Zadovoljna.si
Helen Gurley Brown

Novice

Poslovila se je pionirka ideje o sodobni ženski

STA
14. 08. 2012 16.09
1

Helen Gurley Brown je veljala za pionirko ideje o moderni ženski, večdesetletna glavna urednica ameriške izdaje revije Cosmopolitan je v knjigi 'Seks in samsko dekle' iz leta 1962 postavila nove smernice tega, kdo je sodobno dekle. 90-letna Brownova je umrla v ponedeljek, 13. avgusta, potem ko je bila kratek čas hospitalizirana.

Helen Guirley Brown je imela jasne ideje o sodobni ženski.
Helen Guirley Brown je imela jasne ideje o sodobni ženski.FOTO: Fame
Bila je neutrudna pri svojem delu, ki ga je oboževala.
Bila je neutrudna pri svojem delu, ki ga je oboževala. FOTO: Reuters
Helen Gurley Brown je veljala za eno pomembnejših urednic in avtoric knjig ter pionirko na področju ženskega novinarstva. ''Je avtorica pojma sodobne ženske, ta ženska lahko ima uspešno kariero ter hkrati vznemirljivo in zadovoljujoče spolno življenje,'' je o njej povedala Bonnie Fuller, ki je prevzela vodenje Cosmopolitana, ko je Brownova leta 1997 odstopila. Prepričana je, da le malokatera mlada ženska danes ve, kako pomembna je zapuščina legendarne urednice in kako pomembne temelje je postavila zanje.

Škandalozne ideje

V za tiste čase škandalozni knjigi 'Seks in samsko dekle' je spodbujala mlade ženske, da uživajo v samskem življenju, si poiščejo službo, ki jih bo osrečevala, ter naj si privoščijo svobodna razmerja z moškimi, naj uživajo v seksu. Po knjigi, ki je bila velika uspešnica, so posneli celo film, v katerem so nastopili Natalie Wood, Tony Curtis, Lauren Bacall in Henry Fonda.

Pred svojim časom

Potem ko se je že izkazala kot avtorica na različnih področjih, so jo leta 1965 povabili, da je prevzela položaj glavne urednice Cosmopolitana. Bila je neumorna. A njene jasno izražene misli so veljale v njenem času za mejne, celo škandalozne in običajno so bile sprejete z neodobravanjem. ''Bila je sodobna ženska z uspešno kariero v času, ko takih žensk ni bilo prav veliko,'' je povedala Fullerjeva. ''Vedela je, da bo naslednja generacija žensk takšna, kot je bila takrat sama.''

Kot Kleopatra

Napisala je 11 knjig, med temi je prodajna uspešnica iz leta 1982 'Imeti vse: ljubezen, uspeh, seks, denar, pa čeprav začenjate iz ničle'. V intervjuju iz leta 2007 za Vanity Fair je Brownova dejala, da se še najbolj identificira s Kleopatro, ker je bila ''dobra šefinja, imela pa je tudi dobro spolno življenje.'' Na njenem telesu jo je najbolj motil njen 'obilen trebušček' in to je bilo edino, kar bi spremenila. Vedno je obžalovala, da ni nikoli zapisala zgodbe svoje mame. Njena največja ljubezen življenju je bil soprog David, ki je umrl leta 2010.

In še življenjski moto Helen Gurley Brown: ''Vstanite in naredite tisto, kar je treba narediti, pa čeprav to sovražite.''

S komikom Jerryjem Lewisom leta 2006.
S komikom Jerryjem Lewisom leta 2006.FOTO: Fame

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375