Zadovoljna.si
Anna Piaggi

Novice

Poslovila se je Lagerfeldova muza

M.K.
10. 08. 2012 14.31
4

Pred dnevi je kot strela z jasnega odjeknila novica, da je na svojem domu v Milanu preminila modna ikona, novinarka in muza modnega guruja Karla Lagerfelda Anna Piaggi. Širni javnosti je bila znana kot ekscentrična dama, ki je nase opozorila povsod, kjer se je pojavila. Z močno naličenimi očmi, divje pisanimi oblekami v najbolj nenavadnih kombinacijah ter z nenavadnimi klobučki na glavi je ustvarjala modo, podirala tabuje in se postavljala po robu vsemu tradicionalnemu.

Anna Piaggi je bila ena najbolj prepoznavnih modnih novinark vseh časov. Njeni za mnoge neokusni nastopi v javnosti so bili prava inspiracija za oblikovalce, stiliste in ostale kolege na modnem področju. Nikoli je ni bilo mogoče srečati dvakrat v istih oblačilih. Bila je stalna gostja prvih vrst vseh večjih modnih revij v New Yorku, Parizu in Milanu. S svojim edinstvenim pogledom na modo je vplivala na delo številnih priznanih modnih oblikovalcev, med njimi so bili kreatorja Stefano Dolce in Domenico Gabbana, oblikovalec čevljev Manolo Blahnik ter prav tako ekscentrična Vivienne Westwood.

Mati jo je vzgajala konvencionalno

Anna Piaggi je bila rojena leta 1931 v Milanu. Njen oče, vodja in nabavni referent za veleblagovnico "La Rinascente" je umrl, ko ji je bilo sedem let. Mati jo je nato vzgajala nekoliko konvencionalno, a to ni trajalo prav dolgo, saj se je mlada Anna hitro sama odpravila v svet. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je delala kot prevajalka pri eni izmed tiskovnih agencij. Tam je spoznala svojega bodočega moža, fotografa Alfaja Castaldija, ki je bil glavni krivec, da je modna navdušenka prišla v skupino ustvarjalcev italijanske različice revije "Vogue". Par se je poročil leta 1962, na skupni poti pa sta vztrajala vse do njegove smrti leta 1995.

Zbiranje oblačil

Med razgledovanjem po londonskih modnih trgovinah se je Anna Piaggi seznanila z Vernom Lambertom, modnim zgodovinarjem in glavnim distributerjem "vintage" oblačil, ki mu je iskreno zaupala svoje zanimanje za zbiranje oblačil. Ko je prvič srečala Karla Lagerfelda, ki je takrat ustvarjal za Chloé, je nosila pomembno obleko Ossie Clark, ki jo je modni velikan takoj prepoznal. Takrat se je rodilo njuno trdno prijateljstvo, ki je trajalo vse do njene smrti. Modni guru jo je sredi osemdesetih označil za svojo muzo, bila pa mu je celo tako močan navdih, da si je njene "outfite" skiciral v posebno knjižico.

"Premikajoči se muzej"

V letih od 1981 do 1983 je bila Anna Piaggi odgovorna urednica revije "Vanity", ki je gradila temelje novemu modnemu kultu, leta 1988, ko je krmilo italijanskega "Vogue" prevzela Franca Sozzani, pa je Anna dokončno postala del ekipe – kreativna svetovalka, ki je ustvarjala svojevrstne kolaže, ki so zajemali tako visoko modo kot tudi kulturne trende. Zaradi velikega poznavanja modne zgodovine kot tudi zaradi njenih velikokrat nenavadnih oblačil, ki so bila včasih stara tudi do 200 let, so Anno Piaggi pogosto opisovali kot "premikajoči se muzej". Oblikovalec čevljev Manolo Blahnik, ki je oblikoval obutev modne ikone, jo je nekoč opisal kot "edino še preostalo avtoriteto v gala obleki na svetu".

Postala je simbol živahne mode

Veljala je za ekscentrično novinarko v slogu Diane Vreeland (ta bi namreč rekla: "Moji klobuki so moje domače živali."), še pogosteje pa so jo primerjali z Marcheso Luiso Casati, in sicer zaradi njenega nebrzdanega, že skoraj gledališkega občutka za izbiranje oblačil. V več kot pet desetletij dolgi karieri je Anna Piaggi postala simbol živahne visoke mode. Zavzemala se je zlasti za mlade, divje in drzne oblikovalce, jim zagotavljala vso svojo moralno podporo ter jih spodbujala pri širjenju meja njihove domišljije.

Vedno je znala opozoriti nase

Fotografi in uredniki so vedno rutinirano čakali na Anno Piaggi na vhodih vseh pomembnejših modnih revij po vsem svetu. Na vsaki reviji, ki jo je obiskala, je z izborom oblačil naredila pravi spektakel, razen če je nosila posebno velik klobuk. V tem primeru je namreč revijo spremljala kar iz zakulisja z izgovorom, da ne želi nikomur zastirati pogleda na modno pisto. Kljub temu pa nikoli ni ostala neopažena. S snežno belo napudranim obrazom, z močno rdeče poudarjenimi ličnicami, z drzno naličenimi očmi z modro ali s črno obrobo in senco ter z močno naličenimi ustnicami, jo je bilo res težko spregledati. Za piko na i je imela na glavo običajno nataknjen miniaturen "klovnovski" klobuček (posebej zanjo jih je ustvarjal Stephen Jones), ki je moral biti ustvarjen tako, da je do izraza lepo prišel moder pramen njenih las. Anna Piaggi namreč vse od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja svojega doma ni zapustila brez klobuka na glavi. "Če si nadenem klobuk, se počutim veliko bolje," je nekoč povedala v enem izmed intervjujev.

Bila je igralka v lastni igri

Leta 1998 je bila pod naslovom "Anna Piaggi’s Fashion Algebra" objavljena zbirka njenih kolumn. Za svoj edinstveni modni slog je Anna Piaggi prejela številna mednarodna priznanja in nagrade ter se večkrat zavihtela na sam vrh lestvice najbolje oblečenih ljudi sveta. Leta 2006 so v čast njenemu stilu v enem izmed londonskih muzejev pripravili razstavo, ki jo je obiskalo kar štiri tisoč obiskovalcev na teden. Najbolj zanimivo pa je bilo, da se je revija začela s pregledom njene omare. Tako so vsi obiskovalci izvedeli, da ima Anna Piaggi doma 265 parov čevljev, 29 pahljač, 932 klobukov, 2.865 oblek, 24 predpasnikov in 31 perjanic. Modnemu svetu bo prav gotovo v spominu ostala po besedah Karla Lagerfelda: "Anna Piaggi je odlična igralka, a hkrati tudi avtorica predstave, v kateri igra."

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375