Zadovoljna.si
Na slovenskem trgu novo zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2

Novice

Pozor: novo zdravilo

M.K.
22. 07. 2008 13.34
0

Končno je tudi na slovenski trg prišlo novo zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2.

Zdravilo Sitagliptin (januvia) učinkovito znižuje raven krvnega sladkorja in je prvi predstavnik novega razreda zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, ki je lani pridobilo dovoljenje za promet pristojnega organa Evropske skupnosti. Od junija dalje pa je, na zdravniški recept, na voljo tudi slovenskim bolnikom.

Kakšni so učinki?

Zdravilo poveča sposobnost telesa, da samo zniža povišano raven sladkorja v krvi. Zaviralci DPP-4 namreč delujejo tako, da okrepijo inkretinski sistem (za bolnike s sladkorno boleznijo je bilo ugotovljeno pomanjkljivo delovanje inkretinskega sistema).

Zdravilo je v EU odobreno za uporabo v kombinaciji z določenimi drugimi zdravili za izboljšanje urejenosti ravni krvnega sladkorja pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, če urejenost sladkorne bolezni z dieto in telesno vadbo ter zdravljenjem s temi drugimi zdravili ni zadostna.

Ugotovitve iz raziskav

V klinični raziskavi pri bolnikih, ki kljub zdravljenju z zdravilom metformin niso imeli nadzorovane ravni krvnega sladkorja, so z dodajanjem sitagliptina po 18-ih tednih dosegli dodatno znižanje glikoliziranega hemoglobina, v primerjavi s skupino, ki je kot dodatek metforminu prejemala placebo. Učinki so bili boljši v podskupini bolnikov z višjo izhodiščno vrednostjo HbA1c (s slabšo urejenostjo sladkorne bolezni). V tej raziskavi je ciljne vrednosti (HbA1c pod 7,0 %, po priporočilih Mednarodnega združenja za sladkorno bolezen) po 18-ih tednih doseglo več kot štirikrat več bolnikov, ki so jim dodali sitagliptin, kot tistih, ki so nadaljevali le z jemanjem metformina.

V drugi raziskavi je bila dokazana primerljiva učinkovitost sitagliptina s pogosto uporabljanim antidiabetičnim zdravilom glipizid. Sitagliptin so primerjali z glipizidom (enega ali drugega so dodali k že obstoječemu zdravljenju z metforminom). Obe zdravili sta raven krvnega sladkorja znižali enako; preiskovanci v skupini, ki je dobivala sitagliptin, pa so poleg tega izgubili 1,5 kg telesne teže, medtem ko so tisti iz skupine z glipizidom pridobili 1,1 kg.

Na slovenskem trgu novo zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2
Na slovenskem trgu novo zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2FOTO: iStockphoto

»Ministrstvo za zdravje še opozarja, da se zdravilo sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu«.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413