Zadovoljna.si
Za lepoto smo pripravljene trpeti. Pa je res tako?

Novice

Prekletstvo udobja ali lepota prekletstva?

R.O.
25. 05. 2009 18.51
0

Rade jih imamo in ne predstavljamo si življenja brez njih. Zaradi njih nas bolijo noge in glava, a ko se je treba odločiti, jih vedno znova izberemo. Vedno znova se tudi prepričamo, kako smo IN in se tako tudi nosimo.

Za lepoto smo pripravljene trpeti. Pa je res tako?
Za lepoto smo pripravljene trpeti. Pa je res tako?FOTO:


Čevlji z visokimi petami so nepogrešljiv del garderobe in za marsikatero damo nujno zlo. Dandanes si elegance brez vratolomnih pet sploh ne predstavljamo. In ko se samozavestne sprehodimo mimo izložbenega okna, ne moremo verjeti, da smo ta opotekajoča in nestabilna bitja prav me same. Ožuljene in zatekle noge kar kričijo po počitku in usmiljenju, a če si čevlje sezujemo, jih isti dan ne spravimo več na noge. Kruto, a resnično.
Seveda je razlika, če pridemo na sestanek v elegantnih čevljih z visoko peto ali pa v enostavnih, športnih, a udobnih čevljih. Visoka peta naredi nogo lepšo in naše telo povzdigne visoko nad druge.

Nega nog je odlična popotnica za vse življenje.
Nega nog je odlična popotnica za vse življenje.FOTO: iStockphoto

A kakšen davek plačujemo na račun nošenja modnih čevljev? Prav gotovo je na prvem mestu naše zdravje: bolečine v križu, zatekli gležnji, otiščanci, otekle mišice. Nekatere mišice se skrajšajo, ker so zategnjene in predolgo časa v nepravilnem položaju. Druge so preveč raztegnjene, kar privede do napačne statike celega telesa. Po mnenju strokovnjakov naj bi bile desetcentimetrske pete skrajna meja visokih pet, je pa višina odvisna od konstitucije telesa in oblike hrbtenice. Če je ledvena krivina premajhna, so tri- do štiricentimetrske pete celo priporočljive.
Pa obstaja rešitev za strastne dame z visokimi petami? Seveda, le dosledno moramo upoštevati navodila in izvajati vaje. Prvo pravilo je nega in masaža nog, ki jo lahko opravimo kar same. Vsako jutro, preden se odpravimo od doma, si pošteno zmasiramo podplate, prste, nart in meča. Uporabo kreme odsvetujemo, da se nam noga kasneje ne spoti in nam ne spodrsava. Sledi razgibavanje gležnjev s krožnimi gibi v obeh smereh, raztezamo stopalo naprej v špičko in
zategujemo prste nazaj. Vadimo počasi, z občutkom in nikoli ne pretiravamo. Nazadnje se bosonoge odpravimo po sobi. Hodimo po zunanjem delu stopal v eno in po notranjem delu v drugo smer. Po prstih se vzpenjamo visoko pod nebo in izmenjaje hodimo še po petah. Pri izvajanju vaj smo previdne in pozornost naj bo usmerjena v tehniko.

Bosonoge preživimo kar največ časa.
Bosonoge preživimo kar največ časa.FOTO: iStockphoto

Pomembna je tudi drža celotnega telesa. Hodimo vzravnano, trebušne mišice držimo napete, mišice medeničnega dna so čvrste. Kaj pa roke? So tudi te pomembne za lepo hojo? Seveda in naj nikar ne bingljajo nenadzorovano okoli telesa. Napete in lepe so lahko prava paša za oči in z ravno držo poudarjamo našo samozavest. Ste že kdaj videle žensko v visokih petah, ki nosi vrat in glavo naprej, zadnjico pa drži izbočeno nazaj? Če ste jo, si ji gotovo ne želite postati podobni. Tudi za držo zgornjega dela telesa obstajajo vaje in rešitev. Raven hrbet, dolg vrat, brada je rahlo privzdignjena in ne pozabite na lepe, dolge roke.

Tako! Pripravljene smo za širni svet z vsemi pasjimi "drekci", luknjami na cestah in pešpotmi iz granitnih kock na naši poti, ki se jim moramo izogniti. Naj bodo visoke pete raje izjema kot pravilo, menijo strokovnjaki. Kako se bomo odločile same in zakorakale v nov dan, pa je nov izziv. Naj se avantura začne in ... naj se srečno konča.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493