto stigmatizirane.

Lepota ni merljiva

''Obilnejše ženske zame predstavljajo zgolj neko drugo obliko lepote. Verjamem, da ima vsak od nas 'svobodo do okusa', zato si moramo dopustiti, da povemo, kaj nam je všeč. Če to svojo svobodo omejujemo, živimo v diktaturi estetike. Zato sem se pri fotografijah osredotočil na polnost teles teh žensk in na njihovo ženstvenost, to je moj način upora proti diskriminaciji. Prepričan sem, da lepoto lahko zaznavamo na različne načine, lepota ni merljiva in nima enotne mere,“ je svoj projekt pojasnil Loloi. Ob tem opozarja na obsedenost s popolnostjo lastnega telesa. ''Vedno hrepenimo po nečem, po tem, kar modna industrija vsiljuje kot svoje želje, zato sem želel ponuditi nekaj, kar že obstaja, a velja za neokusno in se zato pogosto skriva.“

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478