Zadovoljna.si
Denis Avdić - 2

Novice

Predstavljamo avtorja posnetka, zaradi katerega Avdić tvega milijonsko tožbo

T. G.
19. 10. 2012 15.24
70

Potem ko je Denis Avdić v svoji oddaji predvajal posnetek, na katerem Sašo iz Ambrusa in Luka iz Ljubljane nekdanji kandidatki za predsednico republike Moniki Malešič prodajata podpise za vložitev kandidature, se je dvignil vihar. In seveda ugibanja, kdo sta avtorja posnetka. Preverite.

Posnetek je Denis Avdić objavil v svoji oddaji.
Posnetek je Denis Avdić objavil v svoji oddaji.FOTO: Aljoša Kravanja
Zgodba se začne takole: Denis Avdić je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami opazil na nekem spletnem portalu oglas, v katerem sta Sašo in Luka prodajala podpise, ki bi kandidatu omogočili vložiti kandidaturo. Denis ju je poklical ter jima pod pretvezo, da je Zoran Janković, dejal, da bi kupil podpise. Sašo je kmalu dojel, da gre za šalo in radijskega voditelja tudi prepoznal. ''Iz tega je nastal 'štos', ki smo ga tudi objavili na radiu,'' pripoveduje Denis. Letos pa sta ga Sašo in Luka poklicala, da imata posnetek, na katerem predsedniški kandidatki Moniki Malešič ponujata podpise za vložitev kandidature, ona pa ju večkrat pokliče nazaj in sledijo dogovori. Po objavi posnetka se je zgodilo marsikaj, med drugim je Malešičeva, ki je medtem odstopila od kandidature, vsem vpletenim zagrozila s tožbo, s posnetkom se po njenih besedah ukvarjata že policija in tožilstvo. Seveda pa se javnost sprašuje, kdo sta Sašo in Luka, ki sta z lažnim prodajanjem podpisov sprožila pravi vihar.

Zakaj ravno Malešičeva?

Sašo pripoveduje, da sta prišla na idejo iz preprostega razloga. ''To je bizarna scena, saj se po mojem mnenju kandidatom, ki nimajo dovolj glasov, posveča preveč pozornosti. Vsak 'kekec' se lahko javi.'' Malešičevo sta si izbrala za 'žrtev', ker je po njunem mnenju izstopajoča kandidatka. Kandidatke, ki je ob kandidaturi vložila deset podpisov, Martine Valenčič, nista poklicala. ''Za njo stoji kralj, tako da si nismo upali.'' 

Ob volitvah se Sašo in Luka rada pozabavata.
Ob volitvah se Sašo in Luka rada pozabavata. FOTO:

Rada se pozabavata

Podjetnik iz Ambrusa ne more verjeti, na kakšen medijski odziv je naletel posnetek. ''Tukaj je šlo za potegavščino tudi vas, medijev. Midva sva spoznala, da bizarna scena zanima vse.'' Po objavi posnetka so se pojavila tudi vprašanja, ali jima je morda kdo naročil, da 'ujameta' Malešičevo. A Sašo odgovarja: ''Midva sva anonimneža. Nimava opravka z nikomer, to delava zastonj. Nikoli nisva niti pomislila, da bi dobila kakšno nadomestilo. Vsakič, ko so volitve, se midva malo pozabavava s tem.''

Nista pričakovala takšnega odziva

''Jaz imam čisto vest,'' pravi Sašo ob omembi tožbe, ki jo je napovedala Malešičeva. ''Prvi klic je bil šala, sem pa dobil takoj sms-sporočilo s cifro 2500.'' Potem pa so sledili drugi klici, pripoveduje in dodaja, da ni pričakoval, da bo s strani Malešičeve takšen odziv. ''Klicala me je kakšnih šestkrat nazaj. Vsakič, ko me je poklicala, sem stopnjeval, sem ji dal vedeti, da gre za potegavščino.'' Sašo in Luka sta Malešičevo klicala v torek, 16. oktobra, okoli treh popoldan. ''Klicala me je tudi, ko sem šel po otroka na plesne vaje, pa ko sem imel hčerko v naročju. Vse je bilo spontano, midva nisva čakala v neki sobi, saj nisva pričakovala, da bo takšen odziv.''

Malešičeva je zadevo predala policiji in odvetnikom.
Malešičeva je zadevo predala policiji in odvetnikom.FOTO: Damjan Žibert

Žena ima 'poln kufer'

Sašo pravi, da sta se z današnjim dnem s svojim 'sodelavcem' vrnila na vsakdanje tirnice. ''Zdaj se moram posvetiti svoji ženi, ko bom dobil spet njeno dovoljenje, se bom pa česa novega lotil. Ne vem pa, kdaj bo to. Moja žena ima že dovolj tega, saj pravi, da se že dva dni ukvarjam z drugo žensko.'' Dodaja, da bo mogoče do morebitnih predčasnih volitev domačo 'situacijo' že rešil.

Ne boji se tožbe

Nesojena kandidatka Malešičeva je za spletni portal Moški svet povedala, da je stvar že pri tožilcu. ''To urejajo odvetniki, jaz se s tem posnetkom ne obremenjujem, ker je ves pogovor potekal vpričo policije. Tožba sledi in vse, do zadnjega centa, gre med moje volivce. Odprla bom poseben račun v dobrodelne namene v podporo mojih volivcev.’’ Njeni odvetniki so zoper radio, na katerem so objavili posnetek, vložili zahtevo za začasno odredbo umika posnetka in kazensko ovadbo, zoper storilca, ki je telefonske pogovore snemal, pa je vložen zahtevek za kazenski pregon. ’’Oni so me hoteli ’nategnit’. Jaz to vem. Jaz ga bom tožila, pa če me stane 100.000 ali 200.000 evrov ali celo moje premoženje,’’ je še povedala Malešičeva. Sašo se morebitne tožbe ne boji in pravi, da se bo sam zagovarjal. ''Midva se nisva nič skrivala. Že deset let imava iste telefonske številke in elektronske naslove,'' zaključuje eden od avtorjev posnetka. Sicer pa pravni strokovnjaki menijo, da bo treba še presoditi, ali je bilo snemanje in predvajanje posnetka v javnem interesu. Na eni strani gre za svobodo medijev in pravico državljanov, da smo obveščeni o tem, kdo kandidira za predsednika države, na drugi strani pa gre za vprašanje zaščite zasebnosti nesojene kandidatke.

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413