Zadovoljna.si
Tablete

Novice

Pred kamero spil strup in umrl

Z. T.
16. 06. 2011 17.33
21

BBC-jev dokumentarec Odločil sem se umreti je še pred uradnim predvajanjem predmet ostrih kritik javnosti. Režiser Terry Pratchett je namreč posnel 71-letnega Petra Smedleyja, ki se je odločil narediti samomor ob pomoči zdravnikov, in to pred kamerami storil na švicarski kliniki, kjer izvajajo evtanazijo. Gledalci so zgroženi predvsem nad sceno, ko moški umira.

Posneli njegovo evtanazijo

Anglež Peter Smedley je bil milijonar, hotelir in potomec družine, ki je obogatela s konzervirano hrano. Bil je zelo zadržan moški, tako da nihče ni vedel, da načrtuje svojo smrt oziroma nadzorovani samomor v kliniki za evtanazijo Dignitas v Švici. Še bolj so bili njegovi prijatelji presenečeni, ko se je pogreba udeležila ekipa BBC-ja, ki je posnela tudi zadnje trenutke življenja 71-letnega bogataša. Avtor dokumentarnega filma je Terry Pratchett.

Želel si je spremembe zakona

Smedley je bolehal za boleznijo motoričnega živčnega sistema, v filmu z naslovom Choosing to Die (Odločil sem se umreti) ga ves čas imenujejo le Peter. Do sedaj je bila njegova identiteta skrivnost, a njegovi prijatelji so za britanske medije spregovorili o njegovi odločnosti, da prispeva k spremembi zakona o pomoči pri samomoru.

Tablete
Tablete FOTO:

Šokantni prizor

Prizor, ko Smedley spije smrtonosno mešanico barbituratov (uspaval), je po pripovedovanju gledalcev šokanten. Medtem ko moški umira, ob njem sedi žena Christine. ''Draga, bodi močna,'' jo bodri. Duši se, njegova žena poskuša ostati mirna, zadržuje solze. Smedley počasi zapira oči in se naslanja na ramo zdravnice. ''Sedaj trdno spi, je v globokem snu. Kmalu bo prenehal dihati, potem pa bo prenehalo delovati tudi njegovo srce,'' pojasni njegovi soprogi.

Njegova odločitev

Nekaj trenutkov pred smrtjo sta si s Smedleyjem stisnila roke, pripoveduje Pratchett: ''Dejal mi je, naj uživam življenje ter da ve, da je sam dobro živel.'' Ko ga je eden od uslužbencev švicarske klinike vprašal, ali je pripravljen, da spije strup in tako konča svoje življenje, je Smedley to nedvoumno potrdil. ''Rad bi se vam zahvalil,'' je še dejal. ''Ko je umrl, me je spreletelo, da se je zgodilo nekaj slabega, da je umrl človek. A hkrati sem se zavedal, da je imel neozdravljivo bolezen, ki ga je uničevala. To je bila njegova odločitev, da gre, preden ga ubije bolezen,'' pripoveduje Pratchett.

V Švico je šel iskat smrt

Smedley je 10. decembra 2010 umrl na švicarski kliniki Dignitas, spil je smrtonosno mešanico, spremljala sta ga 60-letna žena Christine in Pratchett. Njegov samomor z asistenco bo prvi, ki bo predvajan javnosti. Pratchett si sam že dolgo prizadeva, da bi bila evtanazija zakonita, njemu so pred leti diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen. V nekem intervjuju je dejal, da je prepričan, da bi Smedley še živel, če bi imel možnost, da bi umrl na lastnem domu. Tako pa se je opravil v Švico, dokler je bil še toliko pri močeh, da je lahko šel na pot.

Ni želel čakati na grozljivo smrt

Smedley in njegova žena sta se leta 2000 upokojila, pred dvema letoma pa so mu diagnosticirali bolezen motoričnega živčnega sistema. ''Mnogo njegovih prijateljev sploh ni vedelo za njegovo bolezen, saj ni želel, da bi se komu smilil. Raziskoval je o svoji bolezni, vedel je, da zdravila ni ter da vodi v grozljivo smrt. Umrl bi tako, da bi se zadušil in temu se je želel izogniti,'' je povedal neki njegov prijatelj. Nekaj dni po Smedleyjevi smrti so njegovi prijatelji prejeli njegovo pismo. ''Sporočal nam je, kako veliko smo mu pomenili. Bilo je zelo olikano pismo, zelo prijazno, zelo dostojanstveno, značilno zanj,'' je zaupal njegov prijatelj.

BBC v vrtincu

BBC se je zaradi dokumentarnega filma, ki bo predvajan 20. junija, znašel sredi kritik, da propagira evtanazijo, a ta trdno stoji za odločitvijo, da so dokumentarec posneli. Christine Smedley je že sporočila medijem, da moževe smrti ne želi komentirati.


 

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471